Ciasta na Boże Narodzenie

Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce.

Fot. 123RF/PICSEL

Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby mieszkańcy Starego Kontynentu rozsmakowali się w morelach i zaczęli je uprawiać w miejscach, gdzie panował ciepły klimat.

Niestety, w Polsce świeże morele goszczą na naszych stołach bardzo krótko – sezon na nie trwa zaledwie od czerwca do lipca. Warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w zaskakujący sposób wpływają na nasze zdrowie.

Cenne źródło beta-karotenu

Jedną z najcenniejszych substancji, znajdujących się w tych owocach jest beta-karoten. To właśnie jemu morele zawdzięczają swój piękny, słoneczny kolor. W powszechnym mniemaniu substancja ta odpowiada za ładny i równomierny koloryt naszej skóry. Jednak na tym nie kończą się jej właściwości.

Naukowcom udało się udowodnić, że beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu oraz powstawanie zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy, przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, wątroby oraz mózgu. Warto również wiedzieć, że beta-karoten w naszym ciele jest zamieniany na cenną witaminę A, która odpowiada np. za prawidłowe widzenie. Udowodniono, że zjadanie 3 moreli dziennie może zdecydowanie obniżyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, sprawiając jednocześnie, że będziemy wyglądać młodziej i ładniej.

Zobacz też: Jak zapobiec pleśnieniu przetworów? Kliknij!

Jak utrwalić przetwory?

Morele na problemy z ciśnieniem

Co więcej, morele są fantastycznym źródłem potasu – w 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż potas odpowiada m.in. za prawidłową pracę nerek, mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, substancja ta reguluje również ciśnienie krwi oraz doskonale poprawia koncentrację.

Pomogą w walce z anemią

W 100 gramach moreli znajdziemy aż 6,31 mg żelaza. Substancja ta jest gwarantem prawidłowej pracy układu krwionośnego i odpornościowego. Długotrwały niedobór tej substancji może doprowadzić do anemii, a pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi bywają zwykle przemęczenie, apatia, zawroty głowy oraz skłonność do występowania siniaków.

Morele na zakwaszenie organizmu

Jeśli odczuwasz osłabienie, często bywasz zmęczony, masz problemy ze skórą i włosami oraz jesteś podatny na różnego rodzaju infekcje, może to oznaczać, że twój organizm jest zakwaszony. Regularne spożywanie moreli może pomóc rozwiązać ten problem, gdyż należą one do grupy produktów zasadotwórczych. W ten sposób nie tylko uda nam się odkwasić organizm, ale również pozbyć się nawracającej zgagi.

Jak wykorzystać morele w kuchni?

Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.

Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami – świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.

Pobierz bezpłatny e-book z najlepszymi przepisami na domowe przetwory!

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 368

30 min
6
Desery Krem śmietankowy z mascarpone i brzoskwinią

Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...

Odsłon: 1558

30 min
8
60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

3
Informacje Świąteczna odyseja wśród pierogowych smaków

Choć pierogi to wigilijna klasyka, nikt nie powiedział, że nie można wprowadzić do nich odrobiny nowoczesności. Nic nie stoi więc na przeszkodzie,...

0