Grill - temat specjalny

Te produkty mogą ochronić cię przed rakiem

Odpowiednio skomponowana dieta staje się źródłem składników chroniących przed nowotworami. Czosnek, cebula, pomidory, kurkuma, zielona herbata to popularne produkty obfitujące w związki antyrakowe. Może warto zatem, aby podczas kolejnych zakupów trafiły do naszego koszyka?

Fot. 123RF/Picsel

Czosnek i cebula

Aromatyczne warzywa cebulowe są często wykorzystywane jako dodatek wzmacniający smak potraw. W medycynie wykorzystuje się z kolei ich działanie przeciwbakteryjnie i przeciwmiażdżycowe. Związki siarki obecne w warzywach cebulowych zmniejszają rakotwórcze działanie nitrozoamin, czyli substancji, które mogą się znaleźć w dymie tytoniowym, wodzie oraz w części peklowanych i wędzonych produktów mięsnych, do których dodano azotany. Osłabiają ponadto niekorzystny wpływ toksycznych związków powstających podczas grillowania, pieczenia i smażenia czerwonego mięsa i ryb.

W czosnku znajdują się śladowe ilości selenu i germanu, pierwiastków, które działają antynowotworowo. W jego składzie obecna jest również arginina, aminokwas odznaczający się właściwościami przeciwzapalnymi. Jak wynika z badań, osoby spożywające czosnek mogą być w mniejszym stopniu narażone na wystąpienie nowotworów jelita grubego i okrężnicy.

W twojej kuchni:

Chcąc w pełni wykorzystać lecznicze działanie czosnku, należy go rozgnieść na kilka minut przed spożyciem. Dochodzi wówczas do przemian obecnych w nim związków siarki i aktywacji ich prozdrowotnego oddziaływania.

 

Pomidor

Pomidory poza walorami smakowymi, składnikami mineralnych i witaminą C, odznaczają się również wysoką zawartością likopenu. Jest to związek zaliczany do karotenoidowych barwników roślinnych, stanowiący silny przeciwutleniacz. Jego działanie jest związane zarówno z blokowaniem powstawia substancji wywołujących nowotwory jak i hamowaniem nienaturalnych podziałów komórek. Mężczyźni, spożywający więcej likopenu, rzadziej cierpią na nowotwory prostaty. Jego obecność w diecie jest również łączona z mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworów płuc, żołądka i szyjki macicy.

Co ciekawe - pomidory nie tracą swoich antyrakowych właściwości podczas procesów przetwórczych! Likopen z przetworów jest nawet lepiej przyswajany, niż ten ze świeżych owoców.

W twojej kuchni:

Warto wiedzieć, że likopen jako związek rozpuszczalny w tłuszczach, jest lepiej wykorzystywany przez organizm, kiedy podczas spożycia łączy się go z niewielką ilością tłuszczu.

Pobierz aplikację smaker

Warzywa kapustne

Kapusta, kalafior, brukselka i brokuły to popularne warzywa kapustne, dostępne praktycznie przez cały rok. Stanowią cenne źródło witaminy C, PP, kwasu foliowego i potasu. W ich składzie obecne są również pochodne glukozynolanów, które mogą hamować działanie niektórych związków rakotwórczych oraz powodować śmierć komórek nowotworowych. Jak wynika z części badań osoby spożywające na co dzień warzywa kapustne są w mniejszym stopniu narażone na rozwój nowotworów żołądka, okrężnicy, odbytu, piersi i pęcherza.

W twojej kuchni:

Zawartość glukozynolanów jest najwyższa w surowych warzywach i zmniejsza się podczas obróbki termicznej. Chcąc w pełni wykorzystać prozdrowotne oddziaływanie warzyw kapustnych najlepiej podawać je w formie surowej, po krótkotrwałym podduszeniu lub delikatnym podsmażeniu z niewielkim dodatkiem tłuszczu.

 

Kurkuma

Kurkuma to roślina spokrewniona z imbirem. W kuchni i medycynie wykorzystuje się jej kłącze, czyli podziemną łodygę.

Kurkuma jest głównym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej curry, stosowanej do drobiu i sosów. Cennym składnikiem kurkumy, jest substancja o silnym działaniu przeciwutleniającym, nazywana kurkuminą. Jej korzystne oddziaływanie polega między innymi na blokowaniu rozwoju nowotworów jelita grubego oraz ograniczaniu zdolności do tworzenia przerzutów. W badaniach laboratoryjnych zaobserwowano również jej hamujące działanie w przypadku wzrostu nowotworów wątroby, jajników i żołądka.

W twojej kuchni

Aktywne składniki kurkumy są najlepiej przyswajalne w połączeniu z papryką i czarnym pieprzem. Ich dostępność zwiększa również dodatek tłuszczu roślinnego.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zielona herbata

Zielona herbata, w przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie jest poddawana podczas produkcji procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje charakterystyczny kolor, cierpki smak i więcej polifenoli, które odtruwają, opóźniają procesy starzenia oraz chronią przed chorobami układu krążenia i nowotworami.

Wśród polifenoli obecnych w zielonej herbacie, największą aktywnością odznacza się galusanian epigalokatechiny (EGCG). Wspomaga on walkę z nowotworami na kila różnych sposobów. Jego działanie wiąże się między innymi z naprawą oraz ochroną DNA, hamowaniem wzrostu i namnażania komórek nowotworowych oraz wspomaganiem dezaktywacji i usuwania substancji rakotwórczych.

W twojej kuchni:
Liście zielonej herbaty można parzyć nawet 3-krotnie. Do parzenia najlepiej wykorzystywać lekko ochłodzoną wodę, o temperaturze ok. 70 - 90°C. krótki czas parzenia (do ok. 3 min.)pozwala otrzymać napary o działaniu pobudzającym. Przedłużenie czasu parzenia sprawia, że napary mają bardziej relaksujące działanie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17