Najlepsze przepisy na ogórki

Wyprowadziliśmy użytkowników w las. Zobacz wielkie grzybobranie

Jesień to sezon na grzyby. Każdy zgodzi się, że te leśne skarby będą świetną bazą do zup czy sosów. Zapytaliśmy czytelników, czy w tym roku znaleźli ciekawe okazy. Wyprowadzeni w las, odkryli naprawdę piękne egzemplarze. Zobacz galerię zdjęć.

Fot.123RF/Picsel

Podczas gorącego lata, gdy w Polsce panowała susza, grzybiarze martwili się o to, czy jesienią będą mieli po co wybrać się do lasu. Na szczęście pojawiły się opady, więc miłośnicy wyruszyli z koszykami na poszukiwania. Od pewnego czasu na naszym fanpage'u na Facebooku pojawiały się piękne zdjęcia znalezionych okazów.

Właśnie dlatego postanowiliśmy zapytać was o tegoroczne zbiory:

Wśród prezentowanych grzybów, najczęściej pojawiały się prawdziwki, podgrzybki, ale też kanie czy opieńki. Wszystkie z nich można świetnie wykorzystać w kuchni. Idealnie sprawdzą się do zupy czy sosu grzybowego, ale też w przetworach. Marynowane rydze czy borowiki to prawdziwy rarytas na każdym stole. Grzyby można też już zasuszyć przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. 

Dziękujemy użytkownikom za podesłane fotografie leśnych skarbów, na które natknęli się podczas grzybobrania:

Fot. Agnieszka Knap

Fot. Jadwiga Małgorzata Błaszczyk

Fot. Gaba Goliasz

Fot. Basia Przybyła

Fot. Ewelina Dąbrowa

Fot. Krystyna Sieradzka

Fot. Bożena Boś

Fot. Joanna Światłoń

Oby wszystkie jadalne okazy posłużyły czytelnikom do stworzenia wspaniałych dań. Wiele kulinarnych inspiracji znajdziecie w naszym specjalnym temacie: Sezon na grzyby

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 120

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 214

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 101

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4