Wino lekarstwem na raka?

Wino ma swoich miłośników, ale coraz więcej osób pije wino ze względu na jego właściwości antyrakowe. Czy słusznie?

Wino: Pić czy nie pić?    Fot. 123.RF.COM/PICSEL


To fakt, że czerwone wino zawiera antyoksydanty (tutaj pisaliśmy o nich dokładniej) które zmniejszają ryzyko raka. Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie to flawonoidy - jedne z najsilniejszych i najskuteczniej wymiatających wolne rodniki.

Według badań przeprowadzonych przez badaczy z Grecji i Francji, polifenole zawarte w czerwonym winie spowalniają rozwój raka piersi. W badaniu wykorzystano wino szczepu Cabernet Sauvignon, ale pozbawione alkoholu.

Z badań przeprowadzonych na szczurach przez zespół hiszpańskich i włoskich naukowców wynika, że resweratrol (flawonoid zawarty w czerwonym winie) najprawdopodobniej wywołuje apoptozę (w uproszczeniu coś w rodzaju "samobójstwa" komórki) komórek tworzących guza wątroby. Nowotwory zmniejszały się pod wpływem resweratrolu aż o 25 proc.

Polifenole z czerwonego wina wywołały apoptozę także w przypadku ludzkich komórek raka okrężnicy oraz wyhodowanych w laboratorium komórek wywołujących białaczkę promielocytową. Zmniejsza również ryzyko pojawienia się raka prostaty. Mirycetyna, kwercetyna i kemferol z kolei obniżają ryzyko raka trzustki o 23 proc.

Dlaczego białe wino nie ma takich cudownych właściwości? Bo to czerwone wino robi się także ze skórki i pestek, a to w nich siedzi najwięcej antyoksydantów. Jest ich zwykle 6-7 razy więcej.


Wino na cukrzycę i cholesterol!

Czerwone wino zawiera polifenol o nazwie resweratrol, który jest silnym antyoksydantem, a przy tym łatwo wchłanianym. Badania wskazują, że obniża on poziom „złego cholesterolu” LDL (o tym, że zły cholesterol nie istnieje pisaliśmy tutaj). Inne składniki – katechiny – pomagają z kolei podnieść poziom HDL, czyli tego „dobrego cholesterolu”. Prawidłowe proporcje między lipoproteinami o niskiej gęstości (LDL) i tymi o wysokiej gęstości (HDL) to warunek zdrowych żył, tętnic i serca, zapobiegający miażdżycy. Zmniejsza też ryzyko choroby wieńcowej.

Według jednego z badań, kobiety pijące czerwone wino były mniej narażone na cukrzycę typu 2. Przypisano to zawartości antocyjanów. Jednak te badania czekają jeszcze na potwierdzenie eksperymentalne. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o związku cukrzycy z dietą, zobacz nasz artykuł:


Dieta dla cukrzyka nie istnieje? Kliknij!

sałatka zdrowa dla cukrzyka

 

Czerwone wino korzystnie wpływa na metabolizm i wchłanianie cukrów. Zawartość żelaza w czerwonym winie sprawie, że zmniejsza ryzyko niedokrwistości. Witaminy A, C, E i D z kolei przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.


Pić czy nie?

Na pewno nie namawiamy do picia wina codziennie i bez umiarkowania, a to ze względu na zawartość alkoholu, który zawsze będzie szkodliwy dla organizmu (jest też kancerogenem). Jeśli dana osoba jest niepijąca, nie powinna w żadnym wypadku pić ze względu na możliwe korzyści zdrowotne. Maksymalne dawki dzienne wina to 350-400 ml dla mężczyzn i 250-300 ml dla kobiet.


10 naszych najczęstszych błędów przy piciu wina. Kliknij!

 

wino w kieliszku i jedzenie  na talerzu

Trzeba pamiętać, że antyoksydanty i inne cenne składniki zawarte w winie można znaleźć w wielu innych, zdrowszych produktach, które nie zawierają alkoholu (będzie to np. zielona herbata, warzywa zielone, owoce cytrusowe). Ale jeśli już mamy ochotę na jakiś alkohol, najlepszym wyborem będzie czerwone wino. Jest z czego wybierać!


Jak dobierać wino do potraw? Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
erbeofficinali.orgsciencedaily.comnhs.uksciencedirect.comsciencedirect.comsciencedirect.comczytelniamedyczna.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 3957

60 min
15
30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 128

15 min
1
30 min
34
Zupy Żurek na rozgrzewkę

Żurek na rozgrzewkę będzie najlepszym posiłkiem na chłodny, wietrzny dzień. P...

Odsłon: 23908

60 min
36

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8