Ewa_Gotuje

Ma pyszny, wyrazisty smak. Zalecana przy nadciśnieniu i reumatyzmie. Kto powinien jeść doradę?

Nie bez powodu mówi się, że ryby to podstawa zdrowej diety. Nie dość, że doskonale smakują, to jeszcze obfitują w substancje odżywcze, które zapobiegają i wspomagają leczenie rozmaitych schorzeń. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje dorada. Kto powinien jeść doradę i jak wykorzystać ją w kuchni?

Dorada prawie nie ma ości i nie jest mocno zanieczyszczona rtęcią | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ryby to rodzaj pokarmu, który powinien znaleźć się w jadłospisie osób stawiających na zdrowe odżywianie, ale nie tylko. Nie dość, że stanowią wartościowe źródło białka, to jeszcze obfitują w zdrowe tłuszcze, bez których nasze serce i mózg nie byłyby w stanie prawidłowo funkcjonować. Taką rybą, która zasługuje na szczególną uwagę, jest dorada. Dlaczego warto po nią sięgać i jak wpływa na organizm? Kto powinien jeść doradę i jak wykorzystać ją w kuchni? 

Sprawdź także: Przestaniesz podjadać, ciśnienie się ureguluje, odchudzanie będzie łatwiejsze. Jedz, gdy jest świeży, możesz zamrozić na zapas

Dorada - co to za ryba? 

Czym charakteryzuje się dorada? Co to za ryba i gdzie występuje? Otóż sparus złotogłowy - bo również tak zwykło się ją nazywać - to gatunek ryby okoniokształtnej, należącej do rodziny prażmowatych. Występuje ona w niektórych częściach Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego i najczęściej poławiana jest w Turcji, Grecji, Włoszech oraz Hiszpanii.

Zwykle osiąga długość 70 cm, a jej znakiem rozpoznawczym jest srebrzyste ubarwienie oraz jasny brzuch i ciemny grzbiet. Zalicza się ją do grupy chudych ryb, czyli tych o mniejszej zawartości tłuszczu. Jej mięso jest delikatne i dość wyraziste, a do tego ma niewiele ości - można poddawać je różnym rodzajom obróbki termicznej, włączając w to pieczenie, grillowanie, gotowanie oraz duszenie. Warto dodać, że stanowi też dość popularny składnik sushi.

Czy dorada jest kaloryczna?  

Wiesz już, że ryba cechuje się niską zawartością tłuszczu. Zastanawiasz się w związku z tym, czy dorada jest kaloryczna? Jako że należy ona do ryb chudych, zawiera umiarkowaną liczbę kalorii, bo ok. 115 kcal na 100 g. Dla porównania - kaloryczność tej samej porcji łososia to ok. 200. kcal, a makreli - ok. 250 kcal.  

Dorada - wartości odżywcze 

Co dokładnie kryje w sobie dorada? Wartości odżywcze w 100 g jej mięsa kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 115 kcal; 
  • Białko: 16 g; 
  • Tłuszcze: 5 g; 
  • Węglowodany: 0 g; 
  • Fosfor: 350 mg; 
  • Potas: 310 mg; 
  • Sód: 20 mg; 
  • Magnez: 30 mg; 
  • Selen: 7 µg; 
  • Wapń: 90 mg; 
  • Witamina B6: 0,4 mg; 
  • Witamina B12: 2 µg; 
  • Witamina D3: 2 µg. 

Zobacz: Inflacja w maju. GUS podał wstępny szacunek - żywność nadal droższa

Dorada - właściwości zdrowotne  

Jakie działanie na organizm wykazuje dorada? Właściwości zdrowotne tej ryby są wręcz nieocenione. Jako źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA, doskonale wpływa ona na układ nerwowy, zwłaszcza pracę mózgu, dlatego poleca się ją osobom zmagającym się z zaburzeniami pamięci i koncentracji.

Co więcej, spożywanie dorady usprawnia pracę serca i stanowi cenny element profilaktyki chorób układu krążenia, ponieważ obecne w niej związki regulują ciśnienie krwi, redukują poziom trójglicerydów oraz zmniejszają stany zapalne. Raz na jakiś czas powinny sięgać po nią osoby borykające się z anemią, ponieważ zawiera ona sporą ilość witaminy B12.

Na uwagę zasługuje również fakt, że dorada nie jest mocno zanieczyszczona rtęcią, dlatego może znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Kto powinien jeść doradę poza wyżej wymienionymi osobami? Do grupy tej należą alergicy, astmatycy oraz pacjenci z chorobami reumatycznymi. 

Dorada w kuchni 

Jak wykorzystać doradę w kuchni? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Ryba ta świetnie smakuje zarówno solo, jak i w połączeniu z innymi dodatkami. Nie dość, że można poddawać ją różnym rodzajom obróbki termicznej, to jeszcze doskonale komponuje się z rozmaitymi składnikami. Co możesz z niej wyczarować? Poznaj kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz jej ciekawe oblicza!  

Dorada z grilla 

Jeśli jesteś tuż przed sezonem grillowym lub szukasz pysznych przekąsek do wrzucenia na ruszt, koniecznie postaw na doradę. Ryba ta jest tak atrakcyjna w smaku, że nie musisz dodawać do niej wielu przypraw czy ziół - wystarczy czosnek, kolendra, bazylia, rozmaryn oraz sól i pieprz. Ponadto przyda ci się oliwa z oliwek i cytryna. Realizację przepisu rozpocznij od umycia i osuszenia ryby. Posmaruj ją oliwą, oprósz solą i pieprzem, po czym nafaszeruj świeżymi ziołami i kawałkami czosnku. Następnie przełóż ją na lekko natłuszczoną tackę i umieść na rozpalonym grillu. Piecz ją przez ok. 20 minut - po 10 minut z każdej ze stron.  

Dorada zapiekana w pomidorach  

Szukasz pomysłu na oryginalny obiad z rybą w roli głównej? Dorada zapiekana w pomidorach to coś, co na pewno przypadnie ci do gustu. Poza głównym składnikiem do zrobienia tego dania potrzebujesz pomidorów, masła, oregano, czosnku, cukru oraz soli i pieprzu. Opłucz i osusz rybę, a następnie dopraw ją solą. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i ułóż na rybie kilka plasterków masła. Przygotuj przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, oregano, czosnku, cukru oraz soli i pieprzu, po czym polej nim rybę. Kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Pod koniec pieczenia ułóż na niej plasterki pomidora i odczekaj pięć minut. Gotową potrawę podawaj z kawałkami cytryny.  

Dorada po libańsku 

Jak jeszcze możesz wykorzystać doradę w kuchni? Jeśli nie boisz się eksperymentować i lubisz odkrywać nowe smaki, idealną opcją dla ciebie będzie dorada po libańsku. Wyczarujesz ją z takich składników jak czerwona, żółta i zielona papryka, sok z cytryny, czosnek, tymianek, oregano, kolendra, oliwa z oliwek oraz sól. Oczyść i osusz rybę, a następnie skrop ją sokiem z cytryny i oprósz solą oraz suszonym tymiankiem. Przełóż ją na folię aluminiową natłuszczoną oliwą. Pokrój papryki w kostkę, a tymianek, oregano, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz sól zmiksuj na gładką masę. Tak powstałą mieszankę nanieś wraz z kawałkami papryki na rybę - na zewnątrz i do środka. Przykryj ją folią, pozostawiając w niej niewielki otwór, i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.

Szaszłyki z dorady  

Jeśli masz ochotę na coś niebanalnego, a ryba w tradycyjnym wydaniu już ci się znudziła, koniecznie przygotuj szaszłyki z dorady. Poza rybą do ich przyrządzenia potrzebujesz oliwy z oliwek, liścia laurowego, cytryny, soli, pieprzu, cebuli, cukinii oraz papryki. Opłucz i osusz rybę, a następnie pokrój ją w kostkę i włóż do marynaty na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, liścia laurowego oraz soli i pieprzu. Wstaw ją do lodówki na ok. trzy godziny. W międzyczasie pokrój warzywa. Gdy ryba się zamarynuje, zacznij nadziewać ją na drewniane patyczki na przemian z kawałkami warzyw, po czym polej całość odrobiną marynaty. Piecz szaszłyki do momentu, aż się zarumienią. Smacznego!

1. Pieczona dorada z kremowym risotto

 Pieczona dorada z kremowym risotto Zobacz przepis

Pieczona dorada z kremowym risotto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dorada z rusztu na grillowanych warzywach

 Dorada z rusztu na grillowanych warzywach Zobacz przepis

Dorada z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dorada w soli

 Dorada w soli Zobacz przepis

Dorada w soli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dorada po syczuańsku

 Dorada po syczuańsku Zobacz przepis

Ryba po syczuańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dorada z grilla

 Dorada z grilla Zobacz przepis

Ryba z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa rybna z dorady

 Zupa rybna z dorady Zobacz przepis

Zupa rybna z dorady / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku

 Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku Zobacz przepis

Dorada z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tuszki z dorady z patelni

 Tuszki z dorady z patelni Zobacz przepis

Dorada smażona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dorada na warzywach i kaszy pęczak

 Dorada na warzywach i kaszy pęczak Zobacz przepis

Dorada na warzywach i kaszy pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Sposób Anny Lewandowskiej na młode ziemniaki »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe dyniowe

Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...

Odsłon: 10772

>60 min
31
Śniadania Koktajl jagodowy

Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...

Odsłon: 40

15 min
1
Przekąski Francuskie ślimaczki

Bardzo szybka i najbardziej prosta przekąska z ciasta francuskiego. Wystarczy...

Odsłon: 1766

15 min
20

Polecane artykuły

Informacje Czas wzmocnić odporność przed zimą. Robimy domowy oxymel

Oxymel, syrop ziołowy czy ognisty cydr: wszystkie te nazwy dotyczą jednego produktu. Warto mieć go pod ręką, bo stosowany regularnie wzmacnia odpor...

2
Quizy Co wiesz o grzybach?

Uważasz, że znasz się na różnych okazach, które można wyszukać w polskich lasach? Przekonaj się, co wiesz o grzybach. Test wiedzy, a zwłaszcza 9. p...

1
Informacje Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich. Zawsze stosuję metodę, której nauczył mnie dziadek

Zastanawiasz się, dlaczego orzechy włoskie są gorzkie? Czasem zdarza się, że po zdjęciu łupinki zamiast pysznego wnętrza czeka na nas niemiła niesp...

4
Ewa gotuje Kulinarna podróż przez kuchnie świata z Ewą Wachowicz

W 489. odcinku programu Ewa Wachowicz wybrała się w daleką podróż po różnych kuchniach świata. Wraz z prowadzącą widzowie poznali szwedzkie, ameryk...

2