Dania jednogarnkowe

W starożytności pili z niej napar, by pozbyć się migreny, jest niezastąpiona przy bólach żołądka. Właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej

Świeża mięta to jedno z najpopularniejszych ziół, które towarzyszą nam w kuchni. Świetnie sprawdzi się w orzeźwiających napojach i daniach, idealnych na letnią porę. Dziś przyjrzymy się bliżej mięcie pieprzowej, sprawdzimy, kiedy ją zbierać, jakie ma właściwości oraz na co pomaga. Odpowiemy także na pytanie, jaka jest różnica między miętą a mięta pieprzową.

Dlaczego warto pić napar z mięty pieprzowej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięta pieprzowa to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Dzięki swoim leczniczym właściwościom od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej i naturalnej, ma niepowtarzalny, orzeźwiający smak i zapach, dzięki czemu świetnie sprawdza się również w kuchni. Miętę pieprzową z powodzeniem hodować można w przydomowym ogrodzie, odpowiednio pielęgnowana może znaleźć swoje miejsce w doniczce na kuchennym parapecie. Sprawdź, na co pomaga mięta pieprzowa, kto powinien włączyć ją do diety, oraz jakie są przeciwwskazania do jej stosowania. 

Sprawdź także: Daje szybkie efekty, ale nie jest dla każdego. Ile powinna trwać dieta sokowa i czy jest zdrowa?

Jaka jest różnica między miętą a miętą pieprzową?

Główną różnicą między miętą a miętą pieprzową (miętą lekarską) jest zawartość mentolu oraz olejku miętowego, ta druga ma ich znacznie więcej, przez co wykazuje się intensywniejszym aromatem i smakiem. Warto wspomnieć również o tym, że mięta pieprzowa powstała z połączenia mięty wodnej oraz mięty zielonej. Z mięty pieprzowej najczęściej przygotowuje się prozdrowotne napary oraz olejki. 

Jakie właściwości ma mięta pieprzowa?

W składzie mięty pieprzowej znajdziemy między innymi witaminę  A, te z grupy B, C, oraz substancje mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, mangan, miedź,  selen i fosfor.

Znana jest przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy, ułatwia trawienie, a także pomaga radzić sobie z dolegliwościami takimi jak ból brzucha (łagodzi skurcze), nudności, czy niestrawność. Dlatego często poleca się spożycie jej po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku, ponieważ stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Miętę pieprzową warto stosować również w przypadku wzdęć oraz gazów, ponieważ wspiera prawidłową pracę jelit. 

Jeżeli dopadnie cię przeziębienie, grypa lub infekcja górnych dróg oddechowych, również warto mieć pod ręką miętę. Substancje zawarte w roślinie wykazują działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ponadto ma właściwości przeciwzapalane, dlatego może pomóc w przypadku zapalenia zatok, pomaga również na uporczywy katar. Polecana jest także w celu łagodzenia kaszlu.

Na co pomaga mięta pieprzowa?

Właściwości mięty pieprzowej znane były już w starożytności, wykorzystywano ją wówczas do leczenia migrenowych bólów głowy. Dodatkowo mięta polecana jest w przypadku dolegliwości związanych z wątrobą oraz drogami żółciowymi. 

Co ciekawe, mięta pieprzowa może być stosowana również do użytku zewnętrznego. Polecana jest osobom, które borykają się z łupieżem. Przemywanie skóry wywarem z mięty może pomóc zniwelować stany zapalne lub swędzenie. Roślina ta pomoże również w gojeniu się opryszczki. 

Kiedy zbierać i jak suszyć miętę pieprzową?

Czerwiec to idealny miesiąc, aby zebrać miętę pieprzową, należy zrobić to przed jej zakwitnięciem. Wybierz suchy, słoneczny dzień, najlepiej w godzinach popołudniowych, zetnij jedynie górne liście i gałązki rośliny, użyj do tego nożyczek. 

Pamiętaj, aby zbierać miętę z terenów oddalonych od dróg i centrów miast, warto również hodować miętę w swoim ogrodzie. Według tradycyjnej, ludowej metody, miętę suszono w pęczkach przywiązując ją sznurkiem i zawieszając w przewiewnym miejscu, nie powinno być ono nasłonecznione. 

Można również ususzyć same liście, wystarczy rozłożyć je na papierze lub gazecie w zacienionym miejscu z dostępem do powietrza. Proces suszenia potrwa około siedmiu dni. Następnie susz można przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika, który należy odłożyć w ciemne miejsce. Świetnie sprawdzi się również suszarka spożywcza, należy ustawić temperaturę ok. 35 stopni. Już po kilku godzinach mięta będzie idealnie wysuszona. 

Kto powinien unikać mięty pieprzowej?

Mięta pieprzowa jest rośliną raczej bezpieczną. Nie zaleca się jednak stosowania jej w przypadku kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Jeżeli występują u ciebie częste alergie pokarmowe, również należy jej unikać.

Mięta pieprzowa – zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać miętę pieprzową w kuchni? Sposobów jest wiele, z jej liści można przygotować rozgrzewający napar, lub dodać je do orzeźwiającego napoju z cytryną i kostkami lodu. Pysznie smakować będzie jako dodatek do domowych kompotów i lemoniad. 

Świetnie sprawdzi się również dodana do wiosenno-letnich sałatek, doskonale smakuje w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, truskawkami, arbuzem i słonym serem feta. Można dodać ją również do chłodników lub dań z mięsem. Doskonale smakować będzie dodana do ziołowo-jogurtowych sosów oraz dipów, warto podać je do dań z grilla. 

Mięta to również popularny składnik deserów, kojarzymy ją przede wszystkim z miętowymi cukierkami i gumami do żucia. Stanowi również idealne wykończenie sałatki owocowej, będzie pasować do deserów z truskawkami, malinami, a także czekoladą. 

Zobacz, jak nasi użytkownicy wykorzystali miętę w swoich przepisach. 

1. Pierogi z truskawkami i miętą

 Pierogi z truskawkami i miętą Zobacz przepis

Pierogi z truskawkami i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kompot truskawkowy z miętą

 Kompot truskawkowy z miętą Zobacz przepis

Kompot truskawkowy z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Penne z bakłażanem i miętą

 Penne z bakłażanem i miętą Zobacz przepis

Penne z bakłażanem i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Bruschetta z truskawkami i miętą

 Bruschetta z truskawkami i miętą Zobacz przepis

Bruschetta z truskawkami i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Twarożek z miętą

 Twarożek z miętą Zobacz przepis

Twarożek z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Racuchy z jabłkami i miętą

 Racuchy z jabłkami i miętą Zobacz przepis

Racuchy z jabłkami i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kruche ciastka z miętą

 Kruche ciastka z miętą Zobacz przepis

Kruche ciastka z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotleciki wołowe z miętą

 Kotleciki wołowe z miętą Zobacz przepis

Kotleciki wołowe z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka z kisielem i miętą

 Babka z kisielem i miętą Zobacz przepis

Babka z kisielem i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jaglane kotleciki z miętą

 Jaglane kotleciki z miętą Zobacz przepis

Jaglane kotleciki z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Surówka paprykowa z miętą

 Surówka paprykowa z miętą Zobacz przepis

Surówka paprykowa z miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Naleśniki z serem, borówką i miętą

 Naleśniki z serem, borówką i miętą Zobacz przepis

Naleśniki z serem, borówką i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: poradnikzdrowie.pl, medonet.pl

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 29

30 min
3
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 31

30 min
4
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1444

30 min
4
Ciasta Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką to klasyka cukiernictwa, która kusi aromatem cynamonowych...

Odsłon: 942

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7