"Chciałabym przedstawić jeden z najbardziej popularnych kulinarnych produktów tradycyjnych w moim województwie lubelskim. Jest to cebularz, jego historia wywodzi się z kuchni żydowskiej i sięga dziewiętnastego stulecia.
Składniki na ten wyjątkowy placek to:
25 kg mąki 500
10 l wody
37,5 dkg soli
60 dkg drożdży
0,5 kg cukru kryształu
75 dkg margaryny
cebula
mak
sól
olej
Przygotowanie: Z drożdży i niewielkiej ilości wody oraz mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny. Później dodajemy resztę składników, mąkę i wodę, mieszamy. Dzielimy na małe porcje, robimy placki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy z makiem, solą i olejem. Wykładamy na placki (ilość wedle uznania) i pieczemy w temp. 220-230°C około 15 minut.
Wykonanie jest bardzo proste :) Smacznego :)"
My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.
REKLAMA
Przepis Pani Agnieszki L.
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Szarlotka uboga
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 986
10
Desery
Cieniutkie i chrupiące ciasteczka
...pod choinkę. Polecam.
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Orzechy
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 298
6
Desery
Piernik na miodzie
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 38
2
REKLAMA