Do góry

Newsy

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – radzi Smaker i siostra Anastazja

Przesolona zupa? Przypalony sos? Nic strasznego! Mamy dla ciebie garść kuchennych porad, dzięki którym poradzisz sobie nawet z największymi problemami i żadna kulinarna katastrofa nie będzie ci straszna.

Fot. 123RF

Chyba każdemu z nas przytrafiła się kiedyś kulinarna wpadka. A to biszkopt nie wyrósł równo, a to mięso przywarło do patelni. Na szczęście większości z tych przykrych przygód możemy uniknąć w bardzo łatwy sposób. Mamy dla was kilka porad, które zdecydowanie ułatwią i usprawnią przygotowywanie codziennych obiadów. Sprawdzonymi trikami dzieli się z nami również siostra Anastazja - jedna z najbardziej znanych i lubianych kucharek w naszym kraju, której książki oczarowały miliony Polaków.

Co zrobić, by biszkopt nie opadał?

Opadający biszkopt może spędzać sen z powiek nawet bardzo doświadczonym gospodyniom. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką o podłogę. Okazuje się jednak, że siostra Anastazja w znacznie prostszy sposób radzi sobie z tym wymagającym ciastem.

- Co prawda słyszałam o rzucaniu biszkoptem, ale tego nie robię. Uważam natomiast, że dużo zależy od wykorzystanych produktów. Zwracajmy uwagę, aby białko w jajkach było w miarę zwarte - wtedy łatwiej ubije się z niego piana. Jeśli będzie rozlane, to można dodawać soli i innych dodatków, a piana i tak nie wyjdzie. Pamiętajmy też, że do ubijania są lepsze jajka z lodówki. W przeciwieństwie np. do ciast ucieranych, gdzie zawsze potrzebujemy składników o jednakowej temperaturze - radzi siostra Anastazja.

- Wiem również, że przed wyłożeniem ciasta do blaszki, wiele osób smaruje ją w całości tłuszczem. Ja smaruję tylko spód, boki zostawiając nienasmarowane. W ten sposób ciasto lekko przyklei się do foremki, a to powstrzyma opadanie ciasta. Gdy biszkopt przestygnie, sam odejdzie od brzegów i będziemy mogli bez problemów go wyjąć - zdradza siostra Anastazja.

 

Weź udział w konkursie i wygraj zestaw książek Siostry Anastazji. Kliknij!

 

Jak łatwo obrać czosnek, awokado lub buraki? Czytaj na następnej stronie.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 września 2015 Bardzo fajne rady, niektóre znałam ale nie wszystkie....warto czasami sobie przypomnieć :)
Z jedną tylko radą nie bardzo się zgadzam, a mianowicie, aby lepiej obierały się buraki należy je zostawić na całą noc w wodzie w której się gotowały.....raz tak zrobiłam przez nieuwagę i zapomnienie i na rano miałam wodę intensywną w kolorze jak koncentrat buraczany, a same buraki były takie sobie i nie specjalnie smakowały :)
Osobiście polecam pieczenie mniejszych buraków zawiniętych w folię, wtedy mają kolor i smak, a ich obieranie nie jest aż takie uciążliwe, bez przesady :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń