Najlepsze ciasta na lato - przepisy

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Przepis Pani Anety B.

"Żelazne kluski. Tradycyjna potrawa prosto z Wielkopolski, którą w młodości przyrządzałam razem z babcią. Można je jeść z podsmażaną cebulką lub z kapustą, a smakują jeszcze lepiej niż kopytka!
Składniki:
-kluski:
1 kg ziemniaków
8 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
jedno jajo
sól

-okrasa:
20 dkg wędzonego boczku
10 dkg kiełbasy
cebula

Na rozgrzaną patelnię kładziemy wszystkie składniki na okrasę. W razie potrzeby dodajemy trochę oleju i smażymy, aż cebula się zarumieni.

W tym czasie ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Należy je odcisnąć najlepiej na gazie (opatrunkowej). Pozostałą po tym ciecz odstawić na kilka minut aż do ustania skrobi. Następnie zlać wodę z wierzchu, skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Dodać mąkę i jajko, wszystko dobrze wymieszać. Nie należy jej rozrzedzać - jeśli będzie rzadka, można dosypać więcej mąki - musi być bardzo gęsta.
W garnku zagotować posoloną wodę. Za pomocą łyżki wrzucać małe kluseczki do wody w niewielkiej ilości tak, aby mogły swobodnie pływać po powierzchni. Gotować w ten sposób przez 5 minut, po czym odcedzić i wrzucić na chwilę na patelnię.
Dla lepszego smaku można posypać pokruszonym serem.
Voilà! Smacznego!"

Co przyrządza się w Łowiczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4223

>60 min
7
30 min
3
60 min
3
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

Odsłon: 282

15 min
3
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 10995

60 min
21
Śniadania Placuszki serowe z syropem

Dzisiejsze moje placuszki serowe przygotowałam na pożywne śniadanko. Podałam...

Odsłon: 1351

15 min
11