Spis treści:
- Dorada - co to za ryba?
- Czy dorada jest kaloryczna?
- Dorada - wartości odżywcze
- Dorada - właściwości zdrowotne
- Dorada w kuchni
Ryby to rodzaj pokarmu, który powinien znaleźć się w jadłospisie osób stawiających na zdrowe odżywianie, ale nie tylko. Nie dość, że stanowią wartościowe źródło białka, to jeszcze obfitują w zdrowe tłuszcze, bez których nasze serce i mózg nie byłyby w stanie prawidłowo funkcjonować. Taką rybą, która zasługuje na szczególną uwagę, jest dorada. Dlaczego warto po nią sięgać i jak wpływa na organizm? Kto powinien jeść doradę i jak wykorzystać ją w kuchni?
Dorada - co to za ryba?
Czym charakteryzuje się dorada? Co to za ryba i gdzie występuje? Otóż sparus złotogłowy - bo również tak zwykło się ją nazywać - to gatunek ryby okoniokształtnej, należącej do rodziny prażmowatych. Występuje ona w niektórych częściach Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego i najczęściej poławiana jest w Turcji, Grecji, Włoszech oraz Hiszpanii.
Zwykle osiąga długość 70 cm, a jej znakiem rozpoznawczym jest srebrzyste ubarwienie oraz jasny brzuch i ciemny grzbiet. Zalicza się ją do grupy chudych ryb, czyli tych o mniejszej zawartości tłuszczu. Jej mięso jest delikatne i dość wyraziste, a do tego ma niewiele ości - można poddawać je różnym rodzajom obróbki termicznej, włączając w to pieczenie, grillowanie, gotowanie oraz duszenie. Warto dodać, że stanowi też dość popularny składnik sushi.
Czy dorada jest kaloryczna?
Wiesz już, że ryba cechuje się niską zawartością tłuszczu. Zastanawiasz się w związku z tym, czy dorada jest kaloryczna? Jako że należy ona do ryb chudych, zawiera umiarkowaną liczbę kalorii, bo ok. 115 kcal na 100 g. Dla porównania - kaloryczność tej samej porcji łososia to ok. 200. kcal, a makreli - ok. 250 kcal.
Dorada - wartości odżywcze
Co dokładnie kryje w sobie dorada? Wartości odżywcze w 100 g jej mięsa kształtują się następująco:
- Wartość energetyczna: 115 kcal;
- Białko: 16 g;
- Tłuszcze: 5 g;
- Węglowodany: 0 g;
- Fosfor: 350 mg;
- Potas: 310 mg;
- Sód: 20 mg;
- Magnez: 30 mg;
- Selen: 7 µg;
- Wapń: 90 mg;
- Witamina B6: 0,4 mg;
- Witamina B12: 2 µg;
- Witamina D3: 2 µg.
Zobacz: Inflacja w maju. GUS podał wstępny szacunek - żywność nadal droższa
Dorada - właściwości zdrowotne
Jakie działanie na organizm wykazuje dorada? Właściwości zdrowotne tej ryby są wręcz nieocenione. Jako źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA, doskonale wpływa ona na układ nerwowy, zwłaszcza pracę mózgu, dlatego poleca się ją osobom zmagającym się z zaburzeniami pamięci i koncentracji.
Co więcej, spożywanie dorady usprawnia pracę serca i stanowi cenny element profilaktyki chorób układu krążenia, ponieważ obecne w niej związki regulują ciśnienie krwi, redukują poziom trójglicerydów oraz zmniejszają stany zapalne. Raz na jakiś czas powinny sięgać po nią osoby borykające się z anemią, ponieważ zawiera ona sporą ilość witaminy B12.
Na uwagę zasługuje również fakt, że dorada nie jest mocno zanieczyszczona rtęcią, dlatego może znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Kto powinien jeść doradę poza wyżej wymienionymi osobami? Do grupy tej należą alergicy, astmatycy oraz pacjenci z chorobami reumatycznymi.
Dorada w kuchni
Jak wykorzystać doradę w kuchni? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Ryba ta świetnie smakuje zarówno solo, jak i w połączeniu z innymi dodatkami. Nie dość, że można poddawać ją różnym rodzajom obróbki termicznej, to jeszcze doskonale komponuje się z rozmaitymi składnikami. Co możesz z niej wyczarować? Poznaj kilka przepisów, dzięki którym odkryjesz jej ciekawe oblicza!
Dorada z grilla
Jeśli jesteś tuż przed sezonem grillowym lub szukasz pysznych przekąsek do wrzucenia na ruszt, koniecznie postaw na doradę. Ryba ta jest tak atrakcyjna w smaku, że nie musisz dodawać do niej wielu przypraw czy ziół - wystarczy czosnek, kolendra, bazylia, rozmaryn oraz sól i pieprz. Ponadto przyda ci się oliwa z oliwek i cytryna. Realizację przepisu rozpocznij od umycia i osuszenia ryby. Posmaruj ją oliwą, oprósz solą i pieprzem, po czym nafaszeruj świeżymi ziołami i kawałkami czosnku. Następnie przełóż ją na lekko natłuszczoną tackę i umieść na rozpalonym grillu. Piecz ją przez ok. 20 minut - po 10 minut z każdej ze stron.
Dorada zapiekana w pomidorach
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad z rybą w roli głównej? Dorada zapiekana w pomidorach to coś, co na pewno przypadnie ci do gustu. Poza głównym składnikiem do zrobienia tego dania potrzebujesz pomidorów, masła, oregano, czosnku, cukru oraz soli i pieprzu. Opłucz i osusz rybę, a następnie dopraw ją solą. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i ułóż na rybie kilka plasterków masła. Przygotuj przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, oregano, czosnku, cukru oraz soli i pieprzu, po czym polej nim rybę. Kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Pod koniec pieczenia ułóż na niej plasterki pomidora i odczekaj pięć minut. Gotową potrawę podawaj z kawałkami cytryny.
Dorada po libańsku
Jak jeszcze możesz wykorzystać doradę w kuchni? Jeśli nie boisz się eksperymentować i lubisz odkrywać nowe smaki, idealną opcją dla ciebie będzie dorada po libańsku. Wyczarujesz ją z takich składników jak czerwona, żółta i zielona papryka, sok z cytryny, czosnek, tymianek, oregano, kolendra, oliwa z oliwek oraz sól. Oczyść i osusz rybę, a następnie skrop ją sokiem z cytryny i oprósz solą oraz suszonym tymiankiem. Przełóż ją na folię aluminiową natłuszczoną oliwą. Pokrój papryki w kostkę, a tymianek, oregano, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz sól zmiksuj na gładką masę. Tak powstałą mieszankę nanieś wraz z kawałkami papryki na rybę - na zewnątrz i do środka. Przykryj ją folią, pozostawiając w niej niewielki otwór, i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Szaszłyki z dorady
Jeśli masz ochotę na coś niebanalnego, a ryba w tradycyjnym wydaniu już ci się znudziła, koniecznie przygotuj szaszłyki z dorady. Poza rybą do ich przyrządzenia potrzebujesz oliwy z oliwek, liścia laurowego, cytryny, soli, pieprzu, cebuli, cukinii oraz papryki. Opłucz i osusz rybę, a następnie pokrój ją w kostkę i włóż do marynaty na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, liścia laurowego oraz soli i pieprzu. Wstaw ją do lodówki na ok. trzy godziny. W międzyczasie pokrój warzywa. Gdy ryba się zamarynuje, zacznij nadziewać ją na drewniane patyczki na przemian z kawałkami warzyw, po czym polej całość odrobiną marynaty. Piecz szaszłyki do momentu, aż się zarumienią. Smacznego!
1. Pieczona dorada z kremowym risotto
Zobacz przepisPieczona dorada z kremowym risotto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Dorada z rusztu na grillowanych warzywach
Zobacz przepisDorada z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Dorada z grilla z ziemniakami po indyjsku
Zobacz przepisDorada z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tuszki z dorady z patelni
Zobacz przepisDorada smażona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Dorada z grilla faszerowana ziołowym masłem z sałatką z truskawek
Zobacz przepisDorada z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Dorada na warzywach i kaszy pęczak
Zobacz przepisDorada na warzywach i kaszy pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Sposób Anny Lewandowskiej na młode ziemniaki »
Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »