Najlepsze przepisy na ogórki

Polacy są dumni ze swojej kuchni. Zazwyczaj również odwiedzający nas turyści doceniają nasze pierogi, żurek, kiełbasy, czy sery. Tym razem udało nam się jednak zająć niechlubne pierwsze miejsce w rankingu najgorszych potraw z mięsa. Niestety, wielu rodaków z pewnością zgodzi się z wynikiem głosowania, mając w pamięci ten mięsny koszmar dzieciństwa. Sprawdź, kto okazał się pechowym zwycięzcą.

Ranking najgorszych mięsnych potraw według Taste Atlas | Fot.123RF/Picsel

Tasta Atlas to internetowy przewodnik kulinarny, który ocenia restauracji oraz potrawy z całego świata. Znajdziemy tam również przeróżne rankingi, które prezentują najlepsze dania, diety, a także najgorsze przysmaki z różnych krajów. W tym ostatnim zestawieniu udało się "zabłysnąć" polskiemu wyrobowi wędliniarskiemu, którym w szczególności zajadano się w czasach PRL-u. 

Jak wspomina jedna z naszych redakcyjnych koleżanek, otrzymywane w przedszkolu śniadanie w postaci kanapek z salcesonem niejednokrotnie lądowało za kaloryferem. Dziś salceson można uznać za produkt nieco zapomniany, który wybierają jedynie koneserzy. Jakie inne kontrowersyjne smakołyki znalazły się w plebiscycie Taste Atlas

Sprawdź także: Cztery przysmaki z Polski wśród najlepszych deserów świata. Nie mogło być inaczej

Najgorszy mięsny produkt – ranking Taste Atlas 

W rankingu Tasta Atlas znalazło się 79 produktów mięsnych. Drugie miejsce otrzymała Saláma Liptovská, słowacka wędlina powstająca w Dubnicy nad Wahomem w Liptowie. Wytwarzana jest z mięsa wieprzowego i wołowego, dodaje się do niej również przyprawy, takie jak czosnek, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, czy imbir. Trzecie miejsce przypadło amerykańskiej szynce Smithfielda, która produkowana jest w Wirginii. To rodzaj peklowanej, solonej wędliny, wytwarzanej ze świń karmionych specjalną paszą, której bazą są zboża i orzeszki ziemne. Kolejne miejsca zajmują produkty z Niemiec, Węgier, czy Słowenii, bez trudu można spostrzec, że są one łudząco podobne do naszego rodzimego salcesonu. Jak widać nie tylko my mamy w swoim kulinarnym dziedzictwie kulturowym tego typu smakołyk, dlatego wynik plebiscytu nie powinien nikogo smucić. 

Zwycięzca rankingu Taste Atlas, czyli polski salceson 

Pierwsze miejsce w rankingu zajął polski salceson. Chociaż z pewnością, każdy z nas nie raz widział go na stole lub w sklepie mięsnym, nie wszyscy wiedzą, z czego zrobiony jest ten specjał. W jego składzie znajdziemy głowiznę wieprzową, wołową lub tę z cielęciny, niezbędny jest także dodatek tłuszczu. Dodaje się tu również podroby, krew, a także przeróżne mięsne resztki. Dodaje się tu również przyprawy, takie jak: czosnek, kminek, czarny pieprz, czy ziele angielskie. Z pewnością nie jest to produkt wędliniarski, dla każdego, jednak znajdą się i miłośnicy, którzy nie wyobrażają sobie lepszego śniadania lub kolacji, niż kromka świeżego chleba z salcesonem. I tym wszystkim życzymy smacznego! A wy, jak wspominacie kanapki z salcesonem serwowane przez rodziców, babcie, a także kucharki na przedszkolnej czy szkolnej stołówce? 

Źródło: tasteatlas.com, Smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

Odsłon: 8736

30 min
12

Przepis dnia

Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 30569

30 min
38

Przepis dnia

Dania główne Szybki bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...

Odsłon: 29300

15 min
52