Tłuszcze trans - o czym mowa w praktyce?

Tłuszcze trans to określenie, które stosuje się powszechnie do nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to związki, które są w pewnym stopniu szkodliwe dla człowieka, więc należy ich unikać. Gdzie można je znaleźć, jak powstają i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Wyjaśniamy.

Fot. Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie / materialy promocyjne

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans powstają w wyniku procesu utwardzania podczas którego dochodzi do zmiany ich konsystencji. Znajdują się one w niektórych produktach spożywczych. Między innymi w maśle i margarynie, a także w gotowych wyrobach cukierniczych. Głównie w ciastkach i czekoladach. Znajdują się też w składzie produktów typu fast food, a więc frytek, gotowych zupek i innych. Należy w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie, ponieważ mają one negatywny wpływ na nasz organizm. Aby dowiedzieć się czy chociaż niewielka ich ilość znajduje się w danym produkcie, wystarczy sprawdzić zapis dostępny na etykiecie. Jeśli znajdziemy tam informację o tym, że jednym ze składowych jest olej roślinny częściowo utwardzony, to można stwierdzić, że tłuszcze trans się tam znajdują. Najczęściej będą one dostępne w żywności wysoce przetworzonej.

Warto wiedzieć, że tłuszcze trans występują także naturalnie, między innymi w wołowinie i baraninie. W takiej formie nie są szkodliwe dla zdrowia. Mają odmienny profil od tych uzyskiwanych metodami przemysłowymi. Dlatego tak ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, aby kupować produkty spożywcze o bezpiecznym składzie.

Jaki wpływ na zdrowie mają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans uzyskiwane w sposób przemysłowy mają wpływ na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Obniżają poziom „dobrego” cholesterolu HLD, a podwyższają stężenie LDL, czyli tego szkodliwego. Wpływają także na wzrost masy ciała oraz na zwiększoną rozbudowę tkanki tłuszczowej. W przypadku osób chorych na cukrzycę obniżają wrażliwość tkanek na aplikowaną insulinę.

Dlaczego spożywamy tak dużo tłuszczów trans?

Mimo wyraźnej szkodliwości tłuszczów trans, wciąż spożywanie żywności z ich dodatkiem jest wysokie. Wynika to najczęściej z braku świadomości odnośnie szkodliwości, a także z powodu braku czasu. Wiele osób żyje w pośpiechu i nie znajduje czasu na przygotowywanie zdrowych i pożywnych posiłków. Wybierają szybkie posiłki typu fast-food, nie zważając na niebezpieczne konsekwencje regularnego spożywania takich dań.

Jest wiele sposób, aby ograniczyć je w codziennej diecie. Można na przykład przygotowywać posiłki na kilka dni lub skorzystać z usług cateringu. Warto wiedzieć, że już samo zminimalizowanie spożywania tłuszczów trans pozwoli w dużym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia niebezpiecznych przypadłości i chorób.

materiały promocyjne partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32630

>60 min
61
30 min
3
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 113

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

0
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6