Spis treści:
Kozaki świetnie sprawdzą się zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i nowoczesnych daniach. Co można z nich przyrządzić? Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów zarówno na dania główne, jak i na dodatki oraz sosy, wraz z cennymi informacjami na temat kozaków - grzybów, które dziś opiszemy.
Sprawdź także: Jesienne sałatki pełne witamin. Dodadzą energii i poprawią humor
Kozak - smaczny i zdrowy grzyb
Skoro sezon na grzyby trwa, warto sprawdzić, czego tak naprawdę szukać w lesie. Temat główny: kozak - smaczny i zdrowy grzyb, którego warto poznać bliżej.
Kapelusz kozaka zmienia kształt wraz z wiekiem, od półkolistego u młodych okazów po poduszkowaty u starszych, osiągając do 20 cm średnicy. Barwa kapelusza waha się od jasnego do ciemnego brązu, a jego powierzchnia staje się lekko śluzowata. Trzon kozaka jest pełny, z białymi lub szarymi kosmkami, natomiast miąższ zawsze pozostaje biały.
Kozaki są bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B (B2 i B3) oraz witaminę D, niezbędną dla zdrowia kości. Zawierają także białko i egzogenne aminokwasy, które organizm musi pozyskiwać z pożywienia. Grzyby te działają zasadowo, co pomaga w neutralizowaniu kwasowości organizmu, szczególnie przy diecie bogatej w mięso. Są również źródłem cennych minerałów, takich jak chrom, cynk, miedź, żelazo i fosfor, które wspierają m.in. układ krwionośny i nerwowy.
Kozaki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakują smażone, duszone, gotowane w zupach. Jeśli jednak chcecie je przetrzymać na dłużej, warto grzyby wysuszyć lub zamarynować. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się nimi przez cały rok. Są idealnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Można je wykorzystać do przygotowania aromatycznych sosów, farszów czy potraw jednogarnkowych, gdzie podkreślają smak innych składników.
Gdzie rosną kozaki?
Wiemy już, że warto je zbierać, ale aby zdobyć je na obiad, trzeba wiedzieć, gdzie szukać. Gdzie rosną kozaki? Na półkuli północnej, w tym także w Polsce, gdzie można je znaleźć od lipca do listopada. Najczęściej występują w lasach, na ich obrzeżach oraz na leśnych polanach, jednak zawsze w pobliżu brzóz. Jest to związane z mikoryzą, czyli symbiotycznym współżyciem grzybów z korzeniami tych drzew. Kozaki tworzą z brzozami bliską relację, dzięki której obie strony czerpią korzyści - grzyb zyskuje składniki odżywcze, a drzewo poprawia zdolność pobierania wody i minerałów. Dlatego poszukiwanie kozaków warto rozpocząć właśnie w miejscach, gdzie rosną brzozy.
Gdy już wiecie, gdzie rosną kozaki, możemy przejść do następnej części artykułu, w której dowiecie się, jak przyrządzić te grzyby w smaczny, przystępny dla każdego sposób.
Co zrobić z kozaków?
Grzyby leśne można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Swoim głębokim, pełnym aromatu smakiem dodają charakteru wielu potrawom. Są bardzo popularne, szczególnie jeśli chodzi o sosy, zupy oraz jako dodatki do dań czy zakąska do wódki z przyjaciółmi. Jednak co zrobić z kozaków, aby cieszyć się ich pysznym smakiem na talerzu?
Kozaki z makaronem w stylu carbonara
Na początek weźcie 5 kozaków, usuńcie trzonki, a kapelusze opłuczcie w wodzie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, wrzućcie pokrojone kozaki. Posiekajcie cebulę i dodajcie ją na patelnię wraz z 250 g boczku. Całość smażcie na średnim ogniu, aż cebula będzie złocista, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie przez kilkanaście minut, aż grzyby odparują.
W tym czasie ugotujcie 200 g ulubionego makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Gdy grzyby będą gotowe, dodajcie 3/4 szklanki śmietany 18% i duście na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wymieszajcie sos grzybowy z makaronem i podajcie, posypując startym serem pecorino.
Marynowane kozaki
Oczyśćcie kapelusze kozaków, a większe okazy pokrójcie na mniejsze kawałki. Wypłuczcie grzyby w słonej wodzie (dodajcie soli według uznania). W garnku zagotujcie 2 litry wody i wrzućcie do niej przygotowane kapelusze. Gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie odcedźcie grzyby i odstawcie do ostygnięcia.
Kiedy grzyby ostygną, wypełnijcie nimi wyparzone wcześniej słoiki do 3/4 wysokości. W międzyczasie w dużym garnku przygotujcie marynatę: wlejcie 500 ml octu 10%, dodajcie 2 litry wody, 4 łyżeczki gorczycy białej, łyżeczkę pieprzu ziarnistego, 3 liście laurowe oraz łyżeczkę cukru. Obierzcie 1-2 cebule, umyjcie je i pokrójcie, po czym wrzućcie do garnka.
Po zagotowaniu marynaty gotujcie jeszcze przez 2-3 minuty. Zalejcie nią grzyby w słoikach, szczelnie je zakręćcie, a następnie zajmijcie się pasteryzacją na sucho lub mokro.
Kozaki w sosie jogurtowym
Oczyśćcie kozaki ze skórki, a następnie opłuczcie je na durszlaku i osuszcie. Pokrójcie grzyby w plastry, a 3 cebule w piórka. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła, wrzućcie pokrojoną cebulę i dodajcie 1/2 łyżeczki soli. Duście cebulę, aż lekko zmięknie. Następnie dodajcie pokrojone kozaki i doprawcie solą oraz pieprzem do smaku.
Całość delikatnie wymieszajcie i podlejcie odrobiną wody, przykryjcie patelnię i duście na małym ogniu. W międzyczasie przygotujcie jogurt grecki - do opakowania jogurtu dodajcie 1/2 łyżeczki soli, a następnie zahartujcie go, dodając kilka łyżek wrzątku z grzybów. Mieszankę dokładnie wymieszajcie i wlejcie do grzybów i cebuli. Wszystko razem wymieszajcie i duście jeszcze przez chwilę. Gotową potrawę wyłóżcie na talerze.
Sos grzybowy
Oczyśćcie 6-7 sporych grzybów leśnych, np. kozaków, z resztek ściółki. Możecie dodać również maślaki czy borowiki. Pokrójcie je na większe kawałki, a następnie dokładnie opłuczcie, odlewając wodę i zalewając je ponownie. W garnku zagotujcie 750 ml wody, wrzućcie grzyby i gotujcie przez kilka minut, po czym odcedźcie je na sicie.
W rondelku rozpuśćcie 50 g masła lub margaryny i dodajcie pokrojoną cebulę. Podsmażajcie ją, aż stanie się miękka. Następnie wrzućcie przecedzone grzyby, dodajcie liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i duście na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarły do dna. Dodajcie 1/4 łyżeczki soli i doprawcie kolorowym pieprzem według uznania. Kiedy grzyby zmiękną, przygotujcie zagęszczenie. Wymieszajcie 3 łyżki śmietany z łyżką mąki pszennej, a następnie wlejcie tę mieszankę do grzybów, dokładnie mieszając. Doprawcie jeszcze łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Podawajcie sos jako dodatek do ziemniaków lub z chlebem.
Jak widzicie, grzyby można wykorzystać praktycznie w każdym daniu - w postaci sosu, jako dodatek, a nawet jako główny składnik. Dzięki swojej wszechstronności kozaki mogą zastąpić mięso w wielu potrawach, co sprawia, że są świetnym wyborem dla osób poszukujących roślinnych alternatyw. Warto wykorzystać te przepisy, nawet jeśli na co dzień spożywacie mięso. Z kozakami niczego wam nie zabraknie.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść »
Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię »
Popcorn nie tylko z kukurydzy. Zrobiłam z kaszy, wyszła zdrowa i pyszna przekąska »