Najlepsze przepisy na ogórki

Zakupowe grzechy mięsne, czyli jak właściwie kupować mięso

Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych.

1. Tacki i podkładki

Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to substancja, która znakomicie chłonie wodę i wówczas przypomina sztuczny śnieg) miękkie podkładki niestety nie mają zabezpieczeń po bokach, przez co ich zawartość często wycieka i łącząc się z sokami pochodzącymi z mięsa tworzy nieprzyjemną maź.

 

Poza tym soki z mięsa wnikające w podkładki sprzyjają namnażaniu się bakterii.
Co ciekawe, w USA, gdzie po raz pierwszy zostało zastosowane takie rozwiązanie, rygorystycznie przestrzega się szczelności krawędzi podkładek, aby nie dopuścić do wycieku szkodliwej substancji i kontaktu w produktem. W Polsce niestety nie ma jeszcze takiego obowiązku.

Jeśli planujecie przygotowanie tatara albo carpaccio wybierajcie kawałek mięsa i mielcie lub krójcie je samodzielnie w domu korzystając z własnych maszynek i noży. Często w sklepach jest jedna maszynka do mielenia wołowiny i wieprzowiny, a mięso wieprzowe nie powinno dostać się do mięsa wołowego, które planujecie spożyć na surowo. Warto o tym pamiętać także w przypadku chęci przygotowania krwistych burgerów.

Wiecie, że mielone, pakowane mięso może składać się z nawet z kawałków pochodzących ze stu różnych tuszy? To zazwyczaj mieszanka mięs od różnych producentów, więc trudno o pewność, co dokładnie znajduje się w opakowaniu. Częste badania i kontrole pokazują też, że w mięsie wołowym znajdują się części mięsa wieprzowego i kolagen zwiększający wagę.

Zatem lepiej już przejść się kilka kroków dalej do zaufanego sklepu mięsnego i kupić porządny kawałek, który można przygotowywać na swój sposób i to z czystym sumieniem.

Często to supermarkety same oznaczają opakowania i ustalają graniczne daty spożycia. Jeśli jednak mięso wygląda dobrze, gdy zbliża się końcowa data, sieci mogą przesunąć ją o kilka dni. Zawsze więc sprawdzajcie wygląd, zapach i konsystencję mięsa. Jeśli nie da się tego z pełni zrobić w sklepie zawsze zabierzcie ze sobą paragon, który umożliwi dokonanie ewentualnego zwrotu produktu, jeśli okaże się nieświeży.

Jeśli kupujecie mięso w markecie, wkładajcie je do koszyka na samym końcu. Jeśli będzie podróżowało z wami przez kilkadziesiąt minut po ciepłym sklepie to jego temperatura wzrośnie, co spowoduje namnażanie się bakterii. Na zakupy zabierajcie też torby termiczne, zwłaszcza w ciepłych miesiącach, w które pakujcie mięso na czas długiej podróży do domu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 



Co wiemy o kakao w XXI wieku? Kliknij, aby się dowiedzieć >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krem śmietankowy z mascarpone

Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...

Odsłon: 97

30 min
6
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 134

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

3
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

8
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26