Rozstrzygnięcie konkursu: Dokończ zdanie: Zimą najbardziej lubię jeść...

Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa.

Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do:

Halcia66

Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż jest coś przyjemniejszego w szary mroźny poranek niż rozsmakowanie się w pachnącym i cieplutkim croissancie i aromacie czarnej kawy z kroplą mleka. Albo otulenie się zapachami prowansalskich ziół lub egzotycznego orientu w porze popołudniowej pluchy. Nie wspomnę już o o wieczornym małym tete-a-tete ze smakowitym kawałkiem czekoladowej rozkoszy na kruchym spodzie. Tak, zimą najbardziej lubię jeść!

Aneta J.

Zimą, gdy dni są coraz krótsze, najchętniej sięgalibyśmy po proste, nieskomplikowane dania, które można sprawnie przygotować- by nie tracić zbyt dużo już krótkiego dnia. Jednak w zimowe dni najczęściej mam ochotę na coś solidnego i gorącego. Idealnym rozwiązaniem są więc dania jednogarnkowe - sycące, aromatyczne i niekłopotliwe. Główną rolę wśród nich oczywiście odgrywa tradycyjny gulasz z dodatkiem czerwonego wina czy ostrej papryki - doskonale rozgrzewa, jest najlepszy na chłodne dni. Idealny też na tą porę roku jest gulasz z dodatkiem dyni - jest pyszny i ma niesamowity kolor - natychmiast poprawi nam nastrój, gdy na dworze szaro i ponuro. Dobrym pomysłem jest też gulasz wegetariański z dużą ilością kolorowej papryki, cebuli, ziemniaków, czosnku, natki pietruszki - pięknie pachnie, ładnie się prezentuje, jest smaczny i na tyle konkretny, że nawet prawdziwy mięsożerca powinien być zadowolony.
Dania jednogarnkowe to najlepszy pomysł na zimowe obiady - rozgrzewają, dodają energii, poprawiają humor, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu.

Anna P.

Są pewne potrawy, które smakują tylko w danej porze roku. Latem są to choćby smażone ziemniaki z koperkiem, do tego zsiadłe mleko lub kefir. W moim domu są też pewne potrawy, które jemy właściwie tylko zimą, a zdecydowanie moją ulubioną jest zapiekanka makaronowa z podgrzybkami, boczkiem, parmezanem. Jest sycąca, aromatyczna, nieco ciężkostrawna (jak to grzyby, niestety...), ale ma w sobie pewne wspomnienie lata, gdy niemal co weekend jeździliśmy na grzybobranie. To wspomnienie, razem z chrupiącą warstewką parmezanu, rozpływającymi się w ustach grzybami i smakowitym boczkiem, rozgrzewa tak, jak nie rozgrzeje nawet góralska herbata z ,,prądem" :)

Andżelika P.

Zimą najbardziej lubię jeść... kolorowe rzeczy. Zima, zwłaszcza w tym roku jest wyjątkowo szara i smutna, dlatego próbuję pokolorować sobie każdy dzień czymś dobrym do jedzenia. Kiedy mam więcej czasu przygotowuję obiad, w którym królują czerwona papryka, brokuły, szparagi, marchew czy cukinia. Kiedy tego czasu jest trochę mniej, wtedy śniadanie musi buzować życiem:) Kanapki pięknie przybrane pomidorem, sałatą, jajkiem i szczypiorkiem, czy też własnoręczna mieszanka musli.

Kamila F.

Zimą najbardziej lubię jeść cytrusy.... dlaczego? Bo przypominaja mi zimę z dzieciństwa kiedy jeździło się na sankach z górki a jak się wróciło do domu to mama obierała pomarańcze.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami to znakomity pomysł na sycące śniadanie. Pamiętaj, że...

Odsłon: 254

30 min
1
Desery Pączki pieczone

Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...

Odsłon: 440

60 min
4
Dania główne Omlet specjalny z ziołami

Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...

Odsłon: 209

30 min
4
Desery Tiramisu-włoski specjał

Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...

Odsłon: 358

30 min
3
Desery Szybkie oponki w 5 minut

Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...

Odsłon: 3512

30 min
13
Dania główne Placek pastucha

Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...

Odsłon: 3732

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić zdrowy chleb razowy? Najłatwiejszy przepis

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić...

1
Informacje Jak uratować przesoloną zupę? Babciny sposób nigdy nie zawodzi

Nawet najlepszym kucharkom zdarza się przesolić zupę. Gdy jednak dochodzi do tego w chwili oczekiwania na gości, nieodpowiedni smak wywaru często p...

0
Informacje Chrupiąca skórka i miękki środek. Jak upiec dobry chleb?

Gdy myślisz o idealnym pieczywie, na pewno od razu przypominasz sobie takie jeszcze ciepłe, świeże i pełne smaku. Jak upiec chleb z chrupiącą skórk...

0
Informacje Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że ch...

2