Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tradycja nakazuje, by na bożonarodzeniowym stole pojawiły się klasyczne dania, to coraz więcej osób stara się urozmaicić tradycyjny wigilijny stół, oryginalnymi świątecznymi przysmakami. PIECZONA DORADA z kremowym risotto, groszkiem zielonym oraz kruszonką z pistacji i orzechów laskowych - poleca Patryk Kotarba.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16781
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23310
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16781
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 90
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 309
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 822
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23310
Składniki
Risotto: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ryż i smażymy go przez kilka minut do czasu, aż stanie się przeźroczysty i zatraci białą barwę. Dodajemy wino i sól. Dusimy dolewając sukcesywnie bulionu warzywnego do czasu, aż ryż przestanie wchłaniać wywar.
Dorada: Oczyszczoną doradę delikatnie nacinamy od strony skóry w tzw. paski. Doprawiamy solą i pieprzem, również w środku ryby. Skrapiamy cytryną oraz nadziewamy naszymi ulubionymi ziołami od środka. Smażymy lub grillujemy na patelni grillowej równomiernie po obu stronach dodając trochę tłuszczu - masła czy oliwy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wraz z posypanymi grubo zmielonymi orzechami i pistacjami. Pieczemy przez około 10 minut (w zależności od wielkości ryby – im większa tym trochę dłużej). Groszek zielony gotujemy z solą i odrobiną cukru.
Aranżacja dania: Risotto przekładamy na talerz układając na nim upieczona rybę. Całość posypujemy ugotowanym zielonym groszkiem. Dekorujemy cząstką cytryny, owocami oraz mikro ziołami lub jadalnymi kwiatami.