Podczas gorącego lata, gdy w Polsce panowała susza, grzybiarze martwili się o to, czy jesienią będą mieli po co wybrać się do lasu. Na szczęście pojawiły się opady, więc miłośnicy wyruszyli z koszykami na poszukiwania. Od pewnego czasu na naszym fanpage'u na Facebooku pojawiały się piękne zdjęcia znalezionych okazów.
Właśnie dlatego postanowiliśmy zapytać was o tegoroczne zbiory:
Wśród prezentowanych grzybów, najczęściej pojawiały się prawdziwki, podgrzybki, ale też kanie czy opieńki. Wszystkie z nich można świetnie wykorzystać w kuchni. Idealnie sprawdzą się do zupy czy sosu grzybowego, ale też w przetworach. Marynowane rydze czy borowiki to prawdziwy rarytas na każdym stole. Grzyby można też już zasuszyć przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia.

Dziękujemy użytkownikom za podesłane fotografie leśnych skarbów, na które natknęli się podczas grzybobrania:

Fot. Agnieszka Knap

Fot. Jadwiga Małgorzata Błaszczyk

Fot. Gaba Goliasz

Fot. Basia Przybyła

Fot. Ewelina Dąbrowa

Fot. Krystyna Sieradzka

Fot. Bożena Boś

Fot. Joanna Światłoń
Oby wszystkie jadalne okazy posłużyły czytelnikom do stworzenia wspaniałych dań. Wiele kulinarnych inspiracji znajdziecie w naszym specjalnym temacie: Sezon na grzyby.
Zobacz także:
Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »
Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »
Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »