Dania jednogarnkowe

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Przepis Pani Moniki G. ze Świebodzina: MAKARON Z FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Porzebne będą:

500 g suchej fasoli Jaś
250 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
30 g przecieru pomidorowego
30 g cukru
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra
500 g makaronu włoskiego Penne Rigate Barilla

Sposób przygotowania:

Fasolę umyj i zalej zimną wodą (2 x tyle, co fasoli) i pozostaw na noc.
Na drugi dzień fasolę odcedź zalej ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, po czym odcedź.
W ten sposób przygotowaną fasolę włóż do dużego garnka, gdzie będzie gotowana.
Wlej tyle zimnej wody, aby woda przykryła fasolkę.
Boczek pokrój na kawałki i razem ze sprasowanymi przez praskę ząbkami czosnku dodaj do fasoli.Zagotuj bez przykrycia, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny
Kiełbasę pokrój w kosteczkę, podsmaż. Wyjmij również podgotowany boczek i pokrój w mniejszą kostkę - podsmaż.
Z garnka wyjmij 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieć na miazgę.
Do małego garnuszka dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i cukier. Zagotuj.
Gdy fasola jest już miękka dodaj miazgę z ziaren, zagotowany koncentrat, podsmażone wędliny, razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
Fasolę przypraw do smaku przyprawami: pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra.
Gotuj fasolkę jeszcze przez 10-15 minut.
W czasie gotowania fasolki pokrój w kostkę cebulkę, dodaj ją na patelnię, wrzuć dużą łyżkę masła i olej. Gdy cebula będzie już dobrze zrumieniona dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj.
W garnku zagotuj 1,5 l wody, wrzuć makaron, czekaj około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzony makaron dodaj do garnka z ugotowaną fasolką w sosie pomidorowym wymieszaj i od razu podawaj ją na gorąco na obiad.

Zobacz zwycięski przepis Pani Edyty G. z Brzeziny, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 137

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1557

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 284

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8