Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można także przygotować z niego pyszny chleb. Zastanawiasz się, jak zrobić chleb z siemienia lnianego, oraz jakie właściwości prozdrowotne kryją w sobie te malutkie ziarenka? Podpowiadamy.

Chleb z siemienia lnianego, jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeszcze do niedawna panowało błędne przekonanie, o tym, że na diecie odchudzającej nie należy spożywać pieczywa. Obecnie dietetycy zapewniają, że w dobrze zbilansowanej diecie, znajdzie się miejsce również dla świeżych bułek, czy chleba. Warto pamiętać, aby jeść go w rozsądnych ilościach oraz zadbać o uzupełnienie posiłku w źródło białka, oraz zdrowych tłuszczów. Dziś przetestujemy przepis na chleb z siemienia lnianego, w którym nie znajdziesz mąki pszennej. 

Sprawdź także: Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Dlaczego warto jeść chleb z siemienia lnianego?

Siemię lniane znane jest z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, przede wszystkim wspierają one zdrowie układu krążenia. Pomagają dbać o serce, chroniąc je przed chorobami, np. zawałem, regulują ciśnienie krwi, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Warto spożywać produkty bogate w omega-3 i omega-6 ze względu na ich pozytywne działanie na układ nerwowy, wspierają pracę mózgu, proces zapamiętywania, a także zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. Co więcej, kwasy te są zalecane dla kobiet w ciąży, a także pomagają zadbać o urodę, korzystnie wpływając na kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Siemię lniane wykazuje także działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Warto jeść je również ze względu na działanie obniżające zbyt wysoki poziom cukru we krwi, dlatego warto umieścić je w diecie diabetyków, oraz osób zmagających się z insulinoopornością. Nasiona lnu są także produktem polecanym osobom, u których stwierdzono stłuszczenie wątroby.

Dodatkowo siemię lniane, podobnie jak płatki owsiane zawarte w chlebie, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego, wspiera proces trawienia, zapobiega zaparciom, wpływa na sytość po posiłku, a także przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Co więcej, błonnika pomaga dbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. 

Jak zrobić chleb z siemienia lnianego?

Chleb z siemienia lnianego zrobisz z kilku składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni. Pieczywo to dzięki zawartości jajek oraz płatków owsianych będzie miało także znacznie więcej białka, niż to standardowe z mąki pszennej. Do przygotowania zdrowych kanapek warto dodać dodatki takie jak: chuda wędlina drobiowa, twarożek, pasta jajeczna lub rybna, oraz warzywa, pomidory, sałatka, ogórki, rzodkiewki, czy papryka. 

Składniki

  • 150 g siemienia lnianego,
  • 80 g płatków owsianych,
  • 3 jaja,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli. 

Zacznij od zmielenia płatków owsianych oraz siemienia lnianego, następnie oba składniki przesyp do miski. Wbij trzy jajka, dolej oliwę z oliwek oraz letnią wodę. Wsyp proszek do pieczenia i sól, wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50 minut. 

Źródła:  youtube.com/@drbartekpl, strefaalergii.pl, smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ze szpinakiem

Super aromatyczna, zachęcająca do spróbowania, o wyrazistym smaku. Uświetni k...

Odsłon: 119

30 min
4
Dania główne Chlebek gyros

Chlebek gyros to smakowita przekąska, która łączy tradycyjne greckie smaki z...

Odsłon: 10390

60 min
12
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 27094

30 min
37
>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

4
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7