Wyłoniliśmy laureatów III tygodnia konkursu!

Nagrodzilismy kojene osoby, które zakochały się makaronie Barilla. Sprawdź czym oczarowały jury.

Przepis Pani Moniki G. ze Świebodzina: MAKARON Z FASOLKĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Porzebne będą:

500 g suchej fasoli Jaś
250 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
30 g przecieru pomidorowego
30 g cukru
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra
500 g makaronu włoskiego Penne Rigate Barilla

Sposób przygotowania:

Fasolę umyj i zalej zimną wodą (2 x tyle, co fasoli) i pozostaw na noc.
Na drugi dzień fasolę odcedź zalej ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, po czym odcedź.
W ten sposób przygotowaną fasolę włóż do dużego garnka, gdzie będzie gotowana.
Wlej tyle zimnej wody, aby woda przykryła fasolkę.
Boczek pokrój na kawałki i razem ze sprasowanymi przez praskę ząbkami czosnku dodaj do fasoli.Zagotuj bez przykrycia, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny
Kiełbasę pokrój w kosteczkę, podsmaż. Wyjmij również podgotowany boczek i pokrój w mniejszą kostkę - podsmaż.
Z garnka wyjmij 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieć na miazgę.
Do małego garnuszka dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i cukier. Zagotuj.
Gdy fasola jest już miękka dodaj miazgę z ziaren, zagotowany koncentrat, podsmażone wędliny, razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
Fasolę przypraw do smaku przyprawami: pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra.
Gotuj fasolkę jeszcze przez 10-15 minut.
W czasie gotowania fasolki pokrój w kostkę cebulkę, dodaj ją na patelnię, wrzuć dużą łyżkę masła i olej. Gdy cebula będzie już dobrze zrumieniona dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj.
W garnku zagotuj 1,5 l wody, wrzuć makaron, czekaj około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzony makaron dodaj do garnka z ugotowaną fasolką w sosie pomidorowym wymieszaj i od razu podawaj ją na gorąco na obiad.

Zobacz zwycięski przepis Pani Edyty G. z Brzeziny, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 34

30 min
2
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25