Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Przepis Pani Katarzyny W.

"Jako, że zbliżają się Święta, opiszę wigilijną zupę, która została przez moją pochodzącą z Kujaw babcię wymyślona w ciężkich czasach z biedy, a która okazała się tak smaczna, że dziś jest świątecznym przebojem nie tylko na naszym stole, ale weszła do repertuaru bożonarodzeniowych dań również w gronie sąsiadów i znajomych. Zupa nazywa się Kwaśnica, ale z góralską kwaśnicą, sławioną przez Golec Orkiestra ma niewiele wspólnego. Robi się ją z kwaśnego wywaru, który pozostaje po obgotowaniu kiszonej kapusty na inne dania (bigos, pierogi, kapustę z grochem albo grzybami). Tak, jak napisałam, przepis powstał w ciężkich czasach, w latach 60-tych, gdy dziadkowie borykali się z problemami finansowymi i któregoś roku nie było za co przygotować tradycyjnej Wigilii. Jedna z sąsiadek obdarowała babcię michą kiszonej kapusty, z której ta przygotowała kapustę z grochem i wówczas wpadła na pomysł wykorzystania kwasu pozostałego po obgotowaniu owej kapusty. Przygotowała wywar z warzyw (mała marchew, duża pietruszka, kawałek selera, cebula, liść laurowy, pieprz, czosnek + dzisiaj dodajemy suszone grzyby, najlepiej dużo, ale w tym pierwotnym przepisie ich nie było). Gdy warzywa zmiękły, dolała kwas z obgotowanej kapusty i zabieliła zupę śmietaną. Podała ją z ręcznie robionym makaronem krojonym w trójkąty. Okazało się, że zupa tak zasmakowała rodzinie, że o będącej dotychczas tradycją rybnej, nie chciała więcej słyszeć. I tak już od pół wieku na wigilijnym stole króluje u nas "Kwaśnica", koniecznie z ręcznie robionym trójkątnym makaronem. Zupa stała się też przebojem firmowych i towarzyskich "Wigilii", koledzy, sąsiedzi i współpracownicy pobrali przepisy i kilka rodzin zaczęło samodzielnie gotować ją na Święta lub Nowy Rok, bo ta niezbyt atrakcyjna wizualnie, ale bardzo smaczna kwaśna zupa jest fantastycznym remedium na posylwestrowego kaca :)"

Co jada się w małopolsce? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 129

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 403

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0