Spis treści:
- Co jest potrzebne do hamburgera?
- Jakie mięso jest najlepsze do hamburgera?
- Jak zrobić hamburgera krok po kroku?
Hamburger to proste danie, które pozornie trudno zepsuć. Niestety chyba, każdy z nas chociaż raz miał nieprzyjemność spróbować hamburgera z przesuszonym mięsem oraz dmuchaną bułką bez smaku. Często winę ponosi nie tylko niewiedza kucharza, ale i kiepskiej jakości produkty. Przygotowując ten amerykański klasyk w zaciszu swojej kuchni, będziesz mieć pewność, jakie składniki zostaną do niego użyte. Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Sprawdź, jak zrobić hamburgera w domu krok po kroku. Gwarantujemy, takim daniem twoja rodzina będzie się zajadać, a dzieciaki z pewnością poproszą o dokładkę.
Sprawdź także: Tylko jedna polska gmina ma prawa do jej produkcji. Jak zrobić kiszkę szwedzką?
Co jest potrzebne do hamburgera?
Najważniejszym składnikiem do przygotowania hamburgera jest mięso. Warto jednak zadbać o to, aby wszystkie dodatki były jak najlepszej jakości. Do zrobienia tej pysznej kanapki, konieczna będzie oczywiście bułka, świetnie sprawdzi się pszenna z dodatkiem sezamu. Do klasycznych hamburgerów dodawany jest także plaster pomidora, krążki cebuli, kilka liści sałaty lodowej, warto dorzucić również chrupiący bekon. Dla wielu osób ulubionym dodatkiem w hamburgerze są słodko-kwaśne plastry piklowanych ogórków. Na gorącym burgerze warto położyć również plaster sera, najlepszym wyborem będzie oczywiście cheddar.
Dobry hamburger nie może obejść się również bez sosów, tu zdania są jednak podzielone. Niektórzy wybierają połączenie majonezu i keczupu, inni uważają, że hamburgery najlepiej smakują z dodatkiem wyrazistej musztardy. Popularnym sosem jest także barbecue, w wielu przepisach znaleźć można także amerykański sos Worcester.
Jakie mięso jest najlepsze do hamburgera?
Podstawą tego dania jest oczywiście mięso, w oryginalnym przepisie zawsze używa się dobrej jakości wołowiny. Powinno mieć widoczne przerosty tłuszczu, dodatkowo najlepiej samemu zmielić mięso, świetnie sprawdzi się karkówka, antrykot lub szponder. Aby było soczyste i delikatne, nie może być zbyt długo wyrabiane. Najczęściej zaleca się, aby burger ważył ok. 200 gramów.
Mięso należy smażyć na mocno rozgrzanej patelni, świetnie sprawdzi się ta grillowa. Jeśli chcemy uniknąć tego, by mięso nie było twarde, warto posolić je dopiero po usmażeniu. W trakcie wyrabiania można dodać natomiast pieprz. Hamburgery doskonale smakować będzie również przygotowane na grillu.
Jak zrobić hamburgera krok po kroku?
Do przygotowania hamburgera, będziesz potrzebować: 500 g wołowiny, cztery bułki do hamburgerów, kilka plastrów sera cheddar, pomidora, sałaty, pikli, kilka krążków świeżej cebuli, jedną całą cebulę, dwie łyżki sosu Worcester, dwie łyżeczki musztardy z Dijon, szczyptę chili, keczup, musztardę i majonez, sól i pieprz.
Zacznij od zmielenia kawałka mięsa. Następnie przełóż je do miski, dodaj posiekaną cebulkę, szczyptę chili, świeżo zmielony pieprz, musztardę Dijon oraz sos Worcester. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, możesz dodać odrobinę zimnej wodę. Chwilę wyrabiaj. Uformuj cztery burgery, smaż od trzech do sześciu minut, z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone ma być mięso. Pod koniec smażenia posól kotlety oraz ułóż na nich plastry sera cheddar, aby lekko się roztopiły.
Połówki bułek podpiecz w piekarniku lub na patelni. Dolną połówkę posmaruj majonezem, połóż na niego liść sałaty, kotleta, posmaruj go keczupem i musztardą. Następnie wyłóż krążki cebuli, plastry pomidora i pikli, całość przykryj bułką posmarowana majonezem. Hamburgera najlepiej podawać w towarzystwie frytek i sałatki Colesław.
Sprawdź, jakie przepisy na hamburgery wyczarowali nasi użytkownicy.
2. Hamburger wołowy domowy
Zobacz przepisHamburger wołowy domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Hamburger z grilla po krakowsku
Zobacz przepisHamburger z grilla po krakowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Mini hamburgery z sezonowymi warzywami
Zobacz przepisMini hamburgery z sezonowymi warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wsyp do kawy dwa produkty. Zmienisz ją w odchudzający napój »
Produkty z najniższym indeksem glikemicznym. Jedz częściej, a schudniesz »