Najlepsze przepisy na dania z dyni

Zamrozić słodycze

Niespodziewani goście to wyzwanie dla każdej pani domu. Chcąc zaprezentować się jak najlepiej, wymyślamy szybkie przekąski lub kupujemy ciasto w sklepie. A przecież taką wizytę mogą ułatwić nam zasoby naszej zamrażarki, do której wcześniej włożyliśmy smakowite wypieki czy świeże bułeczki. Wystarczy tylko wiedzieć, jak je zamrozić.

Fot. 123RF/Picsel

Mrożenie chleba i bułek wciąż nie cieszy się popularnością, ponieważ pieczywo możemy teraz kupić prawie zawsze i wszędzie. Jednak powszechnie dostępny chleb i bułki nie zawsze nam smakują, i aby kupić dobre pieczywo, nieraz musimy zwiedzić wiele sklepów i piekarni. Gdy więc odwiedzimy ulubioną piekarnię, warto kupić nieco więcej chleba, i potem go zamrozić - zaoszczędzi nam to wiele czasu. Chleb i bułki mrozimy szczelnie opakowane, najlepiej w woreczki foliowe. Aby nie kruszył się, rozmrażamy go również w opakowaniu, a następnie podgrzewamy kilka minut w piekarniku - dzięki temu zachowuje oryginalny smak. Jeśli sami pieczemy chleb i bułeczki, warto zamrażać je, gdy jeszcze nie wystygły do końca - wtedy po rozmrożeniu, będą smakować jak świeżo upieczone.


Mrożone wypieki

Na wizytę niespodziewanych gości przyda się również mrożone ciasto. Amatorzy wypieków z ciasta francuskiego już dawno przekonali się, że kupowanie gotowego ciasta mrożonego oszczędza im wiele czasu, a pozwala na eksperymentowanie ze słodkimi i wytrawnymi nadzieniami, pieczenie pysznych ciasteczek czy pierożków. Od niedawno możemy też kupić mrożone ciasto filo, niezwykle popularne w kuchni greckiej, które nadaje się do przygotowania zarówno słodkich jak i słonych przysmaków. Ciasto francuskie i ciasto filo to pracochłonne wypieki, dlatego kupienie gotowych produktów znacznie ułatwia ich miłośnikom przygotowanie ulubionych potraw.

Możemy też mrozić surowe kruche ciasto - po rozmrożeniu jest świetną bazą babeczek czy tart. Czasem zdarza się przygotować zbyt wiele ciasta, którego nie jesteśmy w stanie zużyć - wystarczy wtedy zapakować go w woreczek foliowy i zamrozić, a nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Świetnym pomysłem jest mrożenie gotowych wypieków - ciast drożdżowych, ucieranych, kruchych i biszkoptowych, a nawet serników czy tortów. Szczelnie zapakowane, przechowywane w temperaturze poniżej -18 stopni C, są idealnym szybkim poczęstunkiem dla amatorów słodyczy.


Ziołowe masełka

Niezbyt popularne, a z pewnością warte uwag jest mrożone masło z dodatkiem ziół i przypraw, którego możemy używać jako aromatycznego dodatku do mięs, czy makaronów, a nawet do smarowania pieczywa. Zwykłe masło śmietankowe mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami: szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, bazylią, szałwią czy pieprzem grubo mielonym. Ugniatamy widelcem, formujemy kosteczki, które układamy na blaszce i umieszczamy w zamrażarce. Po kilku godzinach, gdy już stwardnieją, przesypujemy je do woreczków foliowych i przechowujemy do kilku miesięcy.


Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa z kalafiorem, selerem naciowym, marchewką i ziemniaczkami, na drobiowym...

Odsłon: 308

30 min
7
Ciasta Niedzielny sernik

Przepis na ten sernik jest bardzo prosty, szybki. Nawet początkująca gospodyn...

Odsłon: 58

30 min
6
Desery Domowy budyń czekoladowy

Budyń waniliowy robiony domowym sposobem z dodatkiem czekolady to deser nasze...

Odsłon: 523

15 min
5
Pieczywo Prosty przepis na chleb

Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...

Odsłon: 136

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

0
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0
Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

1
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0