Wedłuh Pani Anety J. najlepszą potrawą w małopolsce są podpłomyki
"Kuchnia małopolska jest to tradycyjna kuchnia chłopska. Główną rolę odgrywały w niej produkty pochodzenia roślinnego, płody rolne, mięso zaś występowało w kuchni małopolskiej niezwykle rzadko. Bardzo ważną rolę w pożywieniu chłopskim odgrywał chleb, będący symbolem dostatku i sytości. Pamiętam, że Babcia raz w tygodniu wypiekała chleb z piecu chlebowym. Używała zazwyczaj mąki żytniej, czasem pszennej, czasem też do ciasta dodawała ugotowane ziemniaki. Ciasto wyrabiała w drewnianej misie i pozostawiała do wyrośnięcia na piecu, przykryte lnianą narzutką. Jednak dla mnie i mojego rodzeństwa najważniejsze było, by Babcia wydzieliła nam trochę ciasta na podpłomyki - cienkie placki z ciasta chlebowego. Posypywała je cukrem, makiem lub orzechami. Były pyszne, wypiekane w piecu chlebowym (dzięki temu miały niepowtarzalny, niezwykły smak i aromat), z chrupiącą skórką. Zjadaliśmy je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, miodem i popijaliśmy je mlekiem lub kakao.
Placki te nadal przygotowuje się według starych receptur i wypieka w tradycyjnych piecach chlebowych. Można ich spróbować podczas różnych festiwali organizowanych w Małopolsce. Zaś podpłomyki z cebulką wpisane są na listę małopolskich produktów tradycyjnych. Ale nie ma to jak słodka wersja podpłomyka Babci :)"
Zobacz zwycięski przepis Pani Agnieszki L. Kliknij!