Do góry

Newsy

Kawowe eklery z orzechowym krokantem - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów.

Ciasto parzone:

  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 125 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g jajek (ok. 5 sztuk)
  • odrobina cukru pudru

Krem kawowy:

  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kawy espresso
  • 200g cukru pudru
  • 30ml wody

Pralina:

  • 25g masła
  • 220g drobnego cukru
  • 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów laskowych i 50g pokrojonych migdałów)

Ponadto:

  • 200g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

 

Wykonanie:
Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.

Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 15,8 mm o kształcie gwiazdki. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia podłużne paski o długości ok. 16 cm. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 230 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!

Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

Krem: cukier z wodą umieść w garnku, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubij jajko z żółtkami. Do ubitej masy jajecznej dodaj stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstaw do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodaj wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę włóż do lodówki. Pamiętaj, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową!

Krokant: Cukier i wodę zagotuj w garnku z grubszym dnem. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 170stopni Celsjusza dodaj pokrojone i obrane orzechy. Wymieszaj trzymając za uchywt w garnku, nie mieszaj łyżką! Orzechy w karmelu przelej na blaszkę wyrównaj. Kiedy całość zastygnie zblenduj w malakserze i posyp wierzch eklerów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń