Sernik tradycyjny
Składniki:
• 1 kg twarogu sernikowego Piątnica
• 6 jajek
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 150 g masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ucieramy mikserem na puszystą masę żółtka jaj, cukier puder i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy masło, a następnie twaróg i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę nacieramy masłem i podsypujemy mąką. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, dzięki temu sernik będzie puszysty. Łączymy białka z masą, powoli mieszając drewnianą łyżką, by piana nie opadła. Przelewamy masę do tortownicy, pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.

Sernik nowojorski
Fot. Sernik nowojorski należy piec w kąpieli wodnej /123RF/PICSEL
Składniki:
• 200 g ciasteczek maślanych
• 100 g masła 83 proc. Piątnica
• 1 kg serka Twój Smak Piątnica
• 6 jajek całych
• 5 żółtek
• 200 g cukru
• 50 g cukru pudru
• 1 laska wanilii
• 400 ml śmietany 18 proc. Piątnica
• 100 g białej czekolady
Przygotowanie: Wykładamy na dno tortownicy papier do pieczenia i zapinamy obręcz tak, by przypiąć papier. Ciasteczka kładziemy na czystą ścierkę, przykrywamy je i kruszymy tłuczkiem do mięsa. Następnie przesypujemy je do miski. Gotujemy wodę w garnku i stawiamy na nim mniejszy rondelek z masłem. Topimy masło w kąpieli wodnej, a następnie wlewamy je do miski z pokruszonymi ciasteczkami. Wykładamy masę na dnie tortownicy, mocno przygniatamy (możemy do tego użyć dna szklanki) i wstawiamy do lodówki. Następnie miksujemy ser z jajkami i żółtkami, dodajemy cukier i wanilię, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód.
Sernik nowojorski należy piec w kąpieli wodnej. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na jego dno stawiamy foremkę do pieczenia, wypełnioną w 2/3 gorącą wodą, na kratce ustawiamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy przez 70-80 minut. Jeśli cała woda odparuje, należy ją dolać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy sernik w środku na 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy go do całkowitego wystudzenia i ponownie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Pozostaje nam jeszcze przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Miksujemy śmietankę z cukrem pudrem i powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, ubijamy wszystkie składniki na gładki krem. Wylewamy go na sernik i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie odstawiamy sernik do ostudzenia, a gdy będzie zimny, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy deser na całą noc do lodówki.
Sernik bez pieczenia z mascarpone
Fot. Aby masa z mascarpone i serkiem homogenizowanym była wystarczająco sztywna, należy do niej dodać żelatynę /123RF/PICSEL
Składniki:
• 200 g kakaowych ciasteczek maślanych
• 100 g masła 83 proc. Piątnica
• 500 g waniliowego serka homogenizowanego Piątnica
• 250 g serka mascarpone Piątnica
• 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. Piątnica
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżki żelatyny
• 1/3 szklanki gorącej wody
• Świeże owoce jagodowe do przyozdobienia
Przygotowanie:
Rozdrabniamy ciasteczka, krusząc je na czystej ścierce tłuczkiem do mięsa. Masło topimy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy w misce obydwa składniki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przytrzaskując go obręczą. Wykładamy masę herbatnikową i dociskamy ją spodem szklanki. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, odstawiamy ją do wystudzenia. Ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a gdy uzyskamy sztywną masę, stopniowo dodajemy mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz serek waniliowy, miksując cały czas na najniższych obrotach. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę (nadal miksując). Wykładamy masę na herbatnikowy spód. Wystawiamy sernik na całą noc do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy, przyozdabiamy ciasto świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne