Wyłoniliśmy laureatów III tygodnia konkursu!

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Przepis Pani Moniki G. ze Świebodzina: MAKARON Z FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Porzebne będą:

500 g suchej fasoli Jaś
250 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
30 g przecieru pomidorowego
30 g cukru
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra
500 g makaronu włoskiego Penne Rigate Barilla

Sposób przygotowania:

Fasolę umyj i zalej zimną wodą (2 x tyle, co fasoli) i pozostaw na noc.
Na drugi dzień fasolę odcedź zalej ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, po czym odcedź.
W ten sposób przygotowaną fasolę włóż do dużego garnka, gdzie będzie gotowana.
Wlej tyle zimnej wody, aby woda przykryła fasolkę.
Boczek pokrój na kawałki i razem ze sprasowanymi przez praskę ząbkami czosnku dodaj do fasoli.Zagotuj bez przykrycia, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny
Kiełbasę pokrój w kosteczkę, podsmaż. Wyjmij również podgotowany boczek i pokrój w mniejszą kostkę - podsmaż.
Z garnka wyjmij 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieć na miazgę.
Do małego garnuszka dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i cukier. Zagotuj.
Gdy fasola jest już miękka dodaj miazgę z ziaren, zagotowany koncentrat, podsmażone wędliny, razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
Fasolę przypraw do smaku przyprawami: pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra.
Gotuj fasolkę jeszcze przez 10-15 minut.
W czasie gotowania fasolki pokrój w kostkę cebulkę, dodaj ją na patelnię, wrzuć dużą łyżkę masła i olej. Gdy cebula będzie już dobrze zrumieniona dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj.
W garnku zagotuj 1,5 l wody, wrzuć makaron, czekaj około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzony makaron dodaj do garnka z ugotowaną fasolką w sosie pomidorowym wymieszaj i od razu podawaj ją na gorąco na obiad.

Zobacz zwycięski przepis Pani Edyty G. z Brzeziny, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 63

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2