Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci.

Wedłuh Pani Anety J. najlepszą potrawą w małopolsce są podpłomyki

"Kuchnia małopolska jest to tradycyjna kuchnia chłopska. Główną rolę odgrywały w niej produkty pochodzenia roślinnego, płody rolne, mięso zaś występowało w kuchni małopolskiej niezwykle rzadko. Bardzo ważną rolę w pożywieniu chłopskim odgrywał chleb, będący symbolem dostatku i sytości. Pamiętam, że Babcia raz w tygodniu wypiekała chleb z piecu chlebowym. Używała zazwyczaj mąki żytniej, czasem pszennej, czasem też do ciasta dodawała ugotowane ziemniaki. Ciasto wyrabiała w drewnianej misie i pozostawiała do wyrośnięcia na piecu, przykryte lnianą narzutką. Jednak dla mnie i mojego rodzeństwa najważniejsze było, by Babcia wydzieliła nam trochę ciasta na podpłomyki - cienkie placki z ciasta chlebowego. Posypywała je cukrem, makiem lub orzechami. Były pyszne, wypiekane w piecu chlebowym (dzięki temu miały niepowtarzalny, niezwykły smak i aromat), z chrupiącą skórką. Zjadaliśmy je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, miodem i popijaliśmy je mlekiem lub kakao.
Placki te nadal przygotowuje się według starych receptur i wypieka w tradycyjnych piecach chlebowych. Można ich spróbować podczas różnych festiwali organizowanych w Małopolsce. Zaś podpłomyki z cebulką wpisane są na listę małopolskich produktów tradycyjnych. Ale nie ma to jak słodka wersja podpłomyka Babci :)"

Zobacz zwycięski przepis Pani Agnieszki L. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25