Jak zrobić hamburgera w domu? Przepis krok po kroku

To danie to obowiązkowy punkt w menu kuchni amerykańskiej. Soczyste mięso, delikatna bułka, najlepiej z ziarnami sezamu, pikle, plaster pomidora oraz oczywiście keczup i musztarda. Mowa oczywiście o hamburgerze. Masz ochotę, wybrać się w kulinarną podróż do USA i urządzić barbeque? Podpowiemy ci, jak zrobić hamburgera w domu.

Jak zrobić domowego burgera? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Hamburger to proste danie, które pozornie trudno zepsuć. Niestety chyba, każdy z nas chociaż raz miał nieprzyjemność spróbować hamburgera z przesuszonym mięsem oraz dmuchaną bułką bez smaku. Często winę ponosi nie tylko niewiedza kucharza, ale i kiepskiej jakości produkty. Przygotowując ten amerykański klasyk w zaciszu swojej kuchni, będziesz mieć pewność, jakie składniki zostaną do niego użyte. Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Sprawdź, jak zrobić hamburgera w domu krok po kroku. Gwarantujemy, takim daniem twoja rodzina będzie się zajadać, a dzieciaki z pewnością poproszą o dokładkę. 

Sprawdź także: Tylko jedna polska gmina ma prawa do jej produkcji. Jak zrobić kiszkę szwedzką?

Co jest potrzebne do hamburgera?

Najważniejszym składnikiem do przygotowania hamburgera jest mięso. Warto jednak zadbać o to, aby wszystkie dodatki były jak najlepszej jakości. Do zrobienia tej pysznej kanapki, konieczna będzie oczywiście bułka, świetnie sprawdzi się pszenna z dodatkiem sezamu. Do klasycznych hamburgerów dodawany jest także plaster pomidora, krążki cebuli, kilka liści sałaty lodowej, warto dorzucić również chrupiący bekon. Dla wielu osób ulubionym dodatkiem w hamburgerze są słodko-kwaśne plastry piklowanych ogórków. Na gorącym burgerze warto położyć również plaster sera, najlepszym wyborem będzie oczywiście cheddar

Dobry hamburger nie może obejść się również bez sosów, tu zdania są jednak podzielone. Niektórzy wybierają połączenie majonezu i keczupu, inni uważają, że hamburgery najlepiej smakują z dodatkiem wyrazistej musztardy. Popularnym sosem jest także barbecue, w wielu przepisach znaleźć można także amerykański sos Worcester.

Jakie mięso jest najlepsze do hamburgera?

Podstawą tego dania jest oczywiście mięso, w oryginalnym przepisie zawsze używa się dobrej jakości wołowiny. Powinno mieć widoczne przerosty tłuszczu, dodatkowo najlepiej samemu zmielić mięso, świetnie sprawdzi się karkówka, antrykot lub szponder. Aby było soczyste i delikatne, nie może być zbyt długo wyrabiane. Najczęściej zaleca się, aby burger ważył ok. 200 gramów. 

Mięso należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni, świetnie sprawdzi się ta grillowa. Jeśli chcemy uniknąć tego, by mięso nie było twarde, warto posolić je dopiero po usmażeniu. W trakcie wyrabiania można dodać natomiast pieprz. Hamburgery doskonale smakować będzie również przygotowane na grillu. 

Jak zrobić hamburgera krok po kroku?

Do przygotowania hamburgera, będziesz potrzebować: 500 g wołowiny, cztery bułki do hamburgerów, kilka plastrów sera cheddar, pomidora, sałaty, pikli, kilka krążków świeżej cebuli, jedną całą cebulę, dwie łyżki sosu Worcester, dwie łyżeczki musztardy z Dijon, szczyptę chili, keczup, musztardę i majonez, sól i pieprz.

Zacznij od zmielenia kawałka mięsa. Następnie przełóż je do miski, dodaj posiekaną cebulkę, szczyptę chili, świeżo zmielony pieprz, musztardę Dijon oraz sos Worcester. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, możesz dodać odrobinę zimnej wodę. Chwilę wyrabiaj. Uformuj cztery burgery, smaż od trzech do sześciu minut, z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone ma być mięso. Pod koniec smażenia posól kotlety oraz ułóż na nich plastry sera cheddar, aby lekko się roztopiły. 

Połówki bułek podpiecz w piekarniku lub na patelni. Dolną połówkę posmaruj majonezem, połóż na niego liść sałaty, kotleta, posmaruj go keczupem i musztardą. Następnie wyłóż krążki cebuli, plastry pomidora i pikli, całość przykryj bułką posmarowana majonezem. Hamburgera najlepiej podawać w towarzystwie frytek i sałatki Colesław. 

    Sprawdź, jakie przepisy na hamburgery wyczarowali nasi użytkownicy. 

    1. Domowy hamburger

     Domowy hamburger Zobacz przepis

    Domowy hamburger / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Hamburger wołowy domowy

     Hamburger wołowy domowy Zobacz przepis

    Hamburger wołowy domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Hamburger z grilla po krakowsku

     Hamburger z grilla po krakowsku Zobacz przepis

    Hamburger z grilla po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Mini hamburgery

     Mini hamburgery Zobacz przepis

    Mini hamburgery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Domowe hamburgery

     Domowe hamburgery Zobacz przepis

    Domowe hamburgery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Hamburger domowy

     Hamburger domowy Zobacz przepis

    Hamburger domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Domowe Hamburgery

     Domowe Hamburgery Zobacz przepis

    Domowe Hamburgery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Domowy hamburger

     Domowy hamburger Zobacz przepis

    Domowy hamburger / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Mini hamburgery z sezonowymi warzywami

     Mini hamburgery z sezonowymi warzywami Zobacz przepis

    Mini hamburgery z sezonowymi warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Kentucky burger

     Kentucky burger Zobacz przepis

    Kentucky burger / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Wsyp do kawy dwa produkty. Zmienisz ją w odchudzający napój »

    Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej, a schudniesz »

    Potrawa, której nazwę zapoczątkował osiołek »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

    Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

    Odsłon: 345

    15 min
    4

    Polecane artykuły

    Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

    Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

    2
    Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

    Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

    0
    Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

    Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

    1
    Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

    Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

    2