Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

U Pana Piotr B. jada się "fuzlapy"

"Wielkopolska nie tylko pyrami z gzikiem stoi. Mamy też w regionie pewną smaczną wariację kapuśniaka czy kwaśnicy jak kto woli. Jej nazwa wzięła się od długich, zwisających z łyżki podczas jedzenia liści kapusty, które parzyły łakomczucha. To słynna parzybroda nazywana niekiedy lokalnie fuzlapami. Oparta o niezbędne w regionie kartofle i kapustę włoską, wzbogacona suszonymi grzybami i okraszona pyszną zasmażką i uzupełniona razowym chlebem, była częstym gościem na stołach. Dzieciom zaraz poprawiał humor widok dorosłych męczących się się z zupą pełną niewygodnych kapuścianych liści. Nareszcie nie tylko małe urwisy mają całą brudną buzię!"

Zobacz zwycięski przepis Pani Anuli W. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2