Przepis Pani Anety B.
"Żelazne kluski. Tradycyjna potrawa prosto z Wielkopolski, którą w młodości przyrządzałam razem z babcią. Można je jeść z podsmażaną cebulką lub z kapustą, a smakują jeszcze lepiej niż kopytka!
Składniki:
-kluski:
1 kg ziemniaków
8 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
jedno jajo
sól
-okrasa:
20 dkg wędzonego boczku
10 dkg kiełbasy
cebula
Na rozgrzaną patelnię kładziemy wszystkie składniki na okrasę. W razie potrzeby dodajemy trochę oleju i smażymy, aż cebula się zarumieni.
W tym czasie ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Należy je odcisnąć najlepiej na gazie (opatrunkowej). Pozostałą po tym ciecz odstawić na kilka minut aż do ustania skrobi. Następnie zlać wodę z wierzchu, skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę i jajko, wszystko dobrze wymieszać. Nie należy jej rozrzedzać - jeśli będzie rzadka, można dosypać więcej mąki - musi być bardzo gęsta.
W garnku zagotować posoloną wodę. Za pomocą łyżki wrzucać małe kluseczki do wody w niewielkiej ilości tak, aby mogły swobodnie pływać po powierzchni. Gotować w ten sposób przez 5 minut, po czym odcedzić i wrzucić na chwilę na patelnię.
Dla lepszego smaku można posypać pokruszonym serem.
Voilà! Smacznego!"
Co przyrządza się w Łowiczu? Kliknij!