My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

U Pani Moniki P. w Łowiczu, przyrządza się kwaszone ogórki

"W Łowiczu i jego okolicy od pokoleń w charakterystyczny sposób przyrządza się kwaszone ogórki. Często w robieniu ogórków kwaszonych gospodynie z Łowickiego, w tym z Kocierzewa Południowego, przekazują i wykorzystują od wielu pokoleń takie przepisy podkreślając, że- tak robiła to jeszcze moja prababcia. Najbardziej znaną metodą kwaszenia ogórków jest warstwowe układanie ogórków i przypraw. Obok zwyczajowego chrzanu, kopru, liści laurowych i czosnku - stanowiącą podstawową bazę przyprawową - pojawiają się m.in. liście selera, pietruszki czy marchewka. Dodaje się do nich jako przyprawę: liście wiśniowe, dębowe, liście czarnej porzeczki, winogronu lub chrzanu. Ogórki trzyma się w drewnianych beczkach, kubłach lub kamiennych naczyniach. Współcześnie dodawany liść laurowy, tylko delikatnie wpływa na smak i aromat ogórka kwaszonego, choć w łowickiej wiejskiej kuchni i spiżarni znalazł zastosowanie wiele lat wcześniej."

Zobacz zwycięski przepis Pani Pameli B. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13407

30 min
14
Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

Odsłon: 3631

>60 min
8
Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

Odsłon: 443

15 min
1
Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Odsłon: 132527

>60 min
291