Letnie weekendy to doskonała okazja do grillowania w gronie rodziny i znajomych. Najczęściej na ruszcie lądują karkówka, szaszłyki, kaszanka, oraz oczywiście niekwestionowana królowa grilla, kiełbasa. Tu pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób ją naciąć, aby wyszła idealnie chrupiąca i gorąca w środku. Podpowiemy ci, jak nacinać kiełbasę na grilla.

Najlepsze sposoby na nacinanie kiełbasy do grilla | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla wcale nie jest prosty. Dietetycy mówią o tym, aby wybierać produkty wędliniarskie składające się, z jak największej ilości mięsa, mające jak najkrótszy skład, a w przypadku kiełbasy znajdujące się w otoczce z naturalnego jelita. Wystrzegaj się również artykułów spożywczych zawierających zbędne konserwanty i ulepszacze smaku. Znawcy grilla polecają unikać kiełbasy, w której znajduje się duży procent wody, białko pszenne oraz tej, która zanurzona jest w gotowych marynatach. Fanów niskotłuszczowych dań z drobiem musimy niestety rozczarować, kiełbasa na grilla nie może być zbyt chuda, dlatego najlepiej sprawdzi się ta wieprzowa.

Dobrym wyborem będzie na przykład tzw. kiełbasa zwyczajna lub biała. Ważnym aspektem dotyczącym kiełbasy grillowej jest również jej nacinanie, jedni nie robią tego wcale, niektórzy wybierają wzór krateczki, inni decydują się na charakterystyczne ukośne nacięcia. Kto jednak ma racje? Sprawdź, jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla.

Sprawdź także: Jak zrobić hamburgera w domu? Przepis krok po kroku

Czy nacinać kiełbasę na grilla?

Według niektórych grillowych ekspertów kiełbasy nie powinno się nacinać, zwłaszcza gdy wybierzemy wysokiej jakości produkt, ponieważ sprawia to, że może wyjść zbyt sucha i twarda. Kiełbasa pod wpływem ciepła może oczywiście naturalnie pęknąć, wówczas wytopi się jednak mniej tłuszczu niż przy potraktowaniu jej nożem. Niektórzy zamiast nacinania wybierają nakłuwanie skórki, które ma przynieść podobny efekt przy jednoczesnym zachowaniu większości walorów wyrobu wędliniarskiego.  

Kiedy nacinać kiełbasę? Bez obaw można nacinać bardzo tłustą kiełbasą, z której wytopienie się części tłuszczu, będzie wręcz wskazanie. Warto uwzględnić również nasze preferencje smakowe, jeżeli lubimy mocno spieczoną kiełbasę, z bardzo chrupiącą skórką, wówczas możemy nacinać ją bez wahania. 

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Odpowiednio ugrillowana kiełbasa będzie aromatyczna oraz soczysta. Przede wszystkim nie należy nacinać kiełbasy za mocno, zbyt głębokie nacięcia mogą sprawić, że wytopi się zbyt dużo tłuszczu, a co za tym idzie będzie zbyt sucha. Sposób nacinania, ukośne paski lub szachownica, należy już tak naprawdę od  naszych preferencji. Im większa ilość nacięć, jak w przypadku szachownicy lub gęstej krateczki, tym wytopi się więcej tłuszczu. To rozwiązanie dla fanów bardzo chrupiącej skórki. Natomiast w przypadku ukośnych nacięć prawdopodobnie z kiełbasy wytopi się mniej tłuszczu. 

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7927

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68746

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12469

60 min
20
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4675

30 min
38
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 418352

60 min
1139