Wielki finał programu "Bake off - Ale Ciacho!"

Już niedługo poznamy zwyciężczynię czwartej edycji programu "Bake off - Ale ciacho!". Która z finalistek podbije serca jurorów, zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 złotych?

Walka o finał była niezwykle trudna. Jacek, Olga, Ola i Danusia w konkurencji technicznej musieli zmierzyć się z mistrzowskim przepisem Krzysztofa Ilnickiego - deserem "Tekstury maliny". Na wykonanie zadania uczestnicy programu mieli aż trzy godziny, jednak do ostatniej chwili walczyli z czasem, aby przygotować perfekcyjny deser, który składał się z:  biszkoptu malinowego, warstwy chrupkiej, masy żelatynowej, musu jogurtowo-malinowego, bezy malinowej i glazury pektynowej.

W konkurencji technicznej miejsce ostatnie zajęła Olga. Na miejscu trzecim uplasowała się Ola, która niestety popełniła drobny błąd przy dekoracji. Drugie miejsce zajął Jacek. Na podium znalazła się Danusia. Jej ciasto było - jak powiedział Krzysztof Ilnicki - kwintesencją receptury.

Zobacz przepis na Tekstury Maliny Krzysztofa Ilnickiego

Półfinaliści, którym nie udało się zabłysnąć w pierwszym zadaniu mogli się zrehabilitować w konkurencji autorskiej piekąc tort w stylu drip cake. Podczas przygotowywania przez uczestników wypieków, jurorzy podpowiadali im, co mogliby zmienić w recepturze, aby ich torty były smaczniejsze. Oli zaproponowali zmianę masy, która według Krzysztofa Ilnickiego była zbyt mdła i mogła zepsuć cały smak tortu. Jackowi natomiast zasugerowali zrobienie całkowicie od początku tzw. "żelka", ponieważ ten przygotowany według jego przepisu, kompletnie nie nadawał się do spożycia.

Gwiazdą wypieków tygodnia została Ola, z szansą na finał programu musiał pożegnać się Jacek.

Zobacz Słodkie róże Oli - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Co wydarzy się w finałowym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Dziesiąty odcinek - finał! Najlepsi uczestnicy czwartej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" zawalczą o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków i nagrodę główną. Krzysztof Ilnicki przygotował dla nich nie lada wyzwanie: cukiernicy zmierzą się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. W konkurencji autorskiej podadzą natomiast zapierający dech tort weselny. Kto podbije serca jurorów i wygra „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Kim są finalistki?

Aleksandra Bielska

Uwielbia jeździć na rowerze, na nartach i biegać. Największą jej pasją są wypieki, które od pięciu lat prezentuje na swoim blogu. Od roku stara się zmieniać nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży podczas lekcji edukacyjnych oraz warsztatów kulinarnych. Jest wszechstronna, pozytywnie nastawiona do ludzi, świata i nowych sytuacji. Lubi zmiany.

Danuta Browarska

Każdą wolną chwilę poświęca na dbanie o niewielki domowy ogródek. Interesuje się zdrowym żywieniem i lubi rozwiązywać zagadki kryminalne. Dużo gotuje, piecze, a od niedawna przyrządza także wyroby wędliniarskie. Nie boi się nowych wyzwań, z uporem dąży do celu i posiada umiejętność planowania.

Olga Raźniak

Kucharka nadworna w zamku w Hex. Wspólnie z mężem i zaprzyjaźnionym księdzem otworzyła polski kościół katolicki dla belgijskiej Polonii, w którym śpiewa podczas nabożeństw. Uwielbia spędzać wolny czasz z rodziną na łonie natury(spacery, jazda rowerem, wyjazdy nad morze). Nie wyobraża sobie życia bez największej pasji - fitnessu. Jest świetnie zorganizowana, zawsze uśmiechnięta, spokojna i pozytywnie nastawiona do życia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szybkie ciasto ze śliwkami

Ciasto, które przygotujesz w 15 minut, wszystkie składniki razem miksujemy. P...

Odsłon: 1594

30 min
11
30 min
0
Dania główne Wyjątkowe naleśniki Makłowicza

Podczas jednej ze swoich podróży do doliny Neretwy w Dalmacji, Robert Makłowi...

Odsłon: 1053

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Niezastąpiony w kuchni, nie miał sobie równych przy przeziębieniu. Był w spiżarni każdej babci

Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy, biegniemy do apteki, po niezb...

10
Informacje Najlepsze obiady bez mięsa jak dawniej. Babcina kuchnia wraca do łask

Choć mięso zajmuje w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce, nie brakuje w niej również specjałów bez tego składnika. Zupy, pierogi, racuchy czy nale...

4
Informacje Co zrobić, żeby sałatka nie podchodziła wodą? Sprawdzone sposoby

Rodzinne imprezy nie mogą obyć się bez świątecznych sałatek. W szczególności są one lubiane przez gospodynie, ponieważ można przygotować je znaczni...

14
Informacje Przypaliłeś garnek? Oto najlepsze sposoby, które pomogą ci go wyczyścić

Radość z gotowania łączy chyba wszystkich kucharzy – zarówno profesjonalnych, jak i amatorskich. Niestety po przygodach w kuchni często pozostają n...

15