My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Przepis Pani Agnieszki L.

"Chciałabym przedstawić jeden z najbardziej popularnych kulinarnych produktów tradycyjnych w moim województwie lubelskim. Jest to cebularz, jego historia wywodzi się z kuchni żydowskiej i sięga dziewiętnastego stulecia.
Składniki na ten wyjątkowy placek to:
25 kg mąki 500
10 l wody
37,5 dkg soli
60 dkg drożdży
0,5 kg cukru kryształu
75 dkg margaryny
cebula
mak
sól
olej
Przygotowanie: Z drożdży i niewielkiej ilości wody oraz mąki robimy rozczyn i odstawiamy na 3 godziny. Później dodajemy resztę składników, mąkę i wodę, mieszamy. Dzielimy na małe porcje, robimy placki. Cebulę siekamy w kostkę, mieszamy z makiem, solą i olejem. Wykładamy na placki (ilość wedle uznania) i pieczemy w temp. 220-230°C około 15 minut.
Wykonanie jest bardzo proste :) Smacznego :)"

1
. . .
7 8 9 10 11
z
11

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

Odsłon: 38471

15 min
56
30 min
8
15 min
5
Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

Odsłon: 1542

>60 min
7