Najlepsze ciasta na lato - przepisy

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

U Pana Piotr B. jada się "fuzlapy"

"Wielkopolska nie tylko pyrami z gzikiem stoi. Mamy też w regionie pewną smaczną wariację kapuśniaka czy kwaśnicy jak kto woli. Jej nazwa wzięła się od długich, zwisających z łyżki podczas jedzenia liści kapusty, które parzyły łakomczucha. To słynna parzybroda nazywana niekiedy lokalnie fuzlapami. Oparta o niezbędne w regionie kartofle i kapustę włoską, wzbogacona suszonymi grzybami i okraszona pyszną zasmażką i uzupełniona razowym chlebem, była częstym gościem na stołach. Dzieciom zaraz poprawiał humor widok dorosłych męczących się się z zupą pełną niewygodnych kapuścianych liści. Nareszcie nie tylko małe urwisy mają całą brudną buzię!"

Zobacz zwycięski przepis Pani Anuli W. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 171

15 min
3
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 10822

60 min
21
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 1233

15 min
11
Przetwory Marchew marynowana w zalewie z curry

Jeśli ktoś lubi charakterystyczny smak curry polecam marchew marynowaną w zal...

Odsłon: 256

15 min
7
Ciasta Ciasto Smakosz

Kruche ciasto, aksamitna, lekka, rozpływająca się w ustach masa jak serowa, b...

Odsłon: 844

30 min
6