Przepis Pani Marty R. z Wrocławia: Lasagne alla bolognese
Potrzebne będą:
-lasagne Barilla
-2 słoiczki ragu classico lub ragu ai funghi Barilla
-2 pory
-łodyga selera naciowego
-ząbek czosnku
-125 g masła
-125 g mąki
-0,5 l mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
-pomidorki koktajlowe
-starty parmezan
-oliwa
Sposób przygotowania:
Przesmażamy na oliwie posiekane pory, łodygę selera i ząbek czosnku. Kiedy będą miękkie dolewamy ragu ze słoiczków i gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy w garnuszku masło, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby się nie zrobiły kluski. Chwilę podgrzewamy i dolewamy po trochę mleka ciągle mieszając. Dolewamy i mieszamy aż do uzyskania konsystencji śmietany i zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym na dno nalewamy trochę beszamelu, następnie lasagne. Na makaron nakładamy ragu, garść pokrojonych pomidorków, polewamy beszamelem i posypujemy parmezanem i na to lasagne. Kolejne warstwy tak samo. Na wierzch kładziemy lasagne, zalewamy beszamelem i dekorujemy pomidorkami. Wstawiamy na godzinę do piekarnika w 175 st. Zjadamy z przyjemnością, najlepiej w gronie przyjaciół.
Zobacz zwycięski przepis Pani Katarzyny K. z Krakowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!