Wyprowadziliśmy użytkowników w las. Zobacz wielkie grzybobranie

Jesień to sezon na grzyby. Każdy zgodzi się, że te leśne skarby będą świetną bazą do zup czy sosów. Zapytaliśmy czytelników, czy w tym roku znaleźli ciekawe okazy. Wyprowadzeni w las, odkryli naprawdę piękne egzemplarze. Zobacz galerię zdjęć.

Fot.123RF/Picsel

Podczas gorącego lata, gdy w Polsce panowała susza, grzybiarze martwili się o to, czy jesienią będą mieli po co wybrać się do lasu. Na szczęście pojawiły się opady, więc miłośnicy wyruszyli z koszykami na poszukiwania. Od pewnego czasu na naszym fanpage'u na Facebooku pojawiały się piękne zdjęcia znalezionych okazów.

Właśnie dlatego postanowiliśmy zapytać was o tegoroczne zbiory:

Wśród prezentowanych grzybów, najczęściej pojawiały się prawdziwki, podgrzybki, ale też kanie czy opieńki. Wszystkie z nich można świetnie wykorzystać w kuchni. Idealnie sprawdzą się do zupy czy sosu grzybowego, ale też w przetworach. Marynowane rydze czy borowiki to prawdziwy rarytas na każdym stole. Grzyby można też już zasuszyć przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. 

Dziękujemy użytkownikom za podesłane fotografie leśnych skarbów, na które natknęli się podczas grzybobrania:

Fot. Agnieszka Knap

Fot. Jadwiga Małgorzata Błaszczyk

Fot. Gaba Goliasz

Fot. Basia Przybyła

Fot. Ewelina Dąbrowa

Fot. Krystyna Sieradzka

Fot. Bożena Boś

Fot. Joanna Światłoń

Oby wszystkie jadalne okazy posłużyły czytelnikom do stworzenia wspaniałych dań. Wiele kulinarnych inspiracji znajdziecie w naszym specjalnym temacie: Sezon na grzyby

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2