Dania jednogarnkowe

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki.

Miło nam przedstawić laureatów konkursu.

Pani Karina W.

"Przedbórz to małe miasto w województwie łódzkim położone na malowniczej Wyżynie Przedborskiej nad rzeką Pilicą. Do II wojny światowej, podobnie jak w wielu innych miastach w centrum i na wschodzie kraju, zdecydowaną większość jego mieszkańców stanowili Żydzi. Przez wiele lat dwa narody - Polacy i Żydzi, których dzieliła religia i ciągła rywalizacja ekonomiczna, wspólnie żyli obok siebie a ich kultura i zwyczaje przenikały się.

Zauważalne jest to szczególnie w przygotowywaniu najpopularniejszej i tradycyjnej potrawy na tym terenie - kugla, przygotowywanego z okazji różnych świąt, uroczystości a w niektórych domach celebrując cotygodniowo niedzielę spędzoną w rodzinnym gronie. W kuchni żydowskiej nazywana jest kuglem, na Kurpiach zwana jest rejbakiem, natomiast mieszkańcy pozostałej części Polski znają jej odmiany pod nazwą babka ziemniaczana. W Przedborzu nazywa się ją kugel lub kugiel przedborski.

Robi się go najczęściej w sobotę z tartych kartofli, kawałków tłustego mięsa wieprzowego (Żydzi zastępują je kawałkami gęsiny), jaj, utartej bułki, przypieczonej cebuli, pieprzu i soli. To wszystko wymieszane wlewa się do garnka, nakrywa, umieszcza w piecu chlebowym bądź piecyku kuchennym i zapieka w około 200 stopniach. Wierzch potrawy jest mocno spieczony i chrupiący, dlatego kugiel można kroić i podawać w plastrach. W niedzielę rano zostaje lekko podgrzewany i znakomicie nadaje sie na śniadanie, na obiad i na kolację."

Zobacz zwycięski przepis Pana Pawła D. Kliknij!

1 2 3 4 5
. . .
z
11

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 477

30 min
7

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 9211

60 min
23
Zupy Zupa z mięsem mielonym

Ta zupa z mielonym mięsem to prawdziwy hit dla całej rodziny – sycąca, aromat...

Odsłon: 1089

30 min
1
30 min
27
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 16239

60 min
22
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0