Do góry

Newsy

Kawa. Sekrety baristy - książka dla miłośników "małej czarnej"

Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki.

Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i macchiato, jak i bardziej egzotyczne pomysły (m.in. kawa po karaibsku, Royal Coffe). Garść informacji na temat rodzajów kawy, sposobów jej przechowywania i parzenia pomoże w stworzeniu doskonałego, aromatycznego napoju.

Największą przyjemność czytelnikom może jednak sprawić nauka wykonywania kunsztownych wzorów na powierzchni kawy. Wystarczy kawa z ekspresu, spienione mleko i sos czekoladowy, żeby stworzyć proste rozetki, serduszka, pajęczynki i zwierzęce pyszczki albo bardziej skomplikowane egipskie oko demona, kwiat orchidei, galaktykę czy... Tadż Mahal. Wszystkie wzory zostały opisane i krok po kroku zilustrowane na kolorowych fotografiach. Zaskakujące, jak łatwo można przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalny barista.

W książce znajdziemy również przepisy na fantastyczne ciasteczka, ciasta, torty i desery zawierające kawę jako składnik. Lody tiramisu, tarta kawowa, herbatniki z kawałkami czekolady, chrupiące ciasteczka cappuccino - to tylko niektóre z pomysłów, które znalazły się w książce.

 


Zobacz przepisy na Kawę po turecku oraz jak wykonać Paprotkę z czekoladowymi gałązkami.

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń