Najlepsze przepisy na ogórki

Wojciech Modest Amaro rezygnuje z udziału w Gault&Millau

Przyznanie wyróżnień przewodnika Gault&Millau to niezwykle emocjonujące wydarzenie dla całego świata kulinariów. Jednak tegorocznej edycji towarzyszył skandal związany z najsłynniejszym, polskim szefem kuchni – Wojciechem Modestem Amaro.

Dla wielu szefów kuchni odznaczenie czapkami Gault&Millau jest równie ważne, co prestiżowe gwiazdki Michellina. Rekomendacje zawarte w żółtym przewodniku mają być symbolem najwyższych standardów kulinarnych oraz drogowskazem dla miłośników dobrego jedzenia. Lokale wyróżnione w ten sposób to chluba polskiej gastronomii. Niestety, tegoroczna edycja Gault&Millau odbyła się w atmosferze skandalu.

Wojciech Modest Amaro jest jednym z najbardziej znanych, polskich szefów kuchni. Jego restauracja w 2013 roku została wyróżniona gwiazdką Michelina i od tamtego czasu utrzymuje ten tytuł. Amaro był wielokrotnie nagradzany za innowacyjne podejście do polskiej kuchni oraz wyznaczanie nowych trendów kulinarnych. W 2015 roku otrzymał wyróżnienie Szefa Roku przyznawanego przez redakcję przewodnika Gault&Millau.

Wiele jednak wskazuje, iż drogi szefa Amaro i Gault&Millau Polska się rozeszły. Na profilu restauracji Atelier Amaro pojawiło się oświadczenie, w którym poinformowano, iż restauracja wycofuje się z udziału w przewodniku oraz nie wyraża zgody na wykorzystywanie w nim nazwy, logotypu ani imienia szefa kuchni. Informacja o tej decyzji miała zostać przekazana redakcji przewodnika już kilka miesięcy temu.

 

Mimo tego, decyzja szefa Amaro została zignorowana, a recenzja jego restauracji (skąd inąd bardzo pozytywna) ukazała się w tegorocznej edycji przewodnika. Wywołało to wściekłość kucharza, który poinformował, iż będzie dochodzić swoich praw przed sądem.

 

Ta sprawa podzieliła fanów Amaro. Część z nich stoi murem za kucharzem, przyznając mu prawo do decydowania o tym, gdzie i w jakim kontekście pojawiają się wzmianki jego restauracji. Wiele osób wskazywało również, iż publikacji żółtego przewodnika co roku towarzyszą ogromne kontrowersje. Dotyczą one głównie sposobu, w jaki wybiera się oraz nagradza poszczególne restauracje. Zwracano również uwagę na to, że w przeszłości kilka znanych lokali próbowało w podobny sposób odciąć się od żółtego przewodnika. Działania te były jednak bezskuteczne. Wśród komentujących całe zamieszanie pojawiła się również duża grupa osób, broniących prawa redakcji Gault&Millau do recenzji oraz własnych opinii.




Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 34

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 25

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 63

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26