Dania jednogarnkowe

Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików.

Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com


Wigilijne ryby dla odchudzających się

Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze dodatkowo obtacza się je w panierce i smaży na głębokim oleju. Warto pozbyć się tego złego zwyczaju i zdecydować na nieco zdrowsze wyjście z sytuacji. Można albo zdecydować się na zamianę karpia i śledzia na tuńczyka czy dorsza, albo zrezygnować z panierki i podać ryby w wersji na parze, pieczone w ziołach albo w galarecie.

Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez smażonej ryby. Ale wystarczy tylko zdjąć z ryby panierkę, a pozbędziemy się dzięki temu sporej ilości tłuszczu.

Jeśli chodzi o śledzie (zobacz 30 przepisów na śledzie), to zamiast dodawać do nich kaloryczną śmietanę, można zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Do przygotowania karpia w galarecie będziemy potrzebowali:

- ok. 1 kg karpia, 
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- cukier,
- 2 białka,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- koperek, zielony groszek do dekoracji.

Przygotowanie:

1.Warzywa z włoszczyzny i cebule oczyścić, włożyć do garnka, posolić, dodać odrobinę cukru i ugotować wywar. Dodać do niego listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie do wywaru ostrożnie włożyć dzwonka ryby i na wolnym ogniu gotować 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

2. Wywar przecedzić. Żelatynę rozmoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do wywaru, dolać lekko roztrzepane białka i ocet. Mieszając, całość podgrzewać na wolnym ogniu, aż wywar się sklaruje. Znów przecedzić

3. Na dno półmiska nalać trochę wywaru. Pozostawić w chłodzie aby zastygł. Następnie ułożyć warstwę warzyw i ryby. Udekorować. Zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

 

Książka kucharska: 12 przepisów na karpia. Kliknij!

Zobacz aż 12 różnych przepisów na karpia i wypróbuj je!

Pierogi - nie odsmażać!

Kolejnymi zasadami, jakich trzeba przestrzegać podczas przygotowywania wigilijnych potraw w wersji light jest nie odsmażanie pierogów po raz drugi, gdy chcemy je podgrzać. Wystarczy, że włożymy je na kilka minut do mikrofali czy wrzucimy do wrzątku, a uzyskamy dużo lepsze efekty, bez dodatkowych warstw tłuszczu.

Wigilijne słodkości

Warto również zrezygnować podczas przygotowywania klusków z makiem z dodatku masła. Wystarczy dodać miód oraz bakalie, które wystarczająco nadadzą smaku makaronowi.

Dobrze jest również dodać do przygotowywanych ciast na wigilijny stół przynajmniej 1/3 cukru mniej niż zwykle. W stworzeniu mniej kalorycznego makowca pomoże pozostawienie go bez polewy lukrowej.

Co można jeść bez ograniczeń?

Do woli podczas wigilijnej kolacji można jeść natomiast barszcz czerwony, który w pozytywny sposób wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy oraz jest zdrowy dla wątroby. Ponadto, barszcz czerwony zawiera kwas foliowy, witaminy C i B1, a także żelazo.

Nie należy zapominać również o kompocie z suszu, który posiada właściwości wspomagające trawienie. Można będzie dzięki temu napojowi odciążyć swój żołądek i zrobić w nim miejsce na kolejne potrawy. Nie będzie nam wtedy groziło świąteczne przejedzenie.

Jest świetny sposób na to, aby skosztować wszystkich potraw wigilijnych, a jednocześnie nie przejeść się. Warto wypróbować metodę jednego talerza. Polega ona na nakładaniu na jeden talerz wszystkich potraw znajdujących się na wigilijnym stole, w pomniejszonej wersji. Zjadamy wtedy na przykład połowę porcji karpia, jedną łyżkę kapusty i jednego pieroga. Pozwoli to nam na skosztowanie wszystkich potraw bez przejadania się.

Przygotowania do świąt od A do Z. Kliknij!

Przygotowania do świąt od A do Z

Justyna Kruk/Smaker.pl

Jak udekorować stół wigilijny?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 81

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8