Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Przepis Pani Pameli B.

"Mieszkam w Otwocku, pod Warszawą. Region Mazowsza jest bardzo bogaty w różne tradycje, także te kulinarne. Jedną z nich jest pieczenie sójek glinieckich. Jest to rodzaj pieroga- kulebiaka pochodzący ze wsi Glinianka w moim powiecie.
A oto przepis:
Składniki:
2 kg mąki,
4-5 łyżek oleju,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru, duża szczypta soli,
Farsz: 2 szklanki kaszy jaglanej, garść grzybów suszonych, boczek surowy i słonina, ok.25-30 dag, ok.1,2 kg kwaszonej kapusty "prosto z beczki", sól i pieprz do smaku.

Do rozkruszonych drożdży dodać cukier i rozprowadzić letnią wodą, następnie pozostawić w ciepłym miejscu "aż się poruszą". Dodać mąki, soli i oleju.. Ciasto wyrabiać długo i dokładnie, aż będzie ostawać od ręki. Kaszę jaglaną ugotować na sypko.

Grzyby przez noc moczyć w wodzie i ugotować, ostudzone pokroić w drobne w cienkie paseczki, podlać wodą, w której się moczyły i gotowały.

Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, przesmażyć na pokrojonym w kostkę boczku i słoninie.

Połączyć wszystkie składniki, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, nakładać farszem, mocno skleić i upiec w piekarniku.
Z historii sójki:
Dawniej piekło się "sójki" w niezbyt gorącym piecu chlebowym po wyjęciu z niego gotowych bochenków. Upieczone "sójki" należało nieco przestudzić, ale jeść jeszcze ciepłe, aby nie straciły aromatu i smaku. Można je było przechowywać ok. 2 tygodni i przed zjedzeniem odświeżać, zawijając w wilgotną, lnianą ściereczkę i odparowując na płycie kuchennej, albo w "duchówce".

W zimowe świąteczne wieczory do "sójek" gotowano kompot z suszonych owoców z dodatkiem macierzanki i kwiatu lipowego, posłodzony miodem."

Jaką zupę jada podczas świąt Pani Katarzyna W.? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4