My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Pani Anula W.

"W Wielkopolsce mamy sporo dań, co żołądek ucieszą, lecz jest jedno, którym tylko raz do roku ludzie grzeszą, objadając się nadmiernie pysznym ciastem rogalowym
- bo dla rogali marcińskich tu, u nas, traci się głowy i umiar w ich pożeraniu, co skutkuje kilogramem lub dwoma w wadze nadwyżki. Lecz i tak są uwielbiane! ;)

* * *

ROGALE MAMIŃSKIE ;)
czyli udomowiony rogal marciński dla tych, którzy nie znaleźli białego maku na czas ;)
Składniki:

1 kostka tłuszczu
1/2 kg mąki tortowej
5 dag drożdży
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 puszka maku (80 dag)
1 jajko
1 łyżka tłuszczu (oddzielnie)
3 łyżki cukru
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana) aromat migdałowy
1/2 kg cukru pudru
3 łyżki mleka
płatki migdałowe do posypania
1 jajko do smarowania rogalików przed pieczeniem

Jak zrobić?

Ciasto na najlepsze rogale pod słońcem, czyli poznańskie rogale świętego Marcina w wersji i wykonaniu mojej Mamy! :) Tłuszcz rozpuścić i lekko wystudzić. Jaja i cukier rozetrzeć i zrobić zaczyn z drożdżami (mąka + cukier + drożdże + letnie mleko - wymieszać i zostawić, aż wyrośnie, czyli wygaruje). Mąkę, jaja i letni roztopiony tłuszcz wymieszać.
Dodać zaczyn, wyrobić ciasto. Całość wrzucić do zimnej wody lub odstawić w zimne miejsce na godzinę. W tym czasie mak połączyć z jajkiem, łyżką tłuszczu, cukrem, bakaliami i aromatem migdałowym. Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać nadzienie. Formować rogale.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego! :)"

Zobacz jakie tradycyjne łakocie jada się u Pani Darii. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13404

30 min
14
Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

Odsłon: 3630

>60 min
8
Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

Odsłon: 441

15 min
1
Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Odsłon: 132522

>60 min
291