Fot. 123RF/PICSEL
Smak moreli zawsze kojarzymy ze słonecznym, polskim latem. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że roślina ta przywędrowała do nas z odległych zakątków Azji. Do Europy dotarła za sprawą kupców, przywożących różnego rodzaju smakołyki na królewskie dwory. Nie trzeba było wiele czasu, aby mieszkańcy Starego Kontynentu rozsmakowali się w morelach i zaczęli je uprawiać w miejscach, gdzie panował ciepły klimat.
Niestety, w Polsce świeże morele goszczą na naszych stołach bardzo krótko – sezon na nie trwa zaledwie od czerwca do lipca. Warto wykorzystać go jak najlepiej i to nie tylko ze względu na smak tych owoców. Znajdziemy w nich również mnóstwo składników odżywczych, które w zaskakujący sposób wpływają na nasze zdrowie.
Cenne źródło beta-karotenu
Jedną z najcenniejszych substancji, znajdujących się w tych owocach jest beta-karoten. To właśnie jemu morele zawdzięczają swój piękny, słoneczny kolor. W powszechnym mniemaniu substancja ta odpowiada za ładny i równomierny koloryt naszej skóry. Jednak na tym nie kończą się jej właściwości.
Naukowcom udało się udowodnić, że beta-karoten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się organizmu oraz powstawanie zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy, przyjmowanie odpowiednich porcji beta-karotenu może uchronić nas m.in. przed rakiem skóry, wątroby oraz mózgu. Warto również wiedzieć, że beta-karoten w naszym ciele jest zamieniany na cenną witaminę A, która odpowiada np. za prawidłowe widzenie. Udowodniono, że zjadanie 3 moreli dziennie może zdecydowanie obniżyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, sprawiając jednocześnie, że będziemy wyglądać młodziej i ładniej.
Zobacz też: Jak zapobiec pleśnieniu przetworów? Kliknij!
Morele na problemy z ciśnieniem
Co więcej, morele są fantastycznym źródłem potasu – w 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 40% dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Warto włączyć je do jadłospisu, gdyż potas odpowiada m.in. za prawidłową pracę nerek, mięśni oraz układu nerwowego. Co więcej, substancja ta reguluje również ciśnienie krwi oraz doskonale poprawia koncentrację.
Pomogą w walce z anemią
W 100 gramach moreli znajdziemy aż 6,31 mg żelaza. Substancja ta jest gwarantem prawidłowej pracy układu krwionośnego i odpornościowego. Długotrwały niedobór tej substancji może doprowadzić do anemii, a pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi bywają zwykle przemęczenie, apatia, zawroty głowy oraz skłonność do występowania siniaków.
Morele na zakwaszenie organizmu
Jeśli odczuwasz osłabienie, często bywasz zmęczony, masz problemy ze skórą i włosami oraz jesteś podatny na różnego rodzaju infekcje, może to oznaczać, że twój organizm jest zakwaszony. Regularne spożywanie moreli może pomóc rozwiązać ten problem, gdyż należą one do grupy produktów zasadotwórczych. W ten sposób nie tylko uda nam się odkwasić organizm, ale również pozbyć się nawracającej zgagi.
Jak wykorzystać morele w kuchni?
Sposobów na wykorzystanie moreli w kuchni jest bardzo wiele. To doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów. Począwszy od tych najprostszych, takich jak owoce z jogurtem lub lodami, a kończąc na zdecydowanie bardziej skomplikowanych ciastach i tortach.
Doskonale sprawdzą się również w kompotach oraz orzeźwiających, letnich drinkach. Osoby lubiące kuchenne eksperymenty, powinny również spróbować połączenia moreli z mięsami – świetnie podkreślą smak kurczaka, indyka lub wieprzowiny. Ponieważ sezon na morele jest wyjątkowo krótki, warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując z nich różnego rodzaju dżemy, marmolady i konfitury. Dzięki nim, nawet w najchłodniejsze, zimowe dni będziemy mogli poczuć aromat lata.
Pobierz bezpłatny e-book z najlepszymi przepisami na domowe przetwory!