Spis treści:
- Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie?
- Jakie właściwości mają zielone orzechy włoskie?
- Co można zrobić z zielonych orzechów włoskich - przepisy
- Co można zrobić z zielonych łupin orzecha włoskiego?
Orzechy włoskie przywędrowały do Polski w XIII wieku - ze słonecznej Italii przywiózł je zakonnik Jacek Odrowąż. Dominikanie postanowili zająć się sadzonkami i w ten sposób rozpoczęli uprawę na szerszą skalę. Choć większość z nas kojarzy orzechy włoskie raczej z twardą brązową łupinką, zanim spadną z drzewa, okrywa je jeszcze niedojrzała skorupka. Odkryj, kiedy zbierać zielone orzechy włoskie i co można z nich zrobić.
Sprawdź także: Pierwsza restauracja w Polsce z dwiema Gwiazdkami Michelin!
Kiedy zbierać zielone orzechy włoskie?
Chrupiące orzechy włoskie przydają się w kuchni do wypieków lub jako samodzielna przekąska. W takiej najpopularniejszej formie, gdy są już dojrzałe i w brązowych łupinach, można je dostać od końca września do października.
Kiedy natomiast zbierać zielone orzechy włoskie? Są to niedojrzałe jeszcze, pokryte zieloną otoczką orzechy, które można wykorzystać do przygotowania nalewki, naparu czy konfitury. Najlepiej zbierać je w czerwcu, a maksymalnie na początku lipca. Pamiętaj jednak, że powinny być miękkie, co można sprawdzić, wbijając w nie igłę lub wykałaczkę. Jeśli wycieknie z nich sok, są idealne.
Jakie właściwości mają zielone orzechy włoskie?
Na co pomagają zielone orzechy włoskie? Jakie mają właściwości? Są skarbnicą garbników i jodu, które poprawiają pamięć i pracę mózgu, koją nerwy, a także wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Syrop z zielonych orzechów włoskich może pomóc przy wielu chorobach tarczycy.
W owocach znajduje się też wiele witamin: A, E, PP, tych z grupy B, a witaminy C jest nawet więcej niż w porzeczkach. To także źródło minerałów, w tym: selenu, fosforu, cynku, potasu, wapnia i żelaza. W składzie występują również dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe, kwercetyna i olejki eteryczne.
Wszystkie wartości odżywcze zielonych orzechów włoskich przekładają się na ich właściwości, m.in. przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Owoce świetnie wzmacniają odporność (szczególnie podczas infekcji), leczą niestrawność i zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Spożywanie zielonych orzechów włoskich może także wpływać na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, a w konsekwencji - zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Co można zrobić z zielonych orzechów włoskich - przepisy
Choć większość kupuje już dojrzałe orzechy, to miłośnicy nalewki orzechowej czy prozdrowotnych naparów leczniczych doskonale wiedzą, że trzeba je przyrządzić z jeszcze zielonych orzechów włoskich. Jeśli zainteresowałeś się właściwościami owoców, to zachęcamy cię do wypróbowania receptur na trzy napoje, które wpłyną na ogólną kondycję twojego organizmu.
Co można zrobić z zielonych orzechów włoskich? Przepisy, które znajdziesz poniżej, dotyczą nalewki (która pomoże przy dolegliwościach i niestrawnościach żołądka oraz na choroby tarczycy), syropu z dodatkiem miodu (na infekcje i zmęczenie, oczyszczenie ciała z toksyn oraz anemię) oraz mikstury (na wzmocnienie żołądka). Pamiętaj, aby do pracy z plamiącymi zielonymi orzechami włoskimi zakładać jednorazowe rękawiczki.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich
Składniki
- litr domowego brandy lub ewentualnie pół litra spirytusu,
- pół litra przegotowanej wody,
- 30 małych zielonych orzechów włoskich,
- 3/4 szklanki brązowego cukru.
Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów włoskich? Najpierw poszatkuj orzechy i przełóż je do czystego słoika. Zasyp brązowym cukrem, zakręć i odstaw na kilka dni naczynie, aby orzechy puściły sok. Gdy to się stanie, zalej alkoholem. Jeśli chcesz wzbogacić aromat nalewki, dodaj teraz odrobinę cynamonu lub skórkę pomarańczy (ale nie jest to obowiązkowe).
Odstaw w nasłonecznione miejsce na 40 dni. Po tym czasie przecedź i przelej do szczelnych, szklanych, ciemnych butelek. Trzymaj w zacienionej przestrzeni i stosuj dziennie od łyżeczki do czterech (w czasie infekcji lub niestrawności), rozcieńczonych w wodzie.
Syrop z zielonych orzechów włoskich z miodem
Składniki
- litr naturalnego miodu,
- 40 małych zielonych orzechów.
Umyj dokładnie orzechy, a następnie je osusz. Igłą lub wykałaczką zrób w nich dziurki (opcjonalnie drobno posiekaj orzechy), aby mógł wydobyć się z nich sok. Przełóż owoce do słojów i zalej miodem. Zakręć szczelnie naczynie i odstaw na 40 dni w nasłonecznione miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij słojami. Po upływie terminu odcedź powstały syrop i przelej do szklanych butelek. Trzymaj w zacienionej i chłodnej przestrzeni - stosuj łyżeczkę dziennie, najlepiej na czczo.
Mikstura na wzmocnienie żołądka
Składniki
- 4 zmielone zielone orzechy włoskie,
- 500 ml gorącego mleka.
Zmielone zielone orzechy włoskie przełóż do rondelka, zalej 500 ml gorącego mleka i podgrzewaj razem przez ok. pięć minut. Potem odstaw na dwie godziny. Miksturę na wzmocnienie żołądka i zwalczenie jego nieżytu, stosuj nawet cztery razy dziennie, najlepiej pijąc pół szklanki na pół godziny przed posiłkiem.
Co można zrobić z zielonych łupin orzecha włoskiego?
Jeśli do tej pory kupowałeś orzechy włoskie jedynie ze sklepu, mogłeś nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że na drzewie występują w zielonej otoczce. Owoce orzecha zbudowane są właśnie z zielonej, miększej skorupy, a w środku posiadają jadalne nasiono, otoczone dodatkowo twardą, brązową łupiną. W warzywniaku nabywamy właśnie to nasiono w łupinie. Gdy jednak zbieramy niedojrzałe owoce na nalewkę czy syrop (prosto spod lub z drzewa), wiemy, co można zrobić z zielonych łupin orzecha włoskiego.
Nie warto się ich pozbywać, ponieważ wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Działają ściągająco (powodując np. szybsze gojenie się ran), odkażająco i antyseptycznie (pomagając pozbyć się zakażenia), a do tego wzmacniają włosy, dodają im objętości i naturalnie je przyciemniają.
Co można zrobić z zielonych łupin orzecha włoskiego? Do spożycia świetny będzie miód, nalewka czy napar, a do użytku zewnętrznego - płukanka do pielęgnacji skóry i włosów:
Płukanka z zielonych łupin orzecha włoskiego do pielęgnacji skóry i włosów
Składniki
- 2 łyżki łupin zielonego orzecha włoskiego,
- 2 szklanki wody,
- dodatkowo - wrzątek.
Jak przygotować płukankę do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy? Łupiny pokrój na mniejsze części i wsyp do garnka. Zalej dwiema szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 10 minut, a następnie zalej łupiny wrzątkiem - w ilości takiej, ile wody do tej pory odparowało. Przykryj naczynie i odstaw z ognia na ok. 20 minut. Przecedź i używaj do pielęgnacji.
Źródło: sekrety-zdrowia.org, magicznyogrod.pl, poradnikogrodniczy.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »
Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »
Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »