Zawsze jest dobry czas na włoskie aperitivo

Spontanicznie, swobodnie, koniecznie wśród przyjaciół – tak brzmi recepta na dolce vita, czyli „słodkie życie” w iście włoskim stylu. Skoro o słodkim życiu mowa, obowiązkowym składnikiem i preludium do wspólnego celebrowania jest aperitivo – tradycyjny wstęp do popołudniowych i wieczornych spotkań.

Fot. 123RF/Picsel

Kultowa marka włoskich wermutów Martini prezentuje nową gamę bezalkoholowych (~0%) aperitivów: kwiatowy Floreale i owocowy Vibrante. Dzięki nim kwintesencją włoskiego dolce vita można się cieszyć o każdej porze dnia – bo zawsze jest czas na Martini! Obydwa produkty są dostępne w Polsce od czerwca.

Włoska tradycja

Tak jak wszystkie produkty marki, Martini Floreale i Vibrante mogą poszczycić się włoskim pochodzeniem. Piemont – kraina u podnóża gór – to właśnie tu powstają premierowe produkty Martini ~0%. O Piemoncie mówi się, że jest krainą trufli i winnic, których niezliczona ilość pokrywa tutejsze zbocza. Bazą nowej gamy bezalkoholowych Martini są jakościowe białe wina z Włoch, używane do produkcji klasycznych wermutów. Na dalszym etapie produkcji metodą destylacji próżniowej alkohol jest delikatnie usuwany i nasycany ekstraktami roślinnymi. To gwarancja, że w smakach Floreale i Vibrante można odnaleźć unikatowy charakter Martini, najwyższej jakości składniki i nuty prawdziwie włoskiej radości życia.

Bezkompromisowy duet

Nowe, bezalkoholowe aperitivo przesycone jest włoskim stylem, wzbogaconym o wytrawność ziół i rześkość owoców. Twórcom nowej linii przyświecała idea zachowania najwyższej jakości produktu Martini w wersji bezalkoholowej, ale bez kompromisu w smaku. Można więc śmiało oczekiwać poziomu premium, wyszukanych oryginalnych receptur Martini oraz wytwornego i niebanalnego smaku, który od prawie 160 lat jest znakiem firmowym marki. Tak powstały dwie, wyjątkowe propozycje. Martini Floreale to orzeźwiające, lekkie i kwiatowe aperitivo z nutami artemizi i rzymskiego rumianku z Pancalieri. Z kolei na fanów odświeżających i owocowych smaków czeka Martini Vibrante, czyli owocowe i zbalansowane aperitivo z nutami włoskiej bergamotki i pomarańczy. W obu nowościach Martini nie ma sztucznych składników, aromatów czy glutenu.

Trend Low & No

Aktywność fizyczna, dbałość o zdrowie – to najczęściej wymieniane powody, dla których konsumenci wybierają produkty zawierające ~0%  alkoholu. Jednak nie rezygnują oni ze spotkań towarzyskich. Wręcz przeciwnie! Oczekują propozycji produktowych odpowiadających ich stylowi życia, aby mogli wspólnie z bliskimi celebrować ważne chwile.

Według raportu IWSR rynek produktów bezalkoholowych wzrośnie o 34% do 2024. Wzrost tej kategorii wiąże się z zainteresowaniem konsumentów ograniczaniem spożycia alkoholu, choć niekoniecznie całkowitą rezygnacją z jego konsumpcji. Z kolei według danych z raportu trendów koktajlowych 2022 firmy Bacardi Limited, 58% konsumentów na całym świecie pije więcej koktajli bezalkoholowych i o niskiej zawartości alkoholu w porównaniu z poprzednim rokiem.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 42

60 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5