Najlepsze przepisy na ogórki

Tylko jedna polska gmina ma prawa do jej produkcji. Jak zrobić kiszkę szwedzką?

Niemal każdy zakątek Polski kryje w sobie kulinarne specjały, które zachwycają nie tylko lokalnych mieszkańców. Do nieco zapomnianych przysmaków należy między innymi kiszka szwedzka. Podpowiemy ci, jakie danie kryje się pod tą nazwą, gdzie można ją spotkać oraz z czym smakuje najlepiej.

Kiszka szwedzka, co to za danie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Skąd pochodzi kiszka szwedzka? Chociaż nazwa na to wskazuje, produkt ten wcale nie przybył do nas ze Skandynawii. Przysmak ten powstał w miejscowości Szwecja, która położona jest w pobliżu Wałcza (województwo zachodniopomorskie), która zasłynęła z uprawy ziemniaków. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy wykorzystywali je do stworzenia regionalnego dania. Ta tania i pyszna potrawa przetrwała do dziś, sprawdź, z czego robi się kiszkę szwedzką. 

Sprawdź także: Ma pyszny, wyrazisty smak. Zalecana przy nadciśnieniu i reumatyzmie. Kto powinien jeść doradę?

Co to jest kiszka szwedzka?

Kiszka szwedzka wyglądem przypomina znaną nam wszystkim kiełbasę, jednak w odróżnieniu od niej w większości składa się z ziemniaków. Nie jest jednak daniem wegetariańskim, ponieważ znajdziemy w niej podsmażony boczek. Przede wszystkim królują tu jednak tarte ziemniaki, ugotowane, jak i surowe. W niektórych przepisach dodaje się również jajko, majeranek czy cynamon. Wymiennie używa się także kaszy manny i kaszy jęczmiennej. 

Danie było niegdyś bardzo powszechne, w szczególności wśród mieszkańców Szwecji, przede wszystkim ze względu na łatwą dostępność składników, które dodatkowo były względnie tanie. Warto dodać, że kiszka szwedzka została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co miało miejsce w 2012 roku. Jeżeli marzy ci się spróbowanie oryginalnej kiszki, wybierz się na wycieczkę do polskiej Szwecji, podczas czerwcowego festynu Świętojanki, każdy uczestnik ma możliwość skosztowania tego oryginalnego przysmaku. 

Jak zrobić kiszkę szwedzką? Przepis

Do przygotowania kiszki szwedzkiej, będziesz potrzebować: sześć kg ziemniaków, kilogram surowego boczku, pół kilograma wędzonego boczku, kilogram cebuli, pół szklanki kaszy manny oraz sól.

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Kilogram ugotuj i pozostaw do wystygnięcia. Następnie pięć kilogramów zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, zetrzyj również ugotowanie ziemniaki. Oba rodzaje boczku pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Dodaj również drobno poszatkowaną cebulę i smaż, aż się zarumieni. W tradycyjnym przepisie zaleca się dodanie kaszy manny, aby masa lepiej się łączyła. Warto dodać również sól do smaku. Wszystkie składniki należy wymieszać i nafaszerować nimi jelita. Kiszki gotuj w płaskim garnku przez 10 minut. Danie można podawać zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.  

Źródła: gov.pl

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 14

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 6

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 39

>60 min
3
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26