Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej...

Fot. 123RF/Picsel

Oczywiście chłodnik i barszcz ukraiński to nie jedyne zastosowania botwiny. Przedstawiamy nowe, zdrowe i niskokaloryczne zastosowań tego pysznego warzywa.

 

Przede wszystkim botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy pokroić w drobną kostkę lub talarki i albo zamarynować w soku z cytryny i czosnku, albo upiec z dodatkiem oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Dodatki?


Pomidory, czerwona cebula, świeżo mielony kolorowy pieprz i olej lub oliwa stworzą prostą sałatkę. Sery - mozarella, kozi, płatki parmezanu, feta, czy nawet brie - owoce, np. soczysta gruszka, czy jabłko i sos na bazie miodu, oliwy z oliwek i kilku kropel octu balsamicznego pozwolą odkryć wykwintny smak botwiny. Do liści i kawałków buraczka możemy także dodać ugotowane krewetki koktajlowe, a całość doprawić sokiem z cytryny i zielonym pesto.


Zaskoczyć mogą także dania z botwiny. Ot, chociażby zwykła na pozór jarzyna, ale na sposób belgijski. Liście i łodygi drobno szatkujemy, dusimy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, soli i kolorowego mielonego pieprzu. Gdy odpowiednio zmiękną, dodajemy nieco soku cytryny i pokruszonego, koziego sera. Podajemy na ciepło jako dodatek do dań głównych lub lekki podwieczorek.


Botwinkę możemy także zapiec. Doskonale smakuje na tarcie, z suszonymi pomidorami, szalotkami i uprażonymi pestkami słonecznika oraz zestawem ulubionych ziół i parmezanem. Świetnie wypada także zapiekana solo, bez ciasta, z czerwoną cebulą i wbitymi całymi jajami na wierzch, oprószona słodką papryką.


Liście botwiny mogą posłużyć nam jako farsz do lekkich, wiosennych pierożków. Wystarczy, że udusimy ją na oliwie, tak jak tę po belgijsku, a zamiast sera koziego dodamy fetę i wyrobimy na gładka masę. Drobno szatkowane liście botwiny możemy także dodać do bułek, zawinąć w ciasto francuskie lub nafaszerować drożdżowe paszteciki.


Botwinka polubi dodatki innych warzyw liściastych. Świetnie wypada uzupełniona szpinakiem, a także rukolą czy inną sałatą. Jako warzywo niedoceniane aż prosi się o eksperymenty kulinarne i poszukiwanie nowych zastosowań. A wszystkim, którzy nie wyobrażają sobie otwarcia sezonu botwinkowego bez zupy polecamy przepisy i na chłodnik, i na barszcz ukraiński... Smacznego!


Zupy z botwniki. Klikaj!

Nareszcie są! Młode ziemniaki - klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Koreczki z tortillą

Koreczki z tortillą, serkiem śmietankowym i warzywami zawsze są dobrym pomysł...

Odsłon: 663

15 min
2
Przekąski Przekąska dla gości

Przekąska dla gości w postaci aromatycznej sałatki z paluszkami krabowymi pod...

Odsłon: 307

30 min
1

Przepis dnia

Ciasta Ciasto orzechowe (bezglutenowe)

Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...

Odsłon: 3176

>60 min
14
60 min
4
Pieczywo Świąteczne chałki z kruszonką

Chałki przygotowane dla rodzinki. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Polecam

Odsłon: 1009

>60 min
4
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3