Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona dorada z kremowym risotto

Pieczona dorada z kremowym risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 295

Choć tradycja nakazuje, by na bożonarodzeniowym stole pojawiły się klasyczne dania, to coraz więcej osób stara się urozmaicić tradycyjny wigilijny stół, oryginalnymi świątecznymi przysmakami. PIECZONA DORADA z kremowym risotto, groszkiem zielonym oraz kruszonką z pistacji i orzechów laskowych - poleca Patryk Kotarba.

Składniki

  • RISOTTO: Ryż arborio 200 g 200 ml wina białego wytrawnego 4 cebule szalotki 100 g masła Ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
  • DORADA: 4 świeże i oczyszczone dorady 2 łyżki klarowanego masła lub dobrej oliwy Sól Świeżo mielony pieprz 1 cytryna
  • 50 g orzechów laskowych 30 g pistacji 200 g zielonego groszku ( mrożony) Aromatyczne zioła (tymianek cytrynowy, natka pietruszk
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Risotto:

    Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ryż i smażymy go przez kilka minut do czasu, aż stanie się przeźroczysty i zatraci białą barwę. Dodajemy wino i sól. Dusimy dolewając sukcesywnie bulionu warzywnego do czasu, aż ryż przestanie wchłaniać wywar.

  2. Dorada:

    Oczyszczoną doradę delikatnie nacinamy od strony skóry w tzw. paski. Doprawiamy solą i pieprzem, również w środku ryby. Skrapiamy cytryną oraz nadziewamy naszymi ulubionymi ziołami od środka. Smażymy lub grillujemy na patelni grillowej równomiernie po obu stronach dodając trochę tłuszczu - masła czy oliwy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wraz z posypanymi grubo zmielonymi orzechami i pistacjami. Pieczemy przez około 10 minut (w zależności od wielkości ryby – im większa tym trochę dłużej).
    Groszek zielony gotujemy z solą i odrobiną cukru.

  3. Aranżacja dania:
    Risotto przekładamy na talerz układając na nim upieczona rybę. Całość posypujemy ugotowanym zielonym groszkiem. Dekorujemy cząstką cytryny, owocami oraz mikro ziołami lub jadalnymi kwiatami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń