Wielki finał "Bake Off - Ale Ciacho!"

Już wkrótce poznamy zwyciężczynię drugiej edycji „Bake Off – Ale Ciacho”. Która z finalistek najbardziej zaimponuje jurorom, a tym samym zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 zł na realizację kulinarnych marzeń?

Po wielu tygodniach cukierniczych zmagań nadszedł czas, aby wyłonić najlepszego polskiego cukiernika-amatora. Do finału zakwalifikowały się trzy panie: Agata Stankiewicz, Justyna Pszczółka oraz Małgorzata Nagat. Każda z nich posiada wyjątkowe umiejętności kulinarne, co już nie raz udowodniły w poprzednich etapach programu. Za nimi 9 tygodni morderczych zmagań, w czasie których każda z pań stworzyła 18 wyjątkowych wypieków - zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wśród nich znalazły się klasyczne tarty, skomplikowane torty, regionalne przysmaki oraz lekkie jak piórko bezy.

Bufetowa Pawlowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Bufetowa Pawlowa - przepis z

W ostatnim odcinku cztery półfinalistki musiały zmierzyć się z arcytrudnym przepisem Krzysztofa Ilnickiego na legendarne ciasto Charlotte Royal. Połączenie owocowej rolady i delikatnego kremu nie było łatwe, jednak zawodniczkom udało się sprostać temu wyzwaniu. O tym, kto dostanie się do finału miało zadecydować ciasto parzone - zmora większości kucharzy. Chociaż wypieków przygotowanych przez uczestniczki z pewnością nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie, jurorzy musieli zadecydować, która z pań odpadnie. Detale zadecydowały, że z programem musiała pożegnać się Urszula Pomorska.

Charlotte Royal - przepis z "Bake Off- Ale Ciacho!"

Finałowe zmagania w „Bake Off - Ale Ciacho!"

Jeśli myśleliście, że do tej pory poprzeczka była wysoko zawieszona, byliście w błędzie. W finałowej potyczce panie będą musiały przygotować aż dwa torty - komunijny oraz taki, który w najbardziej spektakularny sposób zaprezentuje to, czego do tej pory się nauczyły. Aby sprostać oczekiwaniom jurorów, w finałowym odcinku zawodniczki będą musiały wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności, wykorzystując całą wiedzę i pokłady kreatywności.

Kim są finalistki „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Agata Stankiewicz

Pochodzi z Kędzierzyna-Koźla ale na co dzień mieszka w Warszawie. Jak sama mówi o sobie, jest szczęśliwą żoną i psią mamą. Z zawodu jest kosmetologiem i pracuje w klinice medycyny estetycznej. Po pracy zamyka się w kuchni gdzie piecze i gotuje wspaniałe smakołyki. W wolnej chwili oddaje się swojej innej pasji - fotografii.


Justyna Pszczółka
Pochodzi z malowniczej miejscowości Czernichów. Ma 25 lat. Ukończyła studia ekonomiczne w Katowicach, jednak zawodowo spełnia się jako fotograf kulinarny. Od 5 lat współtworzy stronę kulinarną - Domowe Wypieki u Justyny i Doroty. Uwielbia tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które sprawiają, że życie staje się słodsze! Justyna kocha tańczyć i spędzać czas ze znajomymi.

Małgorzata Nagat

Z wykształcenia jest plastykiem-kulturoznawcą. Współpracuje z agencją eventową jako animator. Nie jest wielką wielbicielką cukru, więc stając przed wyborem - pizza czy ciasto zawsze wybierze pizzę. Dlatego do swoich słodkości przemyca wytrawne elementy i stara się z nich stworzyć idealną słodko-słoną kompozycję. Uwielbia połączenia słodyczy z przyprawami, ziołami i kwiatami. W dziedzinie kulinariów jest zupełnym samoukiem.

 

Która z pań stworzy tort godny Polskiego Mistrza Wypieków, zaimponuje jurorom oraz zdobędzie nagrodę główną - 50 000 zł ? O tym przekonacie się już dzisiaj (15.05) o 21.50 na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 334

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4