Do góry

Newsy

Jak pić, żeby nie mieć kaca?

W weekend częściej sięgamy po alkohol. Niestety, równie często musimy borykać się z tzw. „syndromem dnia wczorajszego”. Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym poranek po imprezie przywitamy wypoczęci i bez kaca!

Fot. 123RF/Picsel

Pijąc alkohol w nierozsądnych dawkach, następnego dnia możemy borykać się z kacem. Boląca głowa, nadwrażliwość na światło oraz mdłości to tylko niektóre z jego najczęstszych objawów. Ale kac wcale nie musi być nieprzyjemnym dodatkiem do każdej imprezy, wystarczy kilka prostych sposobów, aby go uniknąć lub przynajmniej zminimalizować jego objawy.

Przede wszystkim zadbajmy o pełny żołądek. Jak się okazuje zakąszanie każdego wypijanego kieliszka ma na celu coś więcej niż tylko stłumienie smaku alkoholu. Jedząc podczas picia unikniemy wrzodów żołądka i szybkiego upojenia. W tym wypadku im tłuściej tym lepiej, ponieważ tłuszcz sprawia, że nasz organizm znacznie wolniej wchłania alkohol, dzięki czemu będziemy mogli bawić się znacznie dłużej.

Równie ważną kwestią jest nawadnianie organizmu, czymś więcej niż tylko kolejnymi drinkami. Zdaniem specjalistów, aby uniknąć bólu głowy kolejnego dnia, powinniśmy wypić co najmniej pół szklanki wody na każdy wypity kieliszek wódki. Warto też zwrócić uwagę na to, czym popijamy - znacznie lepiej wybrać wodę i napoje niegazowane. Bąbelki zajmują miejsce w naszym żołądku i sprawiają, że łatwiej się upijamy.

Jak zrobić koktajl na kaca? na INTERIA.TV.

Szerokim łukiem powinniśmy też unikać wszelkiego rodzaju napojów z kofeiną, w tym popularnych energy drinków. Sprawiają one, że nasz organizm bardzo szybko się odwadnia. Dodatkowo dają nam poczucie złudnej trzeźwości - pobudzające właściwości kofeiny, sprawiają że nie czujemy się pijani, w związku z czym pijemy znacznie więcej. Efektem jest bardzo nieprzyjemny kac.

Powinniśmy również zwracać uwagę na to, co pijemy. Nie od dziś wiadomo, że znacznie lepszym wyborem podczas imprez są różne przeźroczyste alkohole, takie jak wódka czy też gin. W porównaniu z kolorowymi trunkami zawierają one znacznie mniej kongenerów (ubocznych produktów procesu fermentacji alkoholu), odpowiedzialnych za naszego kaca.

Doskonałym rozwiązaniem jest również przyswojenie sporej ilości witaminy C zawartej np. w tabletkach lub soku z cytrusów. Dzięki niej alkohol w naszym organizmie rozkłada się znacznie szybciej, a my nie musimy martwić się „syndromem dnia wczorajszego".

Sposobem starym jak świat jest oczywiście umiar. Aby uniknąć kaca i zachować wszystkie wspomnienia z przyjęcia, warto jest wypić jeden kieliszek mniej lub zdecydować się na napoje bezalkoholowe. Co prawda nie znajdziemy jeszcze wódki, która nie posiada procentów, jednak piwo i wino już tak.

Chcąc utrzymać dobrą formę warto również zdecydować się na różnego rodzaju owocowe koktajle. Stanowią one prawdziwą skarbnicę cennych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Poznaj najdziwniejsze alkohole świata. Kliknij >>

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń