Ewa_Gotuje

Zupa mocy – uzdrawiający bulion dla chorujących na Hashimoto i nie tylko

Zupa mocy – czy coś takiego istnieje? Według zasad Pięciu Przemian jest to bulion warzywno-ziołowy, który nie tylko syci i odżywia, lecz także jest zgodny z naturą żywiołów. Taki wywar poprawi funkcjonowanie organizmu, pomoże w leczeniu chorób przewlekłych, pozytywnie wpłynie na poprawę libido. Po zupę mocy powinny sięgać także kobiety w ciąży i po porodzie. W czym tkwi moc tego wywaru? Jak przygotować zupę mocy zgodnie z zasadami Pięciu Przemian? Oto wszystko, co musisz wiedzieć!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Zupa mocy – czym jest?

Zupa mocy znana jest w medycynie od wieków. To cudowny wywar, gotowany przez kilkanaście godzin lub nawet dni, który nie tylko syci, lecz także leczy. Co ciekawe, Chińczycy potrafili gotować zupę mocy nawet przez 28 dni! Danie to wywodzi się z kuchni Pięciu Przemian, będącej elementem TMC, czyli Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

Składa się głównie z warzyw i ziół. W tej zupie znajdziemy wszystko, co naturalne i najzdrowsze, m.in. marchew, pietruszkę, cebulę, seler, por, brukselkę oraz zioła takie jak lubczyk, majeranek, kolendra, ziela angielskie, oregano i tymianek. Ponadto dla urozmaicenia smaku, niektórzy dodają również imbir czy kurkumę, które mają właściwości rozgrzewające.

Zupa mocy według zasad Pięciu Przemian

Zdaniem Chińczyków, aby zupa mocy zachowała wszystkie swoje właściwości, należy ją przygotować według kuchni Pięciu Przemian, która ma swoje korzenie w filozofii taoistycznej. Jest to sposób przygotowania dań, który polega na osiągnięciu harmonii organizmu z otoczeniem, przez odpowiednie odżywianie i gotowanie. Zgodnie z tą filozofią, na nasze życie wpływa pięć żywiołów, a każdemu z nich przypisany jest inny smak:

  • Ogień – wpływa na serce i jelito cienkie, przyspiesza przemianę materii i podnosi temperaturę ciała (smak gorzki),
  • Drzewo – odpowiada za wątrobę, utrzymuje odpowiedni przepływ krwi (smak kwaśny),
  • Ziemia – ma wpływ na pracę żołądka i śledziony (smak słodki),
  • Metal – reguluje pracę płuc i jelita grubego, oczyszcza organizm z toksyn (smak ostry),
  • Woda – uprawnia funkcjonowanie różnych narządów, zwłaszcza nerek (smak słony).

Zupa zawdzięcza swą moc nie tylko składnikom, lecz także sposobowi jej przygotowania. Według kuchni Pięciu Przemian wszystkie składniki należy dodawać i obrabiać w odpowiedniej kolejności, co umożliwia zachowanie równowagi zarówno w organizmie, jak i w świecie.  

Zobacz: Jak zrobić aromatyczny bulion rybny?

Zupa mocy i jej właściwości lecznicze

Zupa mocy ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm, dlatego cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Przede wszystkim zawiera dużo białka i składników mineralnych, takich jak wapń i magnez.

Jest też cennym źródłem kolagenu i elastyny, które pozytywnie oddziałują na kondycję skóry, włosów i paznokci. Składniki zupy mocy usprawniają procesy trawienia i zmniejszają podrażnienie żołądka, co sprawia, że jest idealna dla osób z problemami jelitowymi. Dzięki dużej ilości ziół wpływających na popęd seksualny, taki wywar podniesie także libido. Mówi się, że jest to danie idealne na kaca. Ponadto zupa mocy ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, a także wspiera układ odpornościowy.

To także idealny sposób na wszelkiego rodzaju choroby, takie jak:

  • grypa,
  • przeziębienie,
  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • infekcje grzybiczne,
  • stany zapalne,
  • endometrioza,
  • Hashimoto.

Sprawdź także: Najlepsza zupa pokrzywowa. Jak ją zrobić i jakie są jej właściwości?

Czy zupę mocy można pić w ciąży?

Wywar warzywno-ziołowy to dobry posiłek dla kobiet w ciąży. Podobnie jak tradycyjny polski rosół jest nie tylko lekkostrawny, lecz także zawiera niezbędne witaminy, minerały i aminokwasy. Z tego powodu regularne spożywanie zupy mocy skutecznie poprawi odporność, jakże osłabionego po ciąży i porodzie organizmu. Ponadto bulion ten nie tylko przyspiesza rekonwalescencję, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.

Zgodnie z TMC, tuż po porodzie, kobieta powinna wypijać dwie-trzy filiżanki wywaru dziennie, aby jak najszybciej uzupełnić Qi (tzw. Jang, czyli energię życiową) oraz krew. Warto również zaznaczyć, że sycąca zupa to szybki sposób na zaspokojenie potrzeb matki, co z kolei przekłada się także na większe szanse na udane karmienie piersią.

Jak przygotować zupę mocy według Pięciu Przemian? Oto tradycyjny przepis!

Gotowanie tradycyjnej zupy mocy podzielone jest na trzy fazy, ponieważ według kuchni Pięciu Przemian niezwykle ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników. Każdy etap powinien trwać około dwóch godzin. Odstęp między dodaniem kolejnych składników powinien wynosić około dwóch-trzech minut.   

OBRÓT 1: pierwsza faza składników w kolejności

  • Ogień: 4 litry wody (najlepiej wrzątku),
  • Ziemia: 4-5 marchewek,
  • Metal: 2-3 sztuki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 cebula, kawałek pora, plaster imbiru,
  • Woda: szczypta soli himalajskiej,
  • Drzewo: natka pietruszki.

Do zagotowanej wody należy dodać wszystkie składniki. Aby przygotować wersję mięsną, na tym etapie można dodać mięso. Idealnie sprawdzi się wołowina, cielęcina lub dziczyzna. Mięso zaliczane jest do żywiołu drzewa, dlatego należy je dodawać po natce pietruszki. Po dwóch godzinach gotowania zupę mocy należy przestudzić.

OBRÓT 2: druga faza składników w kolejności

  • Ogień: majeranek, lubczyk, oregano, tymianek,
  • Ziemia: 3 korzenie pietruszki, seler,
  • Metal: czosnek z łupiną (rozgnieciony 15 minut wcześniej), seler naciowy (niekoniecznie).

Tak przygotowany wywar należy gotować na małym ogniu przez kolejne dwie godziny. Później należy dodać takie składniki jak:

  • Woda: 1 łyżka sosu sojowego,
  • Drzewo: sok z cytryny, świeża kolendra (lub natka pietruszki).

OBRÓT 3: trzecia faza składników w kolejności

  • Ogień: kurkuma,
  • Ziemia: 1 suszony daktyl, 1 łyżka oleju kokosowego,
  • Metal: pieprz czarny,
  • Woda: sól himalajska,
  • Drzewo: natka pietruszki (na koniec).

Na tym etapie można dodać także inne gatunki mięsa, np. golonkę indyczą lub gicz wołową. Wywar należy gotować jeszcze przez godzinę. Po tym czasie należy odcedzić bulion, ponieważ tradycyjna zupa mocy jest wywarem czystym.

Według TMC im dłużej gotuje się danie, tym ma większą moc. Dlatego minimalny czas gotowania zupy mocy to trzy lub cztery godziny. Jeśli będzie gotować się krócej, nie będzie miała wyrazistego smaku i aromatu.   

Dziennie zaleca się picie około litra wywaru. Leczniczy bulion można również podać jak rosół, z makaronem (najlepiej domowej roboty).  

Rosół rozgrzewający ciało i duszę – zupa mocy

 Rosół rozgrzewający ciało i duszę – zupa mocy Zobacz przepis

Jak zrobić zupę mocy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3