Najlepsze ciasta na lato - przepisy

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

U Pani Moniki P. w Łowiczu, przyrządza się kwaszone ogórki

"W Łowiczu i jego okolicy od pokoleń w charakterystyczny sposób przyrządza się kwaszone ogórki. Często w robieniu ogórków kwaszonych gospodynie z Łowickiego, w tym z Kocierzewa Południowego, przekazują i wykorzystują od wielu pokoleń takie przepisy podkreślając, że- tak robiła to jeszcze moja prababcia. Najbardziej znaną metodą kwaszenia ogórków jest warstwowe układanie ogórków i przypraw. Obok zwyczajowego chrzanu, kopru, liści laurowych i czosnku - stanowiącą podstawową bazę przyprawową - pojawiają się m.in. liście selera, pietruszki czy marchewka. Dodaje się do nich jako przyprawę: liście wiśniowe, dębowe, liście czarnej porzeczki, winogronu lub chrzanu. Ogórki trzyma się w drewnianych beczkach, kubłach lub kamiennych naczyniach. Współcześnie dodawany liść laurowy, tylko delikatnie wpływa na smak i aromat ogórka kwaszonego, choć w łowickiej wiejskiej kuchni i spiżarni znalazł zastosowanie wiele lat wcześniej."

Zobacz zwycięski przepis Pani Pameli B. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4223

>60 min
7
30 min
3
60 min
3
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 282

15 min
3
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 10995

60 min
21
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 1351

15 min
11