Spis treści:
Jeszcze do niedawna panowało błędne przekonanie, o tym, że na diecie odchudzającej nie należy spożywać pieczywa. Obecnie dietetycy zapewniają, że w dobrze zbilansowanej diecie, znajdzie się miejsce również dla świeżych bułek, czy chleba. Warto pamiętać, aby jeść go w rozsądnych ilościach oraz zadbać o uzupełnienie posiłku w źródło białka, oraz zdrowych tłuszczów. Dziś przetestujemy przepis na chleb z siemienia lnianego, w którym nie znajdziesz mąki pszennej.
Dlaczego warto jeść chleb z siemienia lnianego?
Siemię lniane znane jest z zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, przede wszystkim wspierają one zdrowie układu krążenia. Pomagają dbać o serce, chroniąc je przed chorobami, np. zawałem, regulują ciśnienie krwi, a także przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Warto spożywać produkty bogate w omega-3 i omega-6 ze względu na ich pozytywne działanie na układ nerwowy, wspierają pracę mózgu, proces zapamiętywania, a także zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera. Co więcej, kwasy te są zalecane dla kobiet w ciąży, a także pomagają zadbać o urodę, korzystnie wpływając na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Siemię lniane wykazuje także działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Warto jeść je również ze względu na działanie obniżające zbyt wysoki poziom cukru we krwi, dlatego warto umieścić je w diecie diabetyków, oraz osób zmagających się z insulinoopornością. Nasiona lnu są także produktem polecanym osobom, u których stwierdzono stłuszczenie wątroby.
Dodatkowo siemię lniane, podobnie jak płatki owsiane zawarte w chlebie, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego, wspiera proces trawienia, zapobiega zaparciom, wpływa na sytość po posiłku, a także przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Co więcej, błonnika pomaga dbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Jak zrobić chleb z siemienia lnianego?
Chleb z siemienia lnianego zrobisz z kilku składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni. Pieczywo to dzięki zawartości jajek oraz płatków owsianych będzie miało także znacznie więcej białka, niż to standardowe z mąki pszennej. Do przygotowania zdrowych kanapek warto dodać dodatki takie jak: chuda wędlina drobiowa, twarożek, pasta jajeczna lub rybna, oraz warzywa, pomidory, sałatka, ogórki, rzodkiewki, czy papryka.
Składniki
- 150 g siemienia lnianego,
- 80 g płatków owsianych,
- 3 jaja,
- 25 ml oliwy z oliwek,
- 150 ml ciepłej wody,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka soli.
Zacznij od zmielenia płatków owsianych oraz siemienia lnianego, następnie oba składniki przesyp do miski. Wbij trzy jajka, dolej oliwę z oliwek oraz letnią wodę. Wsyp proszek do pieczenia i sól, wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50 minut.
Źródła: youtube.com/@drbartekpl, strefaalergii.pl, smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »
Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »