Sprawdzone przepisy na karnawał

Mrożonki to dobre rozwiązanie nie tylko dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, ale dla każdego, kto dba o zdrowy tryb życia. Pozwalają nam szybko przyrządzić smaczny obiad, są tanie i wartościowe pod względem odżywczym.

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednio zamrożone i przechowywane warzywa i owoce to świetne źródło witamin w okresie zimowym. Zamrożona żywność nie traci wartości odżywczych, dzięki niskiej temperaturze przechowywania zahamowany zostaje proces jełczenia tłuszczów, a drobnoustroje nie mają możliwości rozwoju. Zamrażanie nie wymaga użycia dodatkowych substancji konserwujących: soli, octu czy konserwantów, a dzięki wcześniejszemu obgotowaniu, mrożonki zachowują barwę i naturalny smak produktu. W dodatku straty minerałów i witamin są niewielkie - w przypadku mrożonek są nawet mniejsze niż straty podczas przygotowywania posiłków ze świeżych warzyw.

Szybkie mrożenie

Obecnie produkty poddawane są procesowi wstępnej obróbki, a następnie szybkiego mrożenia. Proces ten nie niszczy ich tak jak powolne mrożenie, podczas którego woda znajdująca się w komórkach zamienia się w kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe - z komórek wypływają soki wraz z substancjami odżywczymi i smakowymi. Powolne zamrażanie szkodzi produktom i niszczy ich smak. Szok temperaturowy, jakiemu poddawane są produkty w procesie szybkiego mrożenia pozwala na uniknięcie tego. Z tego też względu samodzielne mrożenie owoców czy warzyw może wydawać się trudne, bo aby uzyskać pełnię smaku mrożonek należy ustawić zamrażarkę na najniższą możliwą temperaturę i dopiero wtedy włożyć do niej produkty, które chcemy zamrozić. Później mrożonki należy przechowywać w temperaturze poniżej -18 stopni C.

Przechowywanie i rozmrażanie

Jeśli decydujemy się na kupno mrożonek w sklepie, nie możemy doprowadzić do ich rozmrożenia w drodze do domu, chyba, że planujemy przygotować je natychmiast. Raz rozmrożone produkty nie nadają się do kolejnego mrożenia! Trzeba o tym zawsze pamiętać, aby uniknąć zatruć.

Większość produktów rozmraża się przed samym użyciem, bądź traktuje jak świeże: gotuje się, smaży czy dusi. Produkty, które nie są przeznaczone do gotowania, odstawia się do rozmrożenia w lodówce. Trwa to nieco dłużej, ale zapobiegamy w ten sposób znacznej utracie witaminy C. Należy też zawsze pamiętać, aby wylać wodę pozostałą po rozmrożeniu produktów. Ma to szczególne znaczenie w przypadku drobiu - jeśli chcemy uniknąć zatrucia salmonellą, nie dopuszczajmy do sytuacji, w której mięso drobiowe będzie leżało w wodzie. Prawidłowo przechowywane i rozmrażane produkty mogą znacznie ułatwić nam przygotowanie obiadu.

Wykorzystano:

Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Wartościowe mrożonki

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pasta jajeczna z oliwkami

Proste i bardzo smaczne smarowidło do chleba z jajek i czarnych oliwek. Małe...

Odsłon: 203

15 min
4
30 min
4
Pieczywo Chleb z melasą trzcinową

Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...

Odsłon: 53

>60 min
6
Pieczywo Cebularze

Cebularze są mega pyszne i przyznam że mam do nich słabość Jak tylko się p...

Odsłon: 264

30 min
3
30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

1
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5