Spis treści:
- Jak wygląda i smakuje czerwony pieprz?
- Jakie właściwości prozdrowotne ma czerwony pieprz?
- Kto powinien jeść czerwony pieprz?
- Czerwony pieprz - przeciwwskazania
- Jak przechowywać czerwony pieprz?
- Czerwony pieprz - zastosowanie
Większość osób doskonale wie, że czarny pieprz należy do podstawowego wachlarza kuchennych przypraw. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że posiada on czerwonego kuzyna. Jakie właściwości prozdrowotne ma czerwony pieprz? I dlaczego warto, aby zagościł on na dobre w twoim menu?
Sprawdź także: Jak nacinać kiełbasę na grilla? Kiedy nacinać w szachownicę, a kiedy po skosie?

Jak wygląda i smakuje czerwony pieprz?
Jak sama nazwa wskazuje, odznacza go charakterystyczny czerwony kolor. Uzyskuje się go z dwóch gatunków pieprzowca, tj. peruwiańskiego i brazylijskiego. Mimo tego, że oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, współcześnie jest uprawiany także w Australii, Meksyku i na Madagaskarze. Jak smakuje czerwony pieprz? Ma on osobliwy aromat, jednak jest o wiele łagodniejszy w smaku niż jego klasyczna wersja. Jego ziarenka otacza delikatna skórka skrywająca niewielkie pestki. Dzięki wysokiej zawartości substancji bioaktywnych czerwony pieprz wykazuje zbawienny wpływ na ludzki organizm, dlatego można stosować go jako część profilaktyki rozmaitych chorób.
Czerwony pieprz - skład i wartości odżywcze
Zastanawiasz się, czy włączyć do swojego menu czerwony pieprz? Skład i wartości odżywcze tego surowca są tak bogate, że powinien on zagościć w twojej kuchni na stałe. W jego wnętrzu kryją się witaminy i minerały, w tym żelazo, magnez oraz wapń. Może on także pochwalić się sowitą ilością kapsaicyny, która odpowiada za ostrość omawianej przyprawy. Sprawia ona, że czerwony pieprz nabiera własności antyseptycznych, przeciwzapalnych i antybakteryjnych.
Jakie właściwości prozdrowotne ma czerwony pieprz?
Jakie właściwości prozdrowotne ma czerwony pieprz? Okazuje się, że ma on ich całkiem sporo. Jego spożywanie to wyśmienita opcja dla osób borykających się z dolegliwościami w obrębie stawów i mięśni. Wspomniana kapsaicyna przyspiesza ich regenerację, zmniejszając tym samym dolegliwości bólowe. Co więcej, ten sekretny składnik pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi i pomaga unormować wyniki lipidogramu.
Czerwony pieprz doskonale sprawdzi się jako część profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C wspiera on także funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejszając zapalenie i zwiększając aktywność limfocytów. Borykasz się z problemami żołądkowo-jelitowymi? Wiedz, że powyższy surowiec to także fantastyczne remedium na zaparcia i wzdęcia. Usprawnia on perystaltykę jelit, regulując częstotliwość wypróżnień.
Niewątpliwym atutem czerwonego pieprzu jest jego pozytywne oddziaływanie na proces utraty nadprogramowych kilogramów. Walczysz z dodatkowymi centymetrami w talii? W takim razie wiedz, że przyprawa ta przyspieszy twój metabolizm i poprawi funkcjonowanie układu trawiennego. Co ciekawe, wspomniana kapsaicyna zapobiega formowaniu się nowych komórek tłuszczowych.
Zobacz: Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ
Kto powinien jeść czerwony pieprz?
Stanie się on idealną alternatywą dla tradycyjnej przyprawy dla osób, które walczą z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz cierpią na zaburzenia metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 i insulinooporność. Jeśli twoje główne zmartwienie to zaparcia, również sięgaj właśnie po czerwoną odmianę pieprzu. Kto jeszcze powinien jeść czerwony pieprz? Specjaliści rekomendują włączenie jej do menu osobom na diecie redukcyjnej, a także tym próbującym pozbyć się nadwagi i otyłości. Co więcej, jeśli uważasz, że czarny pieprz jest zbyt ostry w smaku, delikatny aromat tego czerwonego z pewnością przypadnie ci do gustu.
Czerwony pieprz - przeciwwskazania
Czy każdy może jeść czerwony pieprz? Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest nadwrażliwość na jakikolwiek komponent tej przyprawy. Warto także pamiętać, że nie wolno łączyć jej ze specjalistycznymi medykamentami, ponieważ może ona wpływać na ich działanie.
Kto jeszcze powinien wystrzegać się czerwonego pieprzu? W grupie ryzyka znajdują się osoby ze schorzeniami układu trawiennego. Ograniczenie spożywania ostrych przypraw jest także zalecane w przypadku kobiet spodziewających się dziecka.
Warto pamiętać, że tropikalne drzewa pieprzowe to bliscy kuzyni nerkowców, a co za tym idzie, mogą one wykazywać potencjał alergizujący. Zatem jeśli wystąpiła u ciebie jakakolwiek reakcja alergiczna w postaci zaczerwienienia na skórze, wysypki lub problemów z oddychaniem, nie zwlekaj i jak najszybciej udaj się do specjalisty.
Jak przechowywać czerwony pieprz?
Jeśli planujesz zaopatrzenie się w omawiany powyżej surowiec, z pewnością zastanawiasz się także, jak przechowywać czerwony pieprz. Kupiłeś produkt zamknięty w saszetce? W takim razie wystarczy, że dokładnie ją zagniesz i zapniesz, np. specjalnym klipsem, aby do środka nie dostała się wilgoć.
Planujesz zakup czerwonego pieprzu w ziarenkach? Pamiętaj, aby zamknąć je w pojemniku i pozostawić w suchym miejscu bez dostępu do światła słonecznego. Te kroki pozwolą ci cieszyć się świeżym aromatem przyprawy przez długi czas.
Czerwony pieprz - zastosowanie
Kusi cię poeksperymentowanie w kuchni z przyprawą, jaką jest czerwony pieprz? Zastosowanie tego surowca daje tak duże pole do popisu, że z łatwością wymyślisz mnóstwo smakowitości z jego udziałem. Jego największą zaletą jest fakt, iż jest on na tyle wszechstronny, że sprawdzi się zarówno w opcjach słodkich, jak i wytrawnych.
Jeśli uwielbiasz domowe sosy na bazie mięsa i warzyw, dodaj do nich czerwony pieprz, który podkreśla ich wyjątkowy smak. Sprawdzi się on również w sałatkach warzywnych i owocowych, a także w surówkach. Spróbuj dodać jego szczyptę np. do tej z kapustą kiszoną, czerwoną cebulą i marchewką.
Fani dań rybnych będą zaskoczeni, że czerwony pieprz odnajdzie się także w tego typu potrawach. Jednak to nie wszystkie specjalności, w których można go wykorzystać. Dodawaj go także do dań jajecznych, na bazie twarożku, a także do śledzi i owoców morza.
Nie przepadasz za czarnym pieprzem ze względu na jego charakterystyczny i bardzo ostry posmak? Wiedz, że czerwony pieprz jest znacznie subtelniejszy, dzięki czemu będzie dobrze tolerowany przez osoby o delikatnym podniebieniu. Dodatkowo można go z powodzeniem stosować dla podbicia smaku potraw dedykowanych najmłodszym domownikom.
Daj się ponieść fantazji i przygotuj autorskie mieszanki przypraw, które połączysz właśnie z czerwonym pieprzem. Doskonale uzupełni on smak wielu ziół, w tym pietruszki, kolendry, estragonu oraz bazylii. Na ich podstawie wyczarujesz ciekawe marynaty, które sprawią, że aromat nawet najdelikatniejszych mięs stanie się niepowtarzalny.
Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem

Łososiowe śledzie z czerwonym pieprzem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky

Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Gotowanie kaszy gryczanej. Trik, dzięki któremu zawsze wyjdzie idealnie sypka »
Wystarczy pół szklanki dziennie. Ta mikstura przeniesie działanie jelit na wyższy poziom »
Pij łyżkę dziennie, a organizm ci podziękuje. Najzdrowszy z krzewów kwitnie właśnie teraz »