Spis treści:
- Tarta na cieście francuskim z rybą i brokułem
- Tarta na cieście francuskim z mięsem mielonym
- Tarta na cieście francuskim z fetą i warzywami
- Tarta na cieście francuskim z pomidorami i ricottą
- Szybka tarta na cieście francuskim
Wytrawne tarty posiadają wiele zalet i są chętnie wybierane do przyrządzenia nawet przez mniej doświadczonych fanów gotowania. Ich charakter zależy wyłącznie od pomysłu kucharza. Warto dać się ponieść fantazji i poeksperymentować ze składnikami, ponieważ do tart pasują zarówno delikatne pomidorki koktajlowe, jak i ciężka biała kiełbasa. Tarta na cieście francuskim z ricottą? A może z boczkiem, warzywami i tartym serem? Do swojej dyspozycji masz cały wachlarz możliwości. Uważasz, że świat należy do odważnych? W takim razie spróbuj wyczarować opcję z dorszem, łososiem lub makrelą.
5 pomysłów na wytrawne tarty na cieście francuskim
Nie wiesz, jak połączyć składniki na tartę, aby uzyskać zadowalające efekty? A może chcesz zaskoczyć swoich znajomych podczas niedzielnego obiadu? W obu tych przypadkach przygotowaliśmy dla ciebie coś specjalnego - 5 pomysłów na wytrawne tarty w cieście francuskim. Zapraszamy do lektury.
Tarta na cieście francuskim z rybą i brokułem
Jeśli chcesz zacząć od czegoś nieco mniej oczywistego postaw na tartę z rybą. Masz w tym miejscu pełną dowolność - ciasto francuskie doskonale łączy się nie tylko z łososiem, ale również makrelą i dorszem. My do naszego przepisu wybraliśmy tego ostatniego. Aby dopełnić jego delikatny charakter, sięgnij po brokuła, sok z cytryny, jajka, jogurt naturalny, mozzarellę, czosnek granulowany, przyprawę do ryb, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz.
Pokrój filety rybne na małe kawałki i oprósz je pieprzem cytrynowym, solą i przyprawą do ryb. Zwieńczeniem tego zestawu będzie sok z cytryny. Podziel brokuła na niewielki różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Następnie umieść go na sitku i przelej zimną wodą.
Wysmaruj formę do tarty masłem, wyłóż ją dokładnie ciastem francuskim - pamiętaj, aby oblepić nim również spód i boki, aby nie odeszło ono podczas pieczenia. Ułóż na nim kawałki ryby, które następnie zalejesz masą z jajek, jogurtu i przypraw. Na jej wierzchu delikatnie poukładaj różyczki brokuła i fragmenty mozzarelli. Posyp całość ziołami i piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Tarta na cieście francuskim z mięsem mielonym
Innym pomysłem na stworzenie wytrawnej tarty na cieście francuskim jest wykorzystanie mięsa mielonego. Wśród pozostałych składników znajduje się cebula, kwaśna śmietana, woda, jajka, ser cheddar, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz - dla nieco bardziej leniwych - gotowa przyprawa do spaghetti.
Wysmaruj formę do pieczenia masłem, a następnie wyłóż na nią ciasto francuskie. Ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na patelni z gorącą oliwą podsmaż cebulę - możesz do niej dodać czosnek. Po kilku minutach wrzuć na nią mięso i smaż do jego pełnego zarumienienia.
Wymieszaj przyprawę do spaghetti z wodą i wlej ją na patelnię z mięsem. Jeśli lubisz przygotowywać wszystko samodzielnie, wykonaj własną mieszankę. W tym celu połącz oregano, bazylię, ostrą paprykę, granulowany czosnek oraz rozmaryn.
Duś mięso przez około 10 minut, a potem dorzuć do niego posiekaną natkę pietruszki. Całość wyłóż na podpieczone ciasto francuskie. W oddzielnej misce ubij jajka i pomieszaj je z serem i kwaśną śmietaną. Dopraw masę do smaku i zalej nią mięso. Piecz tartę przez ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
Tarta na cieście francuskim z fetą i warzywami
Uwielbiasz lekko słony smak sera feta? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać ten produkt na motyw przewodni twojej wytrawnej tarty. To idealna opcja dla osób, które gustują w jarskich potrawach i wegetariańskich pozycjach.
W celu zrealizowania przepisu na to danie zaopatrz się w takie składniki jak pietruszka, marchew, cukinia, por, papryka, dymka ze szczypiorkiem, ser feta, olej kokosowy, tymianek, słodka papryka, zioła prowansalskie, świeży czosnek, śmietana 18%, jajka oraz pieprz i sól.
Pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pokrój pora w grubsze półplasterki, a cukinię podziel na małe ćwiartki. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Na samym końcu wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa w dużej misce.
Rozgrzej olej kokosowy w rondelku i wrzuć do niego zmieszane warzywa. Oprósz je przyprawami i duś, aż do pełnej miękkości. Uzupełnij miksturę o przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość poddawaj obróbce termicznej przez około pięć minut.
Wyłóż formę do tarty ciastem i dokładnie ponakłuwaj je widelcem. Wstępnie podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ułóż na nim masę z warzywami, a następnie zalej je mieszanką jajek ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Zwieńcz całość posypką z sera feta. Piecz tartę przez 20 minut w 180 stopniach. Gotowe danie możesz posypać świeżym szczypiorkiem.
Tarta na cieście francuskim z pomidorami i ricottą
Na liście naszych 5 przepisów na tarty na cieście francuskim nie mogło zabraknąć również lekkich pozycji. Jeśli jesteś entuzjastą takich rozwiązań, powinieneś spróbować opcji z pomidorami i ricottą. Oprócz tytułowych produktów potrzebujesz cytryny, cebuli dymki, jajek, masła, oliwy z oliwek, parmezanu oraz soli i pieprzu.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem. Dokładnie tak, jak w poprzednich przepisach, podpiecz ciasto przez około 20 minut. Wymieszaj ser ricotta z posiekanym szczypiorkiem, jajkami, parmezanem i startą skórką z cytryny. Dopraw je według uznania solą i pieprzem, a potem wyłóż je na podpieczone ciasto.
Na końcu posyp tartę sowitą ilością parmezanu. Na gotowej masie delikatnie ułóż pokrojone w plasterki pomidory. Tartę piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Podawaj ją skropioną oliwą z oliwek oraz z posypką ze świeżego szczypiorku i świeżo mielonego pieprzu.
Szybka tarta na cieście francuskim
Ostatnia pozycja na naszej liście dedykowana jest osobom, którym zawsze brakuje czasu na przyrządzenie pełnowartościowego i odżywczego obiadu. Zawiera ona tylko kilka składników warzywnych - cebulę oraz zieloną i czerwoną paprykę - więc wymaga znacznie mniej krojenia. Wśród pozostałych produktów, które przyjdą ci z pomocą, znajdują się: jogurt naturalny, olej, suszona i świeża bazylia oraz sól i pieprz.
Po pokrojeniu warzyw podsmaż je na patelni na złocisty kolor. Umieść ciasto w foremce do tarty i podpiecz je w 180 stopniach przez siedem minut. Rozłóż na nim warzywa, posyp suszoną bazylią, a potem zalej połączeniem jajka i jogurtu. Dopraw tartę solą i pieprzem. Ostatnim krokiem jest pieczenie ciasta, które zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Pozycję tę serwuj na ciepło, posypaną listkami świeżej bazylii. Możesz ją później bez problemu odgrzać w mikrofali lub piekarniku – i to bez utraty jej walorów smakowych.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy »
Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa »
Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie »