"Chciałabym przedstawić jeden z najbardziej popularnych kulinarnych produktów tradycyjnych w moim województwie lubelskim. Jest to cebularz, jego historia wywodzi się z kuchni żydowskiej i sięga dziewiętnastego stulecia.
Składniki na ten wyjątkowy placek to:
25 kg mąki 500
10 l wody
37,5 dkg soli
60 dkg drożdży
0,5 kg cukru kryształu
75 dkg margaryny
cebula
mak
sól
olej
Przygotowanie: Z drożdży i niewielkiej ilości wody oraz mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny. Później dodajemy resztę składników, mąkę i wodę, mieszamy. Dzielimy na małe porcje, robimy placki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy z makiem, solą i olejem. Wykładamy na placki (ilość wedle uznania) i pieczemy w temp. 220-230°C około 15 minut.
Wykonanie jest bardzo proste :) Smacznego :)"
Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu
My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.
REKLAMA
Przepis Pani Agnieszki L.
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
kurczak po koreańsku
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
2
Dodatki
Sos musztardowy do sałatek, steków, potraw z grilla i nie tylko
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Francuska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 192
5
REKLAMA