Jak jakie okazje zamówić tort?
Tort to ciasto, które zwykle pojawia się na stole przy specjalnych okazjach. O ile na domowe uroczystości w gronie rodzinnym, najczęściej piecze ciasto mama albo babcia, o tyle na większe imprezy zwykle się je zamawia.
Najokazalszymi są torty weselne. Najpopularniejsze z nich ułożone są piętrowo i przystrojone jadalnymi kwiatami z ustawionymi figurkami pary młodej na samej górze.
Tort na zamówienie to dobry pomysł także na rocznicę ślubu, urodziny, jubileusz pracy albo chrzest. Przy takich świętach lepiej jest dobrze wypocząć i się zrelaksować, niż stać w kuchni i mieszać krem.
Torty na zamówienia – jaki wybrać smak?
Tort na zamówienie może mieć smak, jak tylko sobie wymarzymy. Najpopularniejsze to:
- czekoladowy;
- truskawkowy;
- śmietankowy;
- waniliowy;
- z owoców leśnych;
- bezowy;
- orzechowe;
- pralinowy;
- chałwowy.
Decydując o smaku tortu, warto dowiedzieć się, czy goście nie są uczuleni na jakiś składnik. Bardzo częste są alergie na orzechy, a te są popularnym składnikiem dekoracji. W przypadku większej liczby gości np. na wesele można zdecydować się na kombinacje smaków, jeśli zamawiamy tort piętrowy albo jeden duży główny i obok monoporcje dla gości. Wtedy każdy wybierze to, co lubi.
Poza tym, latem warto wybierać lekkie owocowe smaki i kremy przygotowywane na bazie bitej śmietany. Ciężkie kremy sprawdzą się zimą i jesienią.
Czy warto zamówić tort?
Oczywiście tort na zamówienie jest znacznie droższy niż ten przygotowany samodzielnie, jednak aby zrobić pyszne ciasto, krem i piękną dekorację trzeba mieć umiejętności i czas. Poza tym potrzebne będą najwyższej jakości składniki i odpowiednie formy. Nie będzie to skomplikowane dla osoby lubiącej robić wypieki, ale jeśli nigdy tego nie robiliśmy, warto zamówić tort.
Wtedy mamy pewność, że ciasto będzie gotowe na czas. Nie musimy się też martwić, że biszkopt wyjdzie za mały, albo krem się zważy. A jak wiadomo, ciasta robione na szczególne okazje „lubią” nie wychodzić. Co więcej, odpada nam sprzątanie i mycie naczyń, które zostały użyte do przygotowania tortu. Naszym zadaniem będzie tylko odpowiednio się ubrać i przygotować do uroczystości.
Tort na zamówienie cena
Cena tortu jest uzależniona od jego wielkości oraz wybranych składników i dekoracji. Droższe są również tory na zamówienie o nietypowych kształtach, np. w formie torebki, butelki albo boiska. Koszt uzależniony jest również od renomy cukiernika, rejonu kraju i terminu.
Wielkość ciasta musi być dopasowana do liczby gości. Przykładowo, jeśli w imprezie będzie uczestniczyło 50 osób, na tyle kawałków musi dzielić się ciasto plus zapas kilku porcji. Cena tortu na zamówienie wyliczana jest zwykle od kilograma. Cukiernik ma rozpisane, ile waży przeciętny kawałek danego rodzaju tortu i mnoży go przez liczbę porcji. W ten sposób podaje orientacyjną cenę. Średnia cena tortu ślubnego za kilogram wynosi ok. 70-100 zł.
Tort na zamówienie – jak wybrać cukiernika?
Torty na specjalne okazje najlepiej zamawiać u sprawdzonych i polecanych cukierników. Jest wiele firm specjalizujących się np. w tortach weselnych, które wymagają wyjątkowej oprawy. Możemy też skorzystać z kompleksowej oferty firmy zajmującej się organizacją imprez okolicznościowych. Jeśli korzystamy z jej usług przy przygotowaniu przyjęcia, to będzie to najlepsze rozwiązanie. Organizator zadba, aby tort była zgodny z naszym życzeniem i dowieziony na czas.
Gdzie szukać cukierników? Na pewno warto skorzystać z rekomendacji znajomych i rodziny. Wiele firm reklamuje się w mediach społecznościowych. Tam możemy zobaczyć zdjęcia realizacji tortów na zamówienie i poznać opinie klientów. Innym sposobem jest wyszukanie ofert w serwisach ogłoszeniowych np. Fixly. Tam również umieszczane są opinie, które ułatwiają dokonanie wyboru.