Włoskie obiady, które przygotujesz w 15 minut

Włoska kuchnia jest pełna bogatych smaków i aromatycznych ziół. Od razu kojarzy się z tradycyjną pizzą na cienkim cieście, pachnącą lasagne lub ravioli wypełnionymi ricottą. Mieszkańcy słonecznej Italii lubią proste dania, które złożone są z minimalnej liczby składników. Jeśli też zależy ci na czasie, a marzysz o sycącym daniu, koniecznie skuś się na… włoski makaron!

Fot. 123RF/Picsel

Można powiedzieć, że włoska kuchnia jest bardzo ekonomiczna - łączy bogaty smak z minimalną liczbą składników. Już trzy produkty wystarczą prawdziwemu, włoskiemu kucharzowi do przygotowania pysznej sałatki, obiadu czy deseru. Właśnie dlatego, gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub ochoty na gotowanie, warto zainspirować się przepisami pochodzącymi z Italii.

Spaghetti aglio e olio

Jedno z bardziej znanych dań, zaraz za carbonarą czy bolognese. Spaghetti aglio e olio to prawdziwa pochwała wartości wyznawanej przez Włochów w kuchni - prostoty i pełni smaku. Jest to zdecydowanie jeden z najłatwiejszych makaronów do przygotowania.
Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio (oprócz makaronu) są czosnek (wł. aglio) i oliwa (wł. olio). Ze względu na małą liczbę produktów użytych do przygotowania dania, trzeba koniecznie pamiętać, że muszą być one najwyższej jakości. Do tej potrawy dodaje się jeszcze natkę pietruszki, ser (najlepiej parmezan lub pecorino romano) i sól. Niektórzy używają też masła lub włoskich ziół, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Przepis na tę prostą, włoską potrawę:

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

 

Cacio e pepe

Jeszcze prostszym do przygotowania włoskim daniem jest cacio e pepe, czyli potrawa złożona z trzech podstawowych składników: makaronu, sera (wł. cacio) i pieprzu (wł. pepe). Do sera (najczęściej parmigiano reggiano i pecorino) dodaje się chochlę ciepłej wody spod makaronu, która go rozpuszcza. Dzięki temu powstaje pyszny sos, w którym gromadzi się najlepszy smak. 
Przepis na cacio e pepe poniżej:

Cacio e pepe

Cacio e pepe

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Penne al tonno

Trzecim włoskim daniem, który przygotujesz jedynie z kilku składników i w ciągu 15 minut, jest makaron z tuńczykiem (wł. tonno). Możesz wybrać dowolny rodzaj pasty, ale zazwyczaj potrawę tworzy się z penne (rurki) lub tagliatelle (wstążki). Najwięcej smaku oczywiście dodaje tutaj ryba, ale również towarzyszące jej dodatki.
Do przyrządzenia penne al tonno będziesz jeszcze potrzebować cebuli i czosnku, pomidorów, natki pietruszki i przypraw do smaku. Danie zawiera więc o kilka składników więcej niż poprzednie włoskie potrawy, ale wciąż jest bardzo proste do ugotowania.
Sprawdź przepis na ten pyszny włoski makaron:

Tagliatelle al tonno

Tagliatelle al tonno

Fot. madziak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Włoskie makarony z dodatkami to sprawdzony przepis na szybki i bardzo aromatyczny obiad. Mimo że w kuchni spędzisz kilkanaście minut, to wypełnisz ją smakowitymi zapachami.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Pogoda Interia ze specjalną prognozą dla wędkarzy, biegaczy, alergików i wiele więcej! Wypróbuj teraz nową aplikację pogodową. Pobierz z Google Play »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 223

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 371

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0