Najlepsze przepisy na ogórki

Jak nacinać kiełbasę na grilla? Kiedy nacinać w szachownicę, a kiedy po skosie?

Letnie weekendy to doskonała okazja do grillowania w gronie rodziny i znajomych. Najczęściej na ruszcie lądują karkówka, szaszłyki, kaszanka, oraz oczywiście niekwestionowana królowa grilla, kiełbasa. Tu pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób ją naciąć, aby wyszła idealnie chrupiąca i gorąca w środku. Podpowiemy ci, jak nacinać kiełbasę na grilla.

Najlepsze sposoby na nacinanie kiełbasy do grilla | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wybór odpowiedniej kiełbasy na grilla wcale nie jest prosty. Dietetycy mówią o tym, aby wybierać produkty wędliniarskie składające się, z jak największej ilości mięsa, mające jak najkrótszy skład, a w przypadku kiełbasy znajdujące się w otoczce z naturalnego jelita. Wystrzegaj się również artykułów spożywczych zawierających zbędne konserwanty i ulepszacze smaku. Znawcy grilla polecają unikać kiełbasy, w której znajduje się duży procent wody, białko pszenne oraz tej, która zanurzona jest w gotowych marynatach. Fanów niskotłuszczowych dań z drobiem musimy niestety rozczarować, kiełbasa na grilla nie może być zbyt chuda, dlatego najlepiej sprawdzi się ta wieprzowa.

Dobrym wyborem będzie na przykład tzw. kiełbasa zwyczajna lub biała. Ważnym aspektem dotyczącym kiełbasy grillowej jest również jej nacinanie, jedni nie robią tego wcale, niektórzy wybierają wzór krateczki, inni decydują się na charakterystyczne ukośne nacięcia. Kto jednak ma racje? Sprawdź, jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla.

Sprawdź także: Jak zrobić hamburgera w domu? Przepis krok po kroku

Czy nacinać kiełbasę na grilla?

Według niektórych grillowych ekspertów kiełbasy nie powinno się nacinać, zwłaszcza gdy wybierzemy wysokiej jakości produkt, ponieważ sprawia to, że może wyjść zbyt sucha i twarda. Kiełbasa pod wpływem ciepła może oczywiście naturalnie pęknąć, wówczas wytopi się jednak mniej tłuszczu niż przy potraktowaniu jej nożem. Niektórzy zamiast nacinania wybierają nakłuwanie skórki, które ma przynieść podobny efekt przy jednoczesnym zachowaniu większości walorów wyrobu wędliniarskiego.  

Kiedy nacinać kiełbasę? Bez obaw można nacinać bardzo tłustą kiełbasą, z której wytopienie się części tłuszczu, będzie wręcz wskazanie. Warto uwzględnić również nasze preferencje smakowe, jeżeli lubimy mocno spieczoną kiełbasę, z bardzo chrupiącą skórką, wówczas możemy nacinać ją bez wahania. 

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Odpowiednio ugrillowana kiełbasa będzie aromatyczna oraz soczysta. Przede wszystkim nie należy nacinać kiełbasy za mocno, zbyt głębokie nacięcia mogą sprawić, że wytopi się zbyt dużo tłuszczu, a co za tym idzie będzie zbyt sucha. Sposób nacinania, ukośne paski lub szachownica, należy już tak naprawdę od  naszych preferencji. Im większa ilość nacięć, jak w przypadku szachownicy lub gęstej krateczki, tym wytopi się więcej tłuszczu. To rozwiązanie dla fanów bardzo chrupiącej skórki. Natomiast w przypadku ukośnych nacięć prawdopodobnie z kiełbasy wytopi się mniej tłuszczu. 

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26