Spis treści:
- Ogórecznik lekarski – charakterystyka
- Właściwości lecznicze ogórecznika lekarskiego
- Jak wykorzystać ogórecznika lekarskiego w kuchni?
- Jak wykonać napar z ogórecznika lekarskiego?
- Jak przygotować nalewkę z ogórecznika lekarskiego?
Niewielkie, niebieskie kwiaty, które kryją w sobie moc leczniczych właściwości. Ogórecznik lekarski to roślina powszechnie uprawiana w przydomowych ogrodach, dobrze czuje się w nasłonecznionych miejscach. W jej składzie znajdziemy wiele wartościowych substancji, takich jak flawonoidy, witamina C, sole mineralne i garbniki. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma ogórecznik lekarski oraz jak wykorzystać go do przygotowania nalewki, oraz prozdrowotnego naparu.

Ogórecznik lekarski – charakterystyka
Ogórecznik lekarski pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Roślina charakteryzuje się niebieskimi kwiatami w kształcie gwiazdy, po których ją najłatwiej rozpoznać. Łodyga jest szorstko owłosiona i urasta do około 60 centymetrów wysokości.
W Polsce ogórecznik lekarski jest uprawiany. Występuje też jednak w formie dzikiej jako chwast. Roślinę wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, ze względu na to, jak odmienia smak potraw. Warto jej również używać z powodu właściwości leczniczych ogórecznika.
Właściwości lecznicze ogórecznika lekarskiego
Ogórecznik lekarski ma liczne właściwości lecznicze, gdyż jest bogactwem flawonoidów, saponinów, kwasów organicznych i dużej ilości witaminy C. Ma on przede wszystkim właściwości przeciwzapalne. Spożywanie go pomoże uporać się z infekcjami dróg moczowych czy żołądka.
Ogórecznik lekarski załagodzi również stany zapalne jamy ustnej i gardła, zwalczy krwawienie dziąseł lub zapobiegnie mu. Ziele wspomoże organizm podczas przeziębienia. Udrożni drogi oddechowe i zbije gorączkę. Na przyszłość wzmocni odporność.
Właściwości ogórecznika lekarskiego wpłyną na obniżenie cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cukru. Z organizmu usunie toksyny, poprawi samopoczucie i wesprze pracę mózgu.
Jak wykorzystać ogórecznika lekarskiego w kuchni?
Ogórecznik lekarski ma wiele zastosowań w kuchni. Można go między innymi dodawać do sałatek jako dodatek. Wystarczy, że świeże liście rośliny posiekamy i wrzucimy do warzywnej mieszanki.
Ziele sprawdzi się też jako przyprawa do zupy. Ogórecznik świetnie skomponuje się z rosołem, chłodnikiem czy barszczem ukraińskim. Najlepiej dodać go pod koniec gotowania lub przed samym podaniem.
Ogórecznik może być też dodatkiem do sosów. Sprawdzi się w dressingach sałatkowych, ale także w sosach do mięs czerwonych i białych. Liście rośliny sprawdzą się w masłach ziołowych, którymi również można przyprawiać mięso.
Jak wykonać napar z ogórecznika lekarskiego?
Przygotowanie leczniczego naparu z ogórecznika lekarskiego jest bardzo proste. Wystarczy dwie łyżeczki suszonej rośliny zalać filiżanką gorącej wody. Tak przygotowana mieszanka musi odpocząć pod przykryciem przez 10 minut. Napar z ogórecznika powinno się pić do trzech razy dziennie.
Jak przygotować nalewkę z ogórecznika lekarskiego?
Ziołowa nalewka z ogórecznika lekarskiego pozwoli na zachowanie jego wszystkich właściwości. Do przygotowania jej potrzeba:
- 300 g świeżego lub suszonego ziela ogórecznika lekarskiego;
- 500 ml alkoholu 40%;
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego;
- 200 ml wody;
- 450 g cukru;
- Soku z jednej cytryny.
Oczyszczonego ogórecznika umieszczamy w naczyniu. Ziele zalewamy alkoholem i sokiem z cytryny, a następnie mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Przez ten czas codziennie mieszamy całość.
Po minionym czasie mieszankę przecedzamy przez sito. Do mikstury dodajemy samodzielnie przygotowany syrop cukrowy i całość mieszamy. Nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy do ciemnym miejscu na 5 miesięcy. Po tym czasie nalewka z ogórecznika lekarskiego jest gotowa.
Zobacz także:
Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »
Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »