Sprawdzone przepisy na karnawał

Podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć wyśmienitych potraw, które podkreślą uroczysty charakter spotkania w gronie najbliższych. Choć w każdym domu jadłospis wygląda odrobinę inaczej, istnieją kulinarne tradycje, bez których większość z nas nie wyobraża sobie tych wiosennych świąt.

By ze spokojem zaplanować pracę nad wielkanocnym jadłospisem, warto zainspirować się poradami szefa kuchni Knorr. Dzięki temu będziemy do świąt doskonale przygotowani!

  1. Jajka na twardo to podstawa wielu dań wielkanocnej kuchni. Jednak, by były idealne, nie mogą gotować się zbyt długo. Nieuwaga może skutkować pojawieniem się nieestetycznej ciemnej obwódki wokół żółtka. Gotowanie powinno trwać 7 minut – w zależności od wielkości jajka.

 

  1. Marzysz o zrobieniu wrażenia na gościach? Puść wodze fantazji i zaserwuj tradycyjny żurek w chlebie. Po wydrążeniu miąższu, podpiecz bochenek w piekarniku. W ten sposób zyskasz pewność, że oryginalne naczynie nie przecieknie.

 

  1. Jeśli oczekujesz dużego grona gości, podaj pieczoną w całości kaczkę albo indyka. Wspaniale prezentować będą się także pieczeń rzymska albo schab nadziewany owocami. W przypadku takich potraw większość pracy wykonasz jeszcze przed przyjściem pierwszych gości, wszyscy dostaną swoje danie w tym samym czasie, a ty jako gospodarz nie spędzisz większości przyjęcia w kuchni.

 

  1. Zadbaj o przekąski, po które cały czas mogą sięgać uczestnicy przyjęcia - podczas świątecznych spotkań czasu nie liczymy, dlatego rozmowy przy stole mogą trwać naprawdę długo. Nie chcemy, by ktoś wyszedł od nas głodny. Faszerowane jajka albo pieczarki, a także różnorodne sałatki to punkty obowiązkowe wielkanocnej uczty.

 Jeszcze przed świętami dowiedz się, czy Twoi goście mają jakieś preferencje dotyczące świątecznego menu. W razie potrzeby uwzględnij dania wegetariańskie i wegańskie (np. warzywne pasztety). Przygotuj także propozycje potraw bezglutenowych. Dzięki temu każdy będzie czuł się mile widziany i doceniony. Wielkanoc można obchodzić hucznie na rożne sposoby!

Oto propozycje przepisów szefa kuchni Knorr na smaczną Wielkanoc:

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Składniki

  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opak. Żurku domowego Ekspresowego Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
  2. Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
  3. W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
  4. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
  5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Żurek w chlebie

Składniki

  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opak. Żurku domowego Ekspresowego Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i liściem laurowym, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie usuń włoszczyznę.
  2. Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Na rozgrzanej patelni smaż pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą i pokrojonym w kostkę boczkiem. Następnie dodaj wszystko do żurku.
  4. Na koniec gotowania dodaj świeżo zmielony pieprz, majeranek i śmietanę.
  5. Rozkrój chleb na pół i usuń miąższ. Podawaj żurek w chlebie, z chrzanem i jajkiem rozkrojonym na pół.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Sałatki Sałatka z kiełbasą krakowską

Sycąca sałatka ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy krakowskiej! Pr...

Odsłon: 3646

15 min
8
15 min
4
Zupy Rosół z pieczonych warzyw

Rosół z pieczonych warzyw to pyszna i aromatyczna zupką A przy niedzieli sma...

Odsłon: 86

15 min
9
Sałatki Sałatka z łososiem

Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...

Odsłon: 1151

30 min
4
Dania główne Łazanki z białą kapustą

Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...

Odsłon: 205

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Garstka ziaren może zastąpić drugie śniadanie. Obniżają poziom cukru, łagodzą skutki stresu

Drugie śniadanie to z jednej strony chwila wytchnienia w biegu dnia, z drugiej - moment, żeby zjeść coś sycącego. Nie oznacza to jednak koniecznośc...

2
Informacje Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Lekki obiad na szybko to idealne rozwiązanie dla zapracowanych oraz tych, którzy nie mają ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie db...

9
Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

5
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10