Fot. materiały prasowe
W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą.
Składniki na zupę:
- 4 kolby kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1/2 litra wody Mama i ja
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3-1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Składniki do ozdobienia:
- pomidory koktajlowe
- świeża bazylia
- ziarna ugotowanej kukurydzy
Wykonanie:
1. Odcinamy ziarna surowej kukurydzy od kolby, dokładnie myjemy i przekładamy je do garnka. Następnie zalewamy 1/2 litra wody Mama i ja i gotujemy przez 15 minut. Odkładamy do miski 2 łyżki ugotowanej kukurydzy, która posłuży do ozdobienia.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzane na patelni masło i smażymy przez 7-10 minut, często mieszając.
3. Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze przez minutę.
4. Następnie dosypujemy na patelnię pokrojoną paprykę i pomidora. Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.
5. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy ugotowaną kukurydzę, a następnie doprawiamy kurkumą, curry, mleczkiem, solą, pieprzem. Gotujemy wszystko przez 2-3 minuty. Tak przygotowane warzywa blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Zupę podawaj z ziarnami kukurydzy, plasterkami pomidora oraz z listkami bazylii.
Źródło: materiały prasowe