Boże Narodzenie na słono

Odpowiedz na konkursowe pytanie i wygraj jedną z trzech książek Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza pt. "Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek".

Pieczone dynie, pizza z pesto z fioletowego jarmużu, a może esencjonalny bulion z warzyw? Jakie jest twoje ulubione jesienne danie? Podziel się pomysłem i zgarnij fantastyczną książkę „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek", która zawiera, aż 107 przepisów na przepyszne dania z warzyw dyniowatych. Więcej o książce przeczytasz tutaj.

Konkurs zakończony. Poniżej lista nagrodzonych osób.

Pani Monika

"Jestem łasuchem i za słodkie dałabym się pokroić w kostkę niczym ogórek na sałatkę warzywną :) Jesień kocham za jabłka, za szarlotki, jabłeczniki i wszystko co jabłkowe! Kocham ten zapach unoszący się po domu...zapach cynamonu, prażonych jabłek, wanilii, oraz zapach ciasta...no dla mnie bez jabłek nie ma jesieni, no nie ma i już! Żadne tam dynie, kabaczki i inne cuda nie zastąpią mi szarlotki!!!"

PatiGotuje

"Moje ulubione jesienne danie to prażonki. W moim regionie nazywane również kociołkiem. Jako, że pogoda w jesieni bywa różna i na grilla jest już niekiedy za zimno, wraz z rodziną wieczorem siadamy przy ognisku na którym stawiamy żeliwny kociołek. Wypełniamy go najczęściej kapustą, ziemniakami, dobrze doprawionym mięsem (najczęściej karkówką i nóżkami z kurczaka) i boczkiem. Może nie są to typowo jesienne smaki, ale to danie rozgrzewa, jest sycące i łączy rodzinę. Dla mnie właśnie ten smak i zapach kojarzy się z jesienią."

Pani Daria

"Moim ulubionym jesiennym daniem jest zupa z soczewicy. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotować ją przez cały rok, ale to właśnie jesienią smakuje wyjątkowo. Kroję warzywa w kostkę i w słupki, aby nic się nie zmarnowało. Dodaję soczewicę i sporo pomidorów, żeby w smaku zupy było coś przywodzącego na myśl końcówkę lata. Najważniejszym elementem są jednak przyprawy! Solidnie przyprawiam m.in. majerankiem, ostrą papryką, imbirem, odrobiną kminu rzymskiego i wszystkim o czym mi się zamarzy. Staram się, aby zupa była aromatyczna i rozgrzewająca. Poza tym jest pożywna i sycąca. Nie ma nic, co w jesienne pluchy tak bardzo podnosiło mnie na duchu jak miseczka gorącej zupy z soczewicy."


Pełny regulamin konkursu znajdziesz na następnej stronie. Kliknij >>

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10684

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4800

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15