Porzebne będą:
500 g suchej fasoli Jaś
250 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
30 g przecieru pomidorowego
30 g cukru
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka i ostra
500 g makaronu włoskiego Penne Rigate Barilla
Sposób przygotowania:
Fasolę umyj i zalej zimną wodą (2 x tyle, co fasoli) i pozostaw na noc.
Na drugi dzień fasolę odcedź zalej ponownie wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, po czym odcedź.
W ten sposób przygotowaną fasolę włóż do dużego garnka, gdzie będzie gotowana.
Wlej tyle zimnej wody, aby woda przykryła fasolkę.
Boczek pokrój na kawałki i razem ze sprasowanymi przez praskę ząbkami czosnku dodaj do fasoli.Zagotuj bez przykrycia, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny
Kiełbasę pokrój w kosteczkę, podsmaż. Wyjmij również podgotowany boczek i pokrój w mniejszą kostkę - podsmaż.
Z garnka wyjmij 4 łyżki ugotowanych ziaren fasoli i rozgnieć na miazgę.
Do małego garnuszka dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i cukier. Zagotuj.
Gdy fasola jest już miękka dodaj miazgę z ziaren, zagotowany koncentrat, podsmażone wędliny, razem z tłuszczem i całość dokładnie zamieszaj.
Fasolę przypraw do smaku przyprawami: pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra.
Gotuj fasolkę jeszcze przez 10-15 minut.
W czasie gotowania fasolki pokrój w kostkę cebulkę, dodaj ją na patelnię, wrzuć dużą łyżkę masła i olej. Gdy cebula będzie już dobrze zrumieniona dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj.
W garnku zagotuj 1,5 l wody, wrzuć makaron, czekaj około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzony makaron dodaj do garnka z ugotowaną fasolką w sosie pomidorowym wymieszaj i od razu podawaj ją na gorąco na obiad.
Zobacz zwycięski przepis Pani Edyty G. z Brzeziny, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!